2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

16 Kasım 2009 Pazartesi

Radyo Eksen yeni yayın döneminde!

Gün itibariyle, takip ettiğim birkaç yerli radyodan biri olan Radyo Eksen yeni yayın dönemine başlıyor!
İki yazıdır "sokaktaki adam ne okuyor, ne dinliyor?" yazısı oldu ama bence Roll gibi, Radyo Eksen de oldukça nitelikli ve takip edilmesi gereken bir medya organı, dolayısıyla Roll'u kaybetmiş olsak da elimizde halen böyle güzel bir şans olduğundan fikri olmayanları haberdar edeyim, bilenlere hatırlatayım istedim.
Henüz internet yayını pek yokken ve olduğu zaman da doğru düzgün çalışmıyorken, sevgili bir dizi arkadaşımla görüşmek için İstanbul'a gittiğim zamanlarda heyecanla dinlerdim Radyo Eksen'i. Ankara'da pek çok güzel şey gibi, ne yazık ki benzer bir radyo yayını da olmadığı için helecanlandırırdı beni Eksen.
Rock FM gibi ana akım rockın dibine de vurmuyordu -ana akım gruplara/şarkıcılara sık sık yer verse bile, en azından bizi mevzubahis grup/şarkıcıların milyarlarca kez dinlediğimiz en popüler şarkılarının ötesine de geçiriyor-, Radyo ODTÜ gibi de popa fazla kaymıyordu, kısacası tam olarak ihtiyacım olan şeydi. "Yeni yayın dönemi başladı" mesajını alıp da bu yazıyı başlayalı bir adet The Beatles "And I Love Her"ü, bir adet de adını hatırlayamadığım PJ Harvey şarkısı çaldı, şu an da The Cure'ün A Letter to Elise'iyle devam ediyor yayını. Bu söylediklerimi Radyo ODTÜ ve Rock FM'i kötülemek için söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Rock FM'in de gayet hastasıyım, Shelbyl'in The Cranberries konserine giderek yaşadığı nostaljik hisleri muntazaman kendisiyle yaşıyorum. Ama Radyo Eksen, klasikleşmenin ötesinde -en azından tarafımdan- artık ezberlenmiş, yer yer bıkılmış şarkıları aşıyor ve benim için fazlasıyla ufuk açıcı oluyor. Them Crooked Vultures'ın New Fang'i çalıyor şu anda da mesela, kendisini diğer radyolarda duymuşluğum pek yok desem hiç yalan olmaz. Albümlerinin yarın piyasaya çıkacağı da hiçbir şekilde bahane değil. Yani Radyo Eksen için bahane değilken diğerleri için neden olsun ki?
Dinlemek isteyenler için Radyo Eksen İstanbul'da 96.2 frekansından yayın yapıyor. İstanbul'dan uzak olanlara da tercihe göre AAC+ veya WMA formatında dinleyebileceğiniz internet yayınını öneririm. AAC+ formatında dinlemek isterseniz .pls dosyasını Winamp'te çalıştırabilirsiniz. WMV tercih ederseniz sanırım Firefox, Chrome veya kullandığınız internet gezdiricisiniz her neyse onun üzerinden dinlemeniz gerekecek. Merak edenler için, şarkı adları ne yazık ki her iki formatta da görülemiyor ancak Radyo Eksen'in sitesinden her an görmeniz mümkün, "Radyo Eksen'de şu anda:" yazan bant sağ olsun bizi merakta komuyor.
Bu esnada, radyoyu dinlemek için 4. bir alternatif de Sipru. IPhone'a yüklenen programla Sipru aracılığıyla dinlemek ve yayın akışını vs. görüntülemek mümkünmüş ama her ikisi de bana uzak şeyler olduğu için bilemiyorum. Yamulmuyorsam Sipru aynı zamanda bilgisayara da kurulup -hatta esas olarak bilgisayar için, IPhone işi sonradan çıkmış olsa gerek- Radyo Eksen dinlemek, NTV izlemek için kullanılabilen bir uygulama. Bir bilen bildirirse ne güzel olur?
Özetle, Radyo Eksen, ana akım rock dışında daha bağımsız, "indie" yapımlara, kıyıda köşede kalmış, her gün duyamayacağınız şarkılara da sıklıkla yer veriyor ve bugün de bence oldukça güzel bir açılışla karşımızda. Yeni çıkan albümlerden, -ana akım olmasa da ağırlıklı olarak rock- müzik dünyasındaki yeniliklerden de haberdar ediyor pek güzel. Programlarında diğer radyolara göre olağanüstü bir çeşitlilik/üstünlük olduğunu düşünmesem de, belli tarzlara özel türlü türlü güzel programı da mevcut.
Aslında yeni yayın dönemini bir süre takip edip biraz daha derli toplu bir şeyler yazmak vardı ama mesajı görünce dayanamadım. Olmadı tekrar yazarız canım n'olacak? Ya da takip eden birileri yazar gönderirse seve seve yayınlarız tabii ki!
Biraz da linkelim; - Radyo Eksen internet sitesi - Radyo Eksen - AAC+ .pls dosyası - Radyo Eksen - WMV internet adresi - Sipru'dan canlı dinle! başlıklı link. Gitmedim, görmedim, işinize yarayabilir. - Radyo Eksen @Twitter - Radyo Eksen @Facebook - Radyo Eksen @Mynet

Hiç yorum yok: