2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

10 Haziran 2009 Çarşamba

3 Saat: Bir ÖSS Belgeseli

Geçen sene galası 12 Haziran'da Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan ve Ankara'daki ilk gösterimi de 12 Temmuz'da, yani ÖSS sonuçlarının açıklandığı gün gerçekleştirilen "3 Saat" isimli ÖSS belgeseli, 13 Haziran 2009 (yani bu cumartesi) saat 15:00'da Ankara'da Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde ücretsiz olarak gösterilecek. Ardından da konuya ve filme ilişkin bir söyleşi olacak. Filmi ben daha önce birkaç sefer izleme imkânı buldum. Özellikle filmin ardından yapılan söyleşilere katılmak gerçekten ayrı bir güzel. Her gösterimde mümkün olmasa da, genelde filmin yapımcıları Can Candan ve Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu bu söyleşilere katılmaya çalışıyorlar. Katılımcılara bağlı olarak, pek çok yeni fikrin ortaya atıldığı, bir şeyler için hızlıca harekete geçilen söyleşiler olabiliyor bunlar.
Film, 2 saat içinde 6 ÖSS adayının yaklaşık 1.5 senelerinin (ÖSS'den önceki yılbaşından, bir sonraki ÖSS'ye kadar) anlatıldığı bir belgesel. Belgesel deyince aklınıza "Geceleri avlanan Orua hayvanı, karıncaları çok sever" gibi sürekli anlatan bir kalın ses gelmesin. Kimse bir şey anlatmıyor zaten. Konunun acıklı olmasına karşın fonda acıklı müzikler de yok! Söz büyük ölçüde adaylarda, yer yer onların aileleri, okullarının yöneticileri ve öğretmenlerinde. Sözün onlarda olması da, ÖSS sürecinin doğal sonucu; etkilenen gençlerse, anlatanın da gençler olması gerektiğini düşünmüş yapımcılar ve 6 farklı kamerayla eşzamanlı olarak doğal yaşantıları takip edilmiş. Buna yılbaşındaki eğlenceleri de dahil, sabah okula gidiş çileleri de, ÖSS'ye girişleri, öncesi ve sonrası da, tercih dönemleri de.. Onlarca (sanırım 100'den fazla) saatlik malzemenin içinden filmi 2 saate sığdırmanın güçlüğünün, bütün bir öğrenim hayatının 3 saate sığdırılmasına benzer bir ironi içermesi de bence ayrı bir güzel. Ama yine de filmin ÖSS'den bir farkı var, hiçbir şeyin eksikliği hissedilmiyor, ÖSS çilesini doğrudan ya da dolaylı olarak çekmiş herkes, o süreci hemen hemen eksiksiz yaşıyor.
1Söz konusu 6 aday - Boğaziçi Galası (12 Haziran 2008)
3 Saat, 2004 ÖSS'sinin adaylarının (bu pazarkinin5 sene öncesi, benim girdiğimden 2 sene sonrası) yaşamını gösteriyor aslında, ancak bu tarih bilinmeden seyredildiğinde ÖSS'ye ilişkin pek çok saçmalığın ne kadardır süregeldiğini, hangi yıla ait olduğunu bilmek neredeyse imkansız. Sadece geçen seneden itibaren artık 195 dakika olduğu için 2008 olmadığı çıkarılabilir, ama bu da zaten filmin anlatmak istediklerinin birini açıklayan bir durum.
Bu arada belgesel, 5. Uluslararası Bodrum Film Festivali'nde SİYAD ödülüne, 20. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda üçüncülük ödülüne layık görüldü; 41. SİYAD Türk Sineması Ödülleri'nde "en iyi belgesel" dalında aday gösterildi ve 28. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde de gösterilen filmler arasındaydı. 2Can Candan (Yönetmen/Yapımcı), Edin Zaim (aday), Serdar Değirmencioğlu (Yapımcı)
Kısacası, henüz izlememiş olanlar bence filmin bu cumartesi günü, tam da ÖSS öncesi gerçekleştirilecek gösterimini kaçırmasın. Şahsen daha önce izlemiş olduğum için en azından ardından yapılacak olan söyleşiye katılmak istiyorum ve filmi izlemiş olanların veya konuyla bir şekilde ilgilenenlerin de katılmasını hararetle öneriyorum.. Filme ve konuya ilişkin birkaç da bağlantı; - 13 Haziran 2009 Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi Gösterimi - detaylı bilgi - 3saat: bir ÖSS belgeseli resmi sitesi - 3 Saat @ Facebook - ÖSeYeMe G.tümü Ye - Deli (yasaklı site, Ktunnel.com önerilir. Olmadı yurtdışına çıkın.) - ÖSeYeMe - Tarihsel Gelişme! - Hayat 3 saatlik sınava sığmaz! @ek$i sözlük - Hayat 195 dakikaya sığmaz @atılım.org (yasaklı site, Ktunnel.com önerilir. Olmadı yurtdışına çıkın.) - ÖSS Sevgiliden Ayırıyor, Baş Ağrıtıyor, Batıl İtikadı Güçlendiriyor @bianet.org Facebook kullanıcısı olmayanlar için detaylı bilgi; Tarih: 13.06.2009, Cumartesi Saat :15:00 Yer:Nazım Hikmet Kültür Merkezi Karanfil Sokak No:58 Kızılay/ANKARA *Bu esnada şu an (00:44) Kanal D'de Abbas Güçlü'yle Genç Bakış var ve konu ÖSS. Sizlere bunu önermek istemezdim ama, ÖSS'nin hatırına..

Hiç yorum yok: