2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

5 Ocak 2011 Çarşamba

Enflasyon Efsanesi

Türkiye'de çoğunluğun enflasyon hakkında bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmasından bıkmama karşın, azamiyetle durum bu olduğundan bir kanıksama durumu sözkonusu bende. Hani gidip de "Amca enflasyon esasında şudur" diye anlatamazsın teknik detayını, gerek de yoktur zaten.

Peki ya sözde saygıdeğer bir gazetenin ekonomi köşesinin saçmasapan bir haber yapması? İşte buna rezillik ve kepazelik denir.

Milliyet'in haberi diyor ki: "Enflasyon bilerek mi düşük çıkarıldı? Sarımsak, lahana... gibi ürünler o listede yok, eklenirse %40 olur enflasyon!"

Yukarıdaki metinde iki tane okkalı yalan var: Birincisi, şu adresteki dosyadan görüleceği üzere, o yok denilen temel gıda ürünleri vs.nin hepsi var. İkincisi, şu adresteki dosyadan görüleceği üzere, gıda kategorisinin ağırlığı bir hayli fazla tüketici grupları için, sağlık hizmetleri de mevcut.

Bakınız, enflasyon herkes için farklı olabilir, zira insanların çok çeşitli bütçeleri var. İki adet aynı gelir grubundaki öğrencinin bireysel enflasyon değerlendirmesi bile farklıdır, bu analize mikro düzeyde girişmek imkansız. O yüzden normal insanların "Ne, yüzde 6 mı, ben yüzde 50 hissettim!" demesi.

Lakin Milliyet Gazetesi'nin Ekonomi bölümü bunu bilmelidir. Enflasyonun sadece bir beklenti oluşturduğunu, bir istatistik ve model olduğunu, enflasyonun herkesin bütçesini teker teker değerlendirmediğini ve de azamiyetle politika belirleyici bir konumda olduğunu da bilmelidir. O verdiği haberdeki gibi zırvalıkların sözkonusu olmayacağını bilmelidir. Şu 10 senedir geyiği dönen "pinpon topu var, domates biber yok!" geyiğinin dünyanın en büyük saçmalığı olduğunu bilmelidir. Hadi diyelim en basit ekonomi bilmeyen adamlar ekonomi muhabiri olarak çalışıyor, en azından TÜİK'in sitesine gidip de 30 saniyede bilgi doğrulamayı bilmelidir.

Ha, eğer bunları biliyor da, insanların gözünün içine baka baka yalan söylemeyi tercih ediyorsa da ortalıkta çıkıp "Saygın gazeteyim ben!" diye dolaşmamalıdır. Ancak Sözcü'nün yancısı olur işte böyle sonrasında.

2 yorum:

sokaktaki adam dedi ki...

ya olm valla ben yıllardır iktidarlar beyle beyle manipüle ediyor diye düşünüyordum, hiç bakmamıştım hagaden işin aslı nedir nasıldır deyu :)

şimdi burada verdiğin tablolar enflasyonun hesaplanmasında kullanılan kalemlerin/birimlerin tamamı ve onların ağırlıkları mı? linklerden sayfa açılmıyor, doğrudan download linki ve siteye girip bakmak için hala fazla tembelim, bi' aydınlatıver sana zahmet be şelbil'im :p

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Abi sen zaten bilmek zorunda degilsin, ilgi alanin degil yani. Enflasyon, sadece ekonomik bir veridir, neyin ne kadar zamlandigini gostermez. Sen istersen kendi enflasyonunu hesaplarsin, Asaf Savas Akat'in websitesinde oyle bir modul var. Burada esas adiligi yapan sozde ekonomi sayfalari.

Olay su: Su anki pakette gida ve alkolsuz icecekler butcenin %27.60'i, alkollu icecekler ve tutun %5.31, giyim ve ayakkabi %7.30, konut, su elektrik, gaz ve diger yakitlar %16.83, mobilya, ev aletleri ve ev bakim hizmetleri %6.78, saglik %2.55, ulastirma %13.90, haberlesme %4.94, eglence ve kultur %2.83, egitim %2.48, lokanta ve oteller %5.51, gerisi de diger mal ve hizmetler.

Sepetteki urunleri yazarsam yetmez, zira 446 tane urun var.