2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

1 Haziran 2009 Pazartesi

Pazar Neşesi

Bu haftaki Pazar neşemiz Milliyet Gazetesi'nden.
1. Milliyet Gazetesi, MHP'li milletvekillerinin İngilizce dersi almasını haber yapmış. Haberin başlığına "I'm a parlamentary (Ben bir milletvekiliyim.)" yazmış. Hani İngilizce cümle kurduk, halka da Türkçesini açıklayalım hesabı.
Dayı "I'm a parlamentary" ne? Parlamentary değil, parliamentary yazılır o; anlamı da meclise dair gibi birşeydir, sıfattır yani isim değil. Sizin dediğinize gavurlar "MP" der, empii okur; member of parliament yani.
Ya MHP milletvekilleri İngilizce hocalarını kovsun, ya da siz İngilizce bildiğini sanan editörünüzü.
2. Milliyet Gazetesi, Iraklı bir mültecinin matematik başarısını haber yapmış. Haberin başlığı "300 yıllık problem çözüldü." Tabii bunu okuyan shelbyl kişisi "Ne problemini çözmüşler acaba?" diye gaza gelmiş. Bak aynen şu yazıyor haberde:
"Muhammed Altoumaimi, 17. yüzyılda yaşayan İsviçreli matematikçi Jakob Bernoulli'nin bulduğu bir hesaplama dizisi olan ve 300 yıldır bir türlü çözülemeyen ‘Bernoulli sayıları'nı"
"Bernoulli sayılarının nesi çözülememiş be 300 yıldır? Bildiğin Bernoulli sayıları bu?" diye düşünürken, internette ufak bir arama yapayım dedim, olay anlaşıldı.
Acar Milliyet muhabiri haberi şu siteden araklamış. O sitedeki haberde de bu "300 yıldır çözülemedi" gazı var. O haberden Milliyet, çocuğun bulduğu formüle ilk kimsenin inanmadığını, İsveç'teki üniversiteden burs aldığını vs. de kopyalamış.
Halbuki muhabir arkadaş, taszara.com yerine yahoo'da takılsa, gözüne şu haber çarpacak idi. Olayın aslı şu yani; bu arkadaş Bernoulli sayılarını daha basit açıklayan bir formül bulmuş, lakin bu formül zaten biliniyormuş ve de çeşitli veritabanlarında varmış. Formülü bulan Muhammed Altoumaimi Uppsala Üniversitesi'ne kabul falan edilmemiş.
Haberi yapan "yeni gelin" arkadaşı kutlar, esenlikler dileriz.

6 yorum:

Orlando dedi ki...

Edebiyat okumus biri olarak dayanamadim; dogrusu "I am a parliamentarian"--i am a member of the parliament da olur tabii.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

member of the parliament fazla uzun, member of parliament diyelim ona biz :)

MP Ingilizlerin tabiri, hem MHP'li milletvekillerine "I am an MP from MHP (Ay em en em pii fırom em eyç pii)" seklinde rap yapma imkani da tanir. Rispekt.

ahmetkizilay dedi ki...

MHP milletvekilleri el ele tutuşsun ve Lady D'Arbanville söylesinler.
Yakışır...

ahmetkizilay dedi ki...

İkinci Haberi radikal'de okusaydınız, basitleştirilmiş formül olayını görürdünüz. Ama bu formül'un daha önce bilindiği yazmıyordu.

Bir de Kızılay-Tekin Açıortay Teoremi vardı. Ali Nesin önemini farketmemişti. Oysa kaç yüzyıldır insanlar bunun için bir çözüm arıyordu....

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Hakikaten ya, su hayatta bir teoremimiz de var ya, daha ne isterim?

natura horror vacui dedi ki...

o değil de shelbyl, sayende gözümde P.I.M.P.'yi söyleyen beyaz çoraplı, lacivert ceketli, göbekli, kemik çerçeveli dayılar canlandı:

I don't know what you heard about me
But a bitch can't get a dollar out of me
No Cadillac, no perms, you can't see
That I'm a motherfucking p-i-m-p
(I am an m-p from m-h-p)