2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

19 Mart 2009 Perşembe

AIG Skandalı ve 165 Milyon Dolar Prim

Ekonomik krizin aciliyetinin ve işsizliğin dünyanın heryerinde arttığı bir dönemdeyken dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden American International Group (AIG)'nin "değer verdiği" çalışanlarına 165 milyon dolar prim verdiğini öğrendik. Hatırlarsanız AIG geçen sene son anda iflasın eşiğinden dönmüştü ve geçtiğimiz Eylül'den beri de ABD hükümetinden yaklaşık 180 milyar dolar yardım aldı. Amerikan Merkez Bankası yaptığı bu 180 milyar dolarlık yardımın karşılığında AIG'de yüzde seksen hisseye sahip.
Durum böyleyken, AIG üst yöneticisi Edward Liddy bugün öfkeli bir Amerikan Kongresi'nin karşısına çıktı ve primleri savundu. AIG eleştirildiği halde şu an itibarı ile kimse tam olarak soruna bir çözüm getirebilmiş değil. AIG çalışanlarıyla yaptığı sözleşmelerde söz verdiği primleri vermek zorunda mı? Kongre, prim alan çalışanlardan aynı miktarda vergi alsa olur mu? Önümüzdeki günlerde Kongre'nin ne yapmaya karar verdiğini hep beraber göreceğiz. Bizlerin ama AIG skandalından çıkarabileceği sonuç basit: sistem, sistemi çökertenlere yaradı. AIG'de finansal ürün geliştirenler önce fırtınanın oluşmasına katkıda bulundular, sonra da kriz dalgaları nedeniyle herkesin sandalı batarken, fırtınanın ortasında yepyeni teknelere sahip oldular. Peki bu durumdan ABD hükümetinin öğrendiği ders nedir? Devlet, özel sektöre bulaşmamalı, ama illa da zorunlu ise daha dikkatli davranmalı, gözünü dört açmalıdır. ABD hükümetinin bu primlerden daha önce haberi oldu mu? Evet ise, neden işler düğümlenmeden fırtına engellenmedi? Peki ABD hükümetinin gerçekten bu primlerden haberi olmadıysa, neden bu kadar geç öğrendi? Kimse mi akıl edemedi sözleşmelere bakmayı? Raya kulak dayayıp tren beklemektense, trenin arkasından koşmak bu olsa gerek!

1 yorum:

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Bu AIG amcalarin ilk skandali degil. Kendileri hukumetten 80 milyar dolarlik yardim paketini koparinca California'da tatile gidip 440 bin dolar harcamislardi.

http://consumerist.com/5060290/after-the-bailout-aig-bought-themselves-a-440000-retreat-at-a-california-resort

Batmaya basladiklarindan beri kac kisiden kac defa kufur yediler acaba, cok merak ediyorum. Benden yedikleri iki basamakli sayilarda seyretmekte.