2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

16 Ocak 2011 Pazar

Bir Stadyum Açılışının Düşündürdükleri

15 Ocak 2011 tarihinde Galatasaray'ın yeni stadyumu Türk Telekom Arena açıldı. Ama ne açılış... Gündeme damgasını vurdu törende yaşananlar, yani Başbakan Erdoğan'ın yuhalanması. Yalnız olay sonrası verilen tepkiler, olayın dinamiklerinin doğru okunmaması, ve törende söylenmeyenler vs. tam bize yakışır bir işler.

I. Niye Yuh? Nedir Yuh?


Öncelikle olaydan bağımsız olarak yuhalama konusunu konuşalım: Eğer politikacıysanız yuhalanırsınız. Nokta. Bu ülkede Ecevit de yuhalandı, Demirel de, Özal da, Çiller de, Erbakan da, şu da bu da. ABD'de Obama da yuhalandı, Bush da, Clinton da... Sarkozy de protesto edildi, Blair da. Bunun lamı cimi yok. Diktatörlük ile yönetilmeyen hangi ülkeye giderseniz gidin, sizi beğenmeyecek ve de beğenmediği için de sesini bir şekilde çıkaracak bir topluluk olacaktır.

Bir ülkenin belli bir kesminin vereceği (ki bu kesimin oranı normal şartlar altında sosyal statü ile ters orantılıdır) tepki sadece "yuhalamak"tan ibaret olacaktır. Öncelikle bunu kabul edeceksiniz. Ama siz her protestoda cümbür cemaat "Bunlar ayıp, kıymet bilmezler, biz sizin için neler yaptık?" diye yuhlayanları paylarsanız, polis vs. yoluyla bu mutsuz kesimleri daha da sessizleştirirseniz, o yuhalayan kesimin nüfusunun statü tanımadan artmasına sebep olursunuz. Pankart açan, bildiri okuyan, yasal gösteri düzenleyen hapse gidiyor bu memlekette, insanlara hangi protesto kanalını bıraktınız da onu denediler başlarına bir iş gelmeden?

Ben Dünya Şampiyonası sırasında Erdoğan'ın yuhalanmasını gereksiz bulmuştum ve eleştirmiştim, ama bugün son birkaç aydır AKP'nin eylem ve söylemlerinden sonra yuhalayanlarla empati yapıyor pozisyondaysam eğer, oturup düşünülmesi gereken şeyler var.

II. Yuh Yuh! Esas Ayıp Kimin?


Gelelim Aşık Mahsunilik icraatte bulunanlara. TT Arena'daki olayları doğru okumak için orada ne olduğunu anlamak lazım. Galatasaray'ın yeni stadı TOKİ desteği ile yapıldı, lakin TOKİ'nin parası sizin benim ödediğimiz vergilerden çıkıyor, o stadda çalışan işçiler gene bu ülkenin vatandaşı. (Buraya sonra geri döneceğiz, bu cümlenin bir önemi var.) Herşeyden önemlisi, bu stat Galatasaray'ın stadı artık.

Peki TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, nasıl bir açılış konuşması yapmayı uygun görüyor? Buyrun izleyin:



Yahu siz bir kulübün on binlerce taraftarının olduğu bir stat açılışında yaptığınız konuşmaya "Ali Sami Yen'de kiracılık hükümlülüklerini yerine getiremeyen Galatasaray yönetimi, ve aynı şekilde bu arazide de tahsis şartlarını yerine getiremeyen yönetim..." diye başlar mısınız? Bu konuşmanın ilk cümlesi, o takımı aşağılayıcı nitelikte olabilir mi? Siz zamanı 1970'ler, kendinizi de Zübük mü sandınız?

Tamam, TOKİ'nin ve de hükümetin yadsınamaz faydaları olmuş olabilir, ama Allahınız aşkına bu böyle mi anlatılır yahu?

Statta olanların anlattığı ve videodan da fark edildiği gibi en ciddi yuhalama bu konuşmadan sonra başlıyor, olayların fitilini bu yakıyor. O yüzden Bayraktar'a bir "yuh yuh" veriyoruz buradan.

İkinci "yuh yuh" Adnan Polat'ın. Kendisinin olay sonrası beyanatı nedir? "Bu protestoyu yapanları tespit edeceğiz." Neden? Ülkedeki zibilyon tane ırkçı, küfürlü tezahüratı yapanları, stadyumda olay çıkaranları tespit edemiyoruz da, sadece başbakan yuhalanınca mı akla geliyor? Yuhalamanın cezası tespit ve cezai yaptırım mıdır?

Son "yuh yuh" ise olay sonrası kraldan çok kralcı olanlara geliyor. Bu olaydan sonra Başbakan çıkıp rahatsızlığını bildirir, Galatasaray Kulübü özür diler vs. Yahu Mehdi Eker'inden Faruk Özak'ına, Egemen Bağış'ına kadar bütün kabine mi olayı kınar? Sadece kabine mi? Twitter gibi sosyal medyada yer alan AKP yöneticileri de sert çıkışlar yaptılar olayın dinamiğine tam hakim olmadan. Hele bir tweet var ki affedilemez. Bu satırların yazarı, Türkiye AB Genel Sekreterliği Müşaviri:

"Böle bi şerefsizlik yok. Nankörsünüz. Kimin sayesinde o statda maç izliosunuz. Kim yaptı lan o stadı size. Gerizekalı kuş beyinliler."


AB Genel Sekreterliği Müşaviri'nin üslubu bu iken AB ile müzakerelerin tıkanmasına şaşırmamak lazım.

III. O Stadı Kim Yaptı Peki?


Gelelim kimsenin umurunda olmayan sessiz kahramanlara. Raşit Ek ve Gökhan Yavuz isimleri sizlere bir şey anlatır mı? TT Arena'nın yapımı sırasında, bir bayram günü hayatlarını kaybettiler bu işçiler. Yavuz 30 yaşındaydı, Ek ise 20. Bu stadı bu adamlar yaptı, siz rant için imzalarınızı atar ve de fütursuzca takdir beklerken.

Dün o şaşaalı açılış töreninde, bu hayatlarını kaybeden işçilerin ismi okundu mu, onların hatıralarına saygı duyuldu mu? Medyada bu işçilerin isimleri geçti mi? O işçilerin adları bir yerlere asıldı mı?

"Kim yaptı lan o stadı size?" diye beylik taslayan müsteşar, "Başbakan olmasa o stat olmazdı" diyen ekabir, duydu mu bu isimleri, "bir yad edelim" dediler mi?

Hiçbir şey olmasa bile sırf bu düşüncesizlik, bu insan hayatını gösteri peşinde unutuvermek yüzünden protestoyu tümden hak ediyorsunuz siz, kusura bakmayın.

4 yorum:

alper dedi ki...

Beni bilen bilir.hayatımda en hazzetmediğim takım ve taraftar grubudur sarı kırmızı renkler ve sevdalıları.devletin olan ali samiyeni verip yine devletin onlara hibe ettiği stata kendimiz yaptık edalarıyla kurulmamaları için toki başkanının yaptığı konuşmaya sonuna dek katılıyor ve hafif tabirler kullandığı için bilakis kendisini kınıyorum.bu statta 1 allah kuruş paraları yokmuş yav daha ne.utanması sıkılması ve edebi olan bir insan olarak ben o takım taraftarı olsam gider lisenin bahçesinde betonda oynarım o statta oynamam ki yaptığım protestonun çektiğim yuhların bir anlamı olsun.postal yalayacılığından daha kötü bir duruma düştüler ki dünden beri aldığım zevk sayesinde yerimde duramıyorum.umarım bu saatten sonra önce allahın sonra tayyipimizin desteğiyle cuma çıkışı cami avlusunda mendil açacak duruma düşer bu sarı-kırmızı güruh.beşiktaşlılar gülü ıslıklar sarı-kırmızıllar tayyibi.ama seçimde yüzde 47 yi yine tayyip alır.demekki bu ülkede fenerli sayısı sanılandan çok çok daha fazla anasını satayım.:))

son not.benim verdiğim verginin bir lirası bana mermi cop adaletsizlik haksızlık kürdistan açılım vs vs olarak dönsün razıyım ama tek bir sarı-kırmızılı faydalanmasın övünmesin böbürlenmesin.ahım var onlar için harcanan o parada.sivas maçında gandi kemal protestonun fışkırdığı heryerden çıktığı gibi türk telekom arenadan da çıkarsa şaşırmam bu arada.

düne kadar tür telekom arena olan stadın adını bir günde ali sami yen sopor kompleksi yapmaya çalışan zihniyete tabi ki bir lira vermedikleri hatırlatılacak ve hösttt ve hoşttt denecektir.yürüyedur erdoğan bayraktar.

acb dedi ki...

Bunlar olup biterken, kale arkasindaki Ultraslan grubu 'liderlerinin' kenardan gelen bir uyari ile, taraftari alkislamaya davet etmeleri, yuhlayanlari okkali kufurlerle sustarmaya calismalari ise gorulmeye degerdi gercekten.

Azwraith dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş Burak Abi, eline sağlık. Ben stadın yapımında Galatasaray seyircisinin gittikçe azalan duyarlılığının da eleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hatta Adnan Polat'ın yaptığı, Galatasaray'lılar için küçük düşürücü olan bu açıklamalar yine Galatasaray'lılar tarafından protesto edilmeli...

azapaza dedi ki...

katılmadığım bi sürü kısmı olsa da, bu konu hakkındaki nedenselleştirilmiş tek yazı bu.
ama , yine de çok yazık diyorum.