14 Kasım 2009 Cumartesi
Kimlik Krizi
Orhan Pamuk kendisini Google’da aramaya kalksa, acaba kaç tane kimliğe sahip olduğunu öğrenir? Şu anda hem New York Times websayfasında hem de NTVMSNBC websayfasında Pamuk ile ilgili yazı bulmak mümkün: burada ve burada.
Beklendiği gibi, ne biri ne diğeri büyük bir haber paylaşıyor bizimle; büyük bir bölümü yıldızlarla ilgili haber gibi, “bakın, bu insan ne kadar (harika/lüks/üzücü/kıskandıracak) bir hayat geçiriyor” diye anlatıyor. Süpriz yok. Ama bu iki örnekle başka bir şey de görmemiz mümkün. İkisi de tamamen yerel stereotiplere göre yazılmış ve böylece Orhan Pamuk’dan çok medyanın farklı bakışları ortaya çıkıyor.
NTVMSNBC yazısında Pamuk dünyaca ünlü, Amerika’nin en güzel tatil yerlerinden birinde bulunan, yabancıların ilgisini çeken bir insan olarak gösteriliyor. Bak, bu Türk yazar gerçekten başarılı demeye çalışıyorlar, Miami’deki konuşmasında boş bir koltuk bile yoktu (ve tabii Miami olduğu için, bu koltukların sarışın mankenlerle dolu olduğunu hayal edebiliriz).
Fakat New York Times’da Orhan Pamuk'u Amerikalılaşmış, Türkiye’yi aşmış bir insan olarak göstermek gündemde değildir kesinlikle. Hayır, bu yazı için Pamuk’la İstanbul’da röportaj yapıldı. (Ki bunu çok komik buldum – New York’ta profesör olarak çalışan Pamuk tatil için İstanbul’a dönüyormuş ve New York Times’dan bir muhabir peşinden geliyormuş…) Diğer yazıda Pamuk sahnede bulundu, hayranlarının arasında; burada ise adam apartmanında tek bulunuyor - yalnız, romantik ve aynı zamanda trajik bir insanmış. Yazının diğer detaylarıyla onun yabancı, egzotik, sanatsal,ve biraz tuhaf olduğunu öğreniyoruz.
Peki, kimmiş bu Orhan Pamuk?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder