2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

6 Ağustos 2009 Perşembe

Hallelujah!

Leonard Cohen, hayatım boyunca görmek istediğim şair/şarkıcı/romancı/seks sembolü, dün gece Türkiye'de ilk kez konser verdi. Bu akşam tekrar Harbiye'deki Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda, saat 9'da konser verecek (İstanbul'u seviyor demek - sadece iki şehirde arka arkaya iki konser veriyor). 15 seneden beri konser vermemiş Cohen (o zaman içinde kendisi inançlı bir Yahudi olmasına rağmen Budist rahip olmuş), şimdi dünya turnesi yapıyor. Yaşına göre (Eylül'de 79 yaşında olacak) bu muhtemelen son turnesi de olacak.
Adam da bunların son konserleri olduğunu farkında bence; sahneye çıkınca zıplıyor, konseri bitirdikten sonra yeniden cağırıldığı zaman tek bir şarkı değil, altı şarkı söylüyor. Hayranlarından gerçekten ayrılmak istemiyormuş gibi. Hayatımda hiçbir zaman bir şarkıcıdan bütün istediğim şarkıları duymamıştım bir konserde; dün Cohen hepsini çaldı (özellikle en sonda "Famous Blue Raincoat"ı çaldığı için ona teşekkür etmek isterim). Sanatçı aynı zamanda, sahnede o kadar ünlü bir insana göre inanılmaz mütevazı bir şekilde davranıyordu. Oradaki bütün müzisyenleri en az iki defa tanıştırdı seyircilerle ve onun üstüne de herkesin uzun solosu oldu. Gölgede saklanan Cohen şapkasını çıkarıp göğsüne bastırıyordu, son derece saygı gösteriyordu. Kendisi ışığa gelince ise çoğu zaman ayakta değil, dizlerinin üstünde duruyordu, sanki ya birisiyle nişanlanmaya ya da affımızı kazanmaya çalışıyordu. Gidip "istersen evlenirim, çoktan affettim!" diye sımsıkı sarılmak istedim adama.
O kadar etkili bulur musunuz bilmiyorum, ama İstanbul'da bulunuyorsanız bugün, planlarınızı iptal edip bu konsere gitmenizi öneriyorum.

5 yorum:

ahmetkizilay dedi ki...

Cok yasasin Cohen! 15 sene sonra tekrar turneye ciksin...

yakkuli dedi ki...

budist olmuş bir yahudi istanbulda kandil gecesinde 5 bin kişiyle birlikte haleluya diye şarkı söylemesi kudüs ne ki, antakya ne ki dedirtiyor insana. al işte din kaynaşması burada.


alperen tosunlar kültür-sanattan biraz uzak kalmışlar galiba yoksa "mübarek gecede müslüman mahallesinde misyonerlik yapıyorlar" diye konseri basmaları işten bile değildi :P

Eren dedi ki...

Gidemeyişime en çok üzüldüğüm konser bu oldu. Özellikle de senin yazından sonra. Ama kardeşim fiyatta da böyle uçulmaz ki be:(

natura horror vacui dedi ki...

öncelikle eren'in son cümlesine katılmamak elde değil.

yakkuli, allah cezanı vermesin lan, tükürükler saçarak güldüm.

anna dedi ki...

biletler gerçekten pahalıydı. ben şanslıydım ki geçen hafta ziyaret eden akrabalarım doğum günüm için bana bir şey almadılar diye suçlu hissediyorlardı.. üzülmesinler diye biletleri kabul ettim, sadece. ^_^

bir de milliyet'in bloguna göre konserde bir olay olmuş aslında; cohen bir ay sonra israil'de konser verecek diye bir grup protesto etmiş. burada misyonerlik yapsın, asıl yahudilerden uzak kalsın diye mi?(http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=195484)