2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

17 Haziran 2009 Çarşamba

Ufuk Uras ÖDP'den İstifa Etti

Şunları diyerek:
"yeni dönem için benimsendiği görülen uluslararası ve bölgesel rol, egemen siyasetin üzerinde kurulduğu zeminin yeniden tanımlanması ve dengelerin yeniden şekillenmesi gereğini de doğuruyor. kimileri kendilerini bu yeni duruma uyarlarken, bazıları da bocalama içinde yeni yönelimlerini bulmaya çalışıyor. devlet destekli çeteler oluşturma ve demokrasi dışı yollardan darbelerle/muhtıralarla iktidar olma konusunda ısrar eden güçlerin tasfiyesi; ve kapsama alanı askeri bürokrasiye de uzanan ergenekon davası’nın bu döneme gelmesi de bu çerçevede önem kazanıyor. bu alanda süren mücadelenin yeni dönemin güç dengelerinin netleşmesinde önemli bir etken olduğu görülüyor. bu açıdan ergenekon davası’nın, insanların hakları ihlal edilmeden, uluslararası adalet normları, aihm içtihatları ve kararları dikkate alınarak derinleştirilmesini ve sonuna kadar gidilmesini ısrarla zorlamak; askeri müdahale girişimlerini karartma çabalarına duyarsız kalmamak önem taşıyor. ülkemiz toplumsal muhalefeti ve siyasal sözcüleri de bu zemin değişiminden derinden etkileniyor. var olan güçsüzlük çeşitli savrulmalara neden olurken, solun büyük bölümü önünde duran eşiğin farkına varamıyor. kimileri milliyetçi (ulusalcı) ve devletçi bir çizgiye savrulurken, kimileri de hükümet eliyle gerçekleştirilecek bir demokratikleşmeye bel bağlıyor. halbuki ortada ne hükümet eliyle gerçekleşen bir demokratikleşme süreci ne de kimilerinin söylediği gibi seyirci kalınacak basit bir iktidar kavgası var."
************************************************************
Ben hep diyorum zaten de, belki Uras deyince daha çok ciddiye alınırım diye söyledim öyle. Kendisinin yeni hareketi (Özgürlükçü Sol Hareket) hayırlısı olsun, destekçisiyim.

11 yorum:

Everfever dedi ki...

Peki istifa etmesinin sebebi nedir? Sol'da 99. partiyi kurma şerefine erişmek mi istedi, yoksa bahsettiği çeteleşme ÖDP'ye de mi sirayet etti?

semioticus (shelbyl) dedi ki...

ODP'nin yeni baskaninin Ufuk Uras'a elestirilerini okuyunca anlasiliyor sorunun cevabi.

Solda 100. partiyi kurmak da bize nasip olur umarim.

sokaktaki adam dedi ki...

ahahaha
Sol'un 99 güzel adı.
çağrıştım evet

natura horror vacui dedi ki...

Uzun süredir Ufuk Uras'a eskisi gibi bakamıyorum. Düzgün bir adam olabilir, ayrı konu ama tüm bu söylenenler bildiğin laga luga. Ayrılmasının asıl sebebi Ufuk Uras'ın yıllar içerisinde giderek liberalleşmesi. Muhtemeldir ki ÖDP Ufuk Uras'tan sonra daha sosyalist bir çizgiye kayacak. Ayrılığın temel sebebi ideolojik uyuşmazlık yani bence; ki böyle bir durumda da ayrılık kaçınılmaz oluyor (ediz hun-türkan şoray film çözümlemesi). Bir de tabi -eğer doğruysa- çocuğunun çift vatandaşlığı olması için eşinin Fransa'da doğurmasını sağladığı söylenen bir adamın anti-emperyalist söyleminden şüphe etmemek elde değil. Yine de mecliste peşinden gidilecek ilk adamdır, o ayrı.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ufuk Uras'la ayni anda liberallesmeye basladigimdan olsa gerek ben cok severim, takdir ederim kendisini. Yeni sosyal demokrasinin ornek adamidir.

Anti-emperyalizm falan gecelim zaten de (Amerika'ya gitti libos oldu bu shelbyl), Tuzla'daki iscilerin, asgari ucretin vs. meclisteki tek savunucusu da bu adam yani sonucta. natura'nin dedigi gibi, mecliste pesinden gidilecek tek adam.

Azwraith dedi ki...

Alenen Kürt silahlı mücadelesini destekleyecek kadar militan görüşlerim olmasına rağmen Ufuk Uras'ı çok severim. Bu güne kadar şu "yoldaşlar" ne zaman "hangi örgüttensin" sorusunu sorduklarında, "devlisliydik de işte ÖDP kem küm" derdim. Bundan sonra Ufuk Uras'lıyım demek istiyorum ama shelbyl'in yazdıkları uymaz bana.

Ufuk Uras Türkiye'deki en düzgün siyasetçilerden biri. Ama olay eğer çözüm getirmekse, Uras ortodoks komünistleri solda birleştirebilecek bir güç değil. Daha zaten SHP kendi içinde kendi kendine karışıyor, TKP 15 kişiyle Bodrum'da Amerikan zırhlısı protesto ediyor falan... Zor yani bu işler. Türkiye'deki solun derdi sol değil kontrol olduğundan...

O değil de iyi orta sol getirir inşallah dinimiz amin.

egiboy dedi ki...

Tamamen konu dışına çıkıyorum, elimde değil.

@Deniz:
"Kürt silahlı mücadelesi" diye PKK terörizmini romantize etmek 10 numara bir hareket, bravo. Birinin teröristi diğerinin özgürlük savaşçısı geyiğine bile saramıyor insan, zira PKK şu sıralar herkesin (AB, ABD, bizim köy) teröristi.

Yavaş gelmek, gelirken saçı başı dağıtmamak lazım gelir.

Ufuk Uras'a gelince, gözümde Abdüllatif Şener'den bir farkı yok. Biri sağda öbürü solda sıfır.

Azwraith dedi ki...

Maalesef katılmıyorum Egemen. Ben Kürt sorunun çözülmesi için tüm PKK'ye ve Abdullah Öcalan'a af çıkartılması, dağda silahlı olanların hayata kazandırılması gerektiğini düşünüyorum.

Yani terör olarak isimlendirdiğin şey zaten devlet teröründen doğmuş bir özgürlük savaşı. Ha, bu zaman içerisinde yanlış yönlere kaymış mı, evet kaymış. Dağın başında tarım yapıp, jandarmaları atlatıp para kazanıp silah mı almalılar? El mecbur, kirli işlere bulaşıyorlar, düşmanımın düşmanı dostumdur felsefesiyle hareket ediyorlar. Yapacak bir şey yok.

Ha yaptıkları her şeyi savunabilir miyim? Hayır. Ben terörizm'i savunma gibi bir eğilim içerisinde değilim, ama sorunun kaynağı PKK veya DTP değil, Türkiye'deki faşist devlet anlayışıdır.

PKK terörist midir? Hayır, PKK gerilladır, ve mücadeleleri haklıdır. Mücadele stilleri nedeniyle zaten bunca yıldır dağda tutunabilmişlerdir. Yöntemleri güzel midir? Değildir.

Ama ortada libertaryen bir ortam olmadığı için PKK bu ülkede "öyle göte böyle yarrak"tır maalesef.

Everfever dedi ki...

ooooooo... Olay civcivli bir konuya sapmış. Deniz'in söylediklerinin çoğuna katılsam da, çözümün Abdullah Öcalan dahil tüm PKK'lilerin affedilmesi olduğunu düşünmüyorum. Bunun tam da aksine Güneydoğu'da Kürt halkına zulüm etmiş her kim varsa (Türk veya Kürt, sivil veya değil) yargılanması ve cezasını bulması gerektiğini düşünüyorum. Çözüm, yaşanan acıların mümessillerini (her iki taraftan da) affedip "hadi bakalım bu seferlik görmemiş olalım" demek değil, "artık bu ülkede adalet var, her kim olursa olsun kanuna karşı gelirse cezasını çeker" demektir kanımca.

Eren dedi ki...

İdeolojik bölünmenin yanı sıra Ufuk Uras'ın aynı DTP milletvekilleri gibi tünel kazarak meclise girmesine ÖDP içinde ciddi bir muhalefet olduğunu, bir kısım parti üyesinin bu oldu bittiden rahatsız olduğunu biliyoruz. Bu muhalefet Ufuk Uras'ın standart karar alma kanallarını by-pass ederek parti içi demokrasiyi yaraladığını düşünüyor. Biraz da bu yüzden Ufuk Uras parti başkanlığını koruyamadı ve neticede istifa süreci hızlanmış oldu.

Azwraith dedi ki...

@Everfever

Bence senin dediğin de gayet uygundur. Eğer adil bir yargılama olacaksa tabii.