2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

24 Haziran 2009 Çarşamba

Hukuk 101

1. Delil yetersizliği nedir?
Bir resmi belgedeki imzanın gerçek olduğu teyit edilse dahi, o belgenin gerçek olduğu yargısına varılamaz.
Örnek: "Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, "Taraf gazetesinde yayımlanan belgenin Genelkurmay Başkanlığında hazırlanmadığı, böyle bir belgenin mevcut olmadığı anlaşıldığından ve aslı bulunmayan fotokopi belgenin 4. sayfasındaki imza bloğunda Albay Dursun Çiçek’in isminin üzerinde yer alan imzanın, şüpheli Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek’e ait olduğuna, bu belgenin hazırlanması ve herhangi bir kişiye verildiğine ilişkin şüpheli hakkında delil bulunmadığından, soruşturma konusu olay ve Çiçek ile ilgili itiraz yolu açık olmak üzere kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini" bildirdi."
Bir nevi tekzip: "Türkçe engelli hukukçuların ipiyle kuyuya inen Shelbyl'in ibret-i âlemlik rezilliğinin açıklaması yorumlardadır."
2. Hafifletici sebep nedir?
Hapis cezasına çarptırılan bir şahıs, gözaltında bulunduğu süre zarfında verilen hapis cezasının %16'sını yatmışsa, tahliye edilebilir.
Örnek: "Akdeniz Üniversitesi'nde geçen yıl 6 Nisan'da karşıt görüşlü öğrenciler arasında çıkan olaylar sırasında tabancayla rastgele ateş eden ve 437 gündür cezaevinde olan Ömer Ulusoy, 5 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı ... Ulusoy'un yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesine de karar verildi."
3. İmar Kanunu neyi düzenler?
İmar Kanunu, yapılaşmaların plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun olmasını gözetir. Bunlardan, özellikle çevre şartlarına uymayan yapılar kapatılır.
Örnek: "Karaköy'deki iki genelev kapatılıyor… Karaköy Zürafa Sokak'taki genelevin kullanım alanı “Park ve Dinlenme Alanı”, Karaköy'de Surp Pırgiç Ermeni Kilisesi'nin hemen yanındaki genelevin kullanım alanı “Belediye Hizmet Alanı” olarak düzenlendi."
4. Belgede tahrifatın ne gibi yaptırımları vardır?
Belgeyi tahrif edene bir şey olmaz, kendisini ilgilendiren belge tahrif edilen b.ku yer.
Örnek: "Erzurum'da Vali Sami Bulut başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulundan şok içme suyu raporu: 360 bin kişi kanalizasyon suyu içiyor."
5. Eşitlik ilkesini tanımlayınız.
Herkes yasalar önünde eşittir. Ama erkekler, (düzeltme: sapına kadar erkekler) daha eşittir.
Örnek: "Eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ bombaladı: Bir erkek hakemle ilişkisi var diye bayan hakemin hakemliğine son verildi. Erkek hakemin görevine neden son vermediniz? Bu bir ayrımcılık değil mi?"
6. Ensest nedir?
Çok alengirli bir kelime olmasına karşın yasalarımıza göre suç değildir.
Örnek: "Araştırma Danışmanı Alanur Çavlin Bozbeyoğlu, aile içi istismarın ortaya çıkmasında anneye büyük görev düştüğünü belirtirken, ensestin kanunlarda suç olarak tanımlanmasının ‘farkındalığı’ artıracağını söyledi."
7. İfade özgürlüğünü tanımlayınız.
Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde, hangi milletten olursanız olun, belli yerlerde belli dilleri konuşamazsınız.
Örnek: "İsveç Parlamentosundan gelen heyet cezaevindeki DTP'lileri ziyaret etti. Ziyaret sırasında Kürt kökenli parlamenter Yılmaz Kerimo'nun Kürtçe konuşmasına görevliler müdahale etti."
8. Bütün bu olayların bir günde gerçekleştiği bir ülke nasıl bir ülkedir?
Bu ülke laik, sosyal, demokratik bir hukuk devletidir.
Örnek: ...

4 yorum:

Everfever dedi ki...

"Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, "Taraf gazetesinde yayımlanan belgenin Genelkurmay Başkanlığında hazırlanmadığı, böyle bir belgenin mevcut olmadığı anlaşıldığından ve aslı bulunmayan fotokopi belgenin 4. sayfasındaki imza bloğunda Albay Dursun Çiçek’in isminin üzerinde yer alan imzanın, şüpheli Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek’e ait olduğuna, bu belgenin hazırlanması ve herhangi bir kişiye verildiğine ilişkin şüpheli hakkında delil bulunmadığından, soruşturma konusu olay ve Çiçek ile ilgili itiraz yolu açık olmak üzere kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini" bildirdi."

Haberin kaynağını verebilir misin? Ayrıca bu karar neden medyaya bomba gibi düşmedi? Medya da demokratik bir hukuk devleti olmamız için elinden geleni yapıyor mu? (kinaye intended) Sevgiler, öpücükler...

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Abi haberin kaynagi zaten "Ornek"lerin uzerine tiklayinca cikiyor karsina.

Daha mi acik olsaydi acaba.

sokaktaki adam dedi ki...

yorumum tek seferde sığmadı, iki parça olarak gönderiyorum.
-----

şelbilim yamuluyo'sun sanırsam. kemal'e de şaşırmakta hak veriyorum zira ben de afallamıştım okuyup da taraf'ta da başka bi' yerlerde de yaygara kopmadığını fark edince.. kopmamış çünkü bütün kaynaklar gerçek olmadığını, daha doğrusu "gerçek olduğunun kanıtlanamadığını" söylüyor imzanın. şöyle ki (haber metnini birebir alıntılıyorum, araya rakamları ben koydum cümleyi bölmek için, onun dışında noktasına virgülüne dokunmadım);
----------------
"Anılan belgenin Genelkurmay Başkanlığında hazırlanmadığı(1), böyle bir belgenin mevcut olmadığı anlaşıldığından (2) ve aslı bulunmayan fotokopi belgenin 4’üncü sayfasındaki imza bloğunda Alb. Dursun Çiçek’in isminin üzerinde yer alan imzanın şüpheli Dz. P. Kur. Alb. Dursun Çiçek’e ait olduğuna, bu belgenin hazırlanması ve herhangi bir kişiye verildiğine ilişkin şüpheli hakkında delil bulunmadığından(3). soruşturma konusu olay ve şüpheli Dz. P. Kur. Alb. Dursun Çiçek’le ilgili olarak itiraz yolu açık olmak üzere kovuşturmaya yer olmadığına,
----------------

şimdi burada metni anlaşılır halde bölelim ve düzenleyelim;

(1) anılan belgenin genelkurmay başkanlığında hazırlanmadığı,
(2) böyle bir belgenin mevcut olmadığı anlaşıldığından,
ve en önemlisi (3) (ne) aslı bulunmayan fotokopi belgenin 4’üncü sayfasındaki imza bloğunda Alb. Dursun Çiçek’in isminin üzerinde yer alan imzanın şüpheli Dz. P. Kur. Alb. Dursun Çiçek’e ait olduğuna, (ne de) bu belgenin 'hazırlandığına' ve herhangi bir kişiye verildiğine ilişkin şüpheli hakkında delil 'bulunduğundan'...

bu şekilde sanırım ifade daha açık olmuştur. haklısın, ifade aynı b.kum gibi ama sonuç taraf'ı onaylar yönde değil, yanlış anlaşılmış. yani bir başka deyişle, bu sefer de aradaki bir parçayı çıkartırsak "imzanın şüpheli x'e ait olduğuna (...) ilişkin şüpheli hakkında delil bulunmadığından..." şeklinde aynı yere varıyoruz.

sokaktaki adam dedi ki...

2. parça
-----

kendimden şüphe edip tekrar taradım ve radikal'de, metnin bu şekilde düzeltilmiş halini destekleyen bi' haber buldum. link ve ilgili metin aşağıda.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&Date=24.6.2009&ArticleID=942065

"Söz konusu belgenin Albay Çiçek tarafından hazırlanıp hazırlanmadığının, belgedeki imzanın Albay Çiçek’e ait olup olmadığının tespiti maksadıyla yapılan tüm kriminal incelemelerde, fotokopi belgeler üzerinde bulunan imzaların, kaligrafik ve karakteristik özellikleri, kalem baskısı, seyir ve sürati, başlangıç ve bitiş noktaları gibi özellikleri yeterince yansıtmaması, imzaların bu belgeler üzerine farklı yöntemler kullanılarak transfer edilebilme ihtimalinin bulunması nedeniyle kesin bir sonuca ulaşılamayacağı ortak bir görüş olarak belirtilmiştir.
Her ne kadar bir kısım kriminal raporlarda, bahse konu ortak açıklamaya da yer verildikten sonra sanki belge aslından inceleme yapılıyormuş gibi belgedeki imza ile Albay Çiçek’in mukayese imzaları arasında benzerlik görüldüğü veya bu imzanın Albay Çiçek’in eli ürünü olduğu yönünde kanaatler belirtilmiş ise de;
Tek başına fotokopi belgelerden hareketle, cezai ve hukuki sorumluluk doğuracak sonuçlara ulaşılamayacağına, bu tür belgeler üzerinde yapılacak incelemelerden sağlıklı sonuç alınamayacağına ve yapılan soruşturmalarda belge asıllarının mutlaka temin edilmesi gerektiğine ilişkin, Yüksek Mahkeme içtihatlarının (Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 17.12.2002 tarihli ve E. 2002/1939, K. 2002/2521 sayılı Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 17.04.1995 tarihli ve E. 1995/3476, K. 1995/3822 sayılı(...) ) bulunması,
Bilirkişilerin mütalaalarında, hatta imzalar arasında benzerlik veya aidiyet yönünde kanaat ifade eden raporlardan birinin içeriğinde de fotokopi belgelerden sağlıklı sonuçlara ulaşmanın mümkün olmadığının belirtilmesi,
(...)
Bunun aksine bilirkişiler tarafından yapılan inceleme neticesinde soruşturma konusu evrakın hiçbir şekilde karargah çalışması/askeri yazışma usullerine ilişkin mevzuat, emir ve yerleşik uygulamalar ile uyuşmadığının belirlenmesi üzerine soruşturma konusu olay hakkında ’kovuşturmaya yer olmadığı kararı’ verilmiştir."

--
dolayısıyla bahsedilen şey tam olarak delil yetersizliği.