2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

1 Mayıs 2010 Cumartesi

Yandaş medya bilinçaltısı

Aslında 2 Şubat'ta yazayazdığım ama yarım bırakmış olduğumu fark ettiğim bir yazımı buldum ve onu şimdi yayınlıyorum sevgili İşkembeseverler. Güncelliğini asla yitirmeyen bir konu olduğu için, sadece olayları hatırlamanız lazım. Biri Recep Tayyip Erdoğan'a ayakkabı fırlatmıştı hani, hatırladınız mı? Hah! Bir de Fenerbahçe-Bursaspor maçı 3-2 Bursa'nın üstünlüğüyle sonlanmıştı. İşte o meseleler...

1 Mayıs işin ve emeğin bayramını ofiste çalışarak kutluyor (İşçi bayramı dediğin, çalışarak kutlanmaz mı zaten? Gerçi böyle yaklaşırsak işçiye her gün bayram...), herkese güzel, şenlikli bir bayram diliyorum!  
-----

Çok kısa ve öz olarak, son 1 hafta içinde denk geldiğim 2 haber saçmasını not düşüvereyim şuracığa istedim. Yandaş medyanın sürekli "doğru, tarafsız, dürüst, x'siz, y'li haber!" diye kendini bize yalanlarla pazarladığının göstergesi iki anekdot:

Birincisi, geçen gün başbakana İspanya'da ayakkabı atılmasına ilişkin yapılan haberle ilgili. Kanal D haberi verirken şöyle bir ifade kullandı;

"...gezisinde densizin biri başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ayakkabı fırlattı."

Görünen o ki, Tayyip ve Yozdil'le yükselişte olan kahvehane ağzına Kanal D haber de kolaylıkla entegre olmuş.Densizin biri ne lan? Densiz sensin, ayakkabı da sana girsin!

Burada sakat iki nokta var; birisi, bir haber metninde böyle bir ifadenin kullanılıyor olması. İkincisi ise, haberi hazırlayanların tarafını açık açık ortaya koyması. Sen kimsin de kime densiz diyorsun lan? Ha, haber metninin bu şekilde olmasının nedeni belki de ayakkabıyı atanın bir Kürt olması ve "Yaşasın Kürdistan!" sloganı atmasıdır, bilemiyorum. Her nasıl olursa olsun, Kanal D'ye son derece yakışır bir haber, tebrikler...

İkinci değinmek istediğim, haberler esnasında geçen bir bant yazısı. Hani şu altta geçiyor ya "bıdı bıdı az sonra!" falan diye, işte onlardan biri. Günahını almayayım (cehennemde sonsuza kadar yanmama yetecek kadar günahı vardır) ama Habertürk'teydi sanırım. Şöyle diyordu mevzubahis yazı:

"Fenerbahçe, Bursaspor'a 3-2 yenildi"

Metin tam olarak bu olmayabilir ama, özü, kurgusu buydu. Sıradaki soru "Ee? Ne var bunda?" diyenler için gelsin: Neden Bursaspor yenmedi de Fenerbahçe yenildi?

4 yorum:

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Dostun yandas medya demissin ama bunlar dupeduz hafif muhalif medya?

Haberturk'un Genel Yayin Yonetmeni Yigit Bulut yahu, gormeyeli o da mi yandas oldu?

alper dedi ki...

Hani diyorum pabuç fırlatılan yer İspanya ve fırlatan da İspanyol olabilir diye mi dediler bu lafı acaba??? Yoksa petrol ofisi ,vergi borcu gibi hikayeler mi var işinde.Bunlar yandaş medya ise benim gözümün nuru Samanyolu Tv falan ne ola acep?

Barcelona mı elendi,İnter mi eledi minvalindne bakarsak olaya o ifadeye pek te kızmam açıkçası.Sonuçta fener dünyayı yener Bursaya yenilmesi anormal bişey normal şartlar altında ve 24 santigrat derecede.

Yandaş medyanın bilinç altımıza empoze etmeye çalıştığı her şey için müteyakkız olalım müteyakkız kalalım.

sokaktaki adam dedi ki...

a dostlar, "yandaş medya" kalıbının kullanımından yana haklısınız, o benim hatam, ama o kalıptan bağımsız olarak sadece, belli bir tarafı tutan değil de, taraflı haber yapan medya demek istemiştim. yani kast ettiğim tayyip yanlısı medya değil, yanlı medya idi;

"yandaş
isim

Birinden yana olan veya bir düşünceye, bir isteğe katılan, onu destekleyen kimse, yanlı, taraflı, taraftar:
"En hararetli İngiliz yandaşları, üzgün ve umutsuz."- A. İlhan.



@shelbyl
abi yiğit bulut gerçekten midemi kaldırıyor. özellikle de programında evrim karşıtının da ötesi, "evrim düşmanı" haliyle yaptırdığı tartışmalardan beri. evrim taraftarı olduğumdan değil, iğrenç bir "tarafsız moderatör" görünümü altında açıkça taraf olduğundan tiksindim o adamdan.

http://bianet.org/bianet/siyaset/117480-yigidim-fasistim-borsa-simsarim


fenerbahçe-bursaspor konusunda da; her ne kadar çok alışılmış, çok 'sıradan' geliyor olsa da, futbol haberlerini fenerbahçe'nin veya 3-4 büyüklerin bakış açısından veriyor olmak bence 'habercilik' açısından doğru değil.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Yigit Bulut'un igrencliginden suphemiz yok zaten yahu. O adam da "yandas" olduysa diye dusunmustum, ama yanlis dusunmusum, biri yandas olsa ilk o olur sahi. Aslinda ondan once Fatih Altayli olur, o ikinci gelir.