2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

2 Eylül 2010 Perşembe

Ölü Eşek Mevzusu

Gün geçmiyor ki buluttan nem kapmayalım. Mevzu Danny Granger adlı ABD'li basketbolcunun yazdığı bir tweet. Radikal'ın haberine göre kendisi demiş ki: "Türkler ölü eşek gibi kokuyor!" Aman Tanrım, acayip ırkçı bir laf değil mi? Peki Granger hakikaten ne demiş, bir de bu link'ten bakalım: (resimli) "Ölüyorum. Avrupalılar neden deodorant kullanmıyorlar yahu? Duyuruyu okumamışlar galiba." "Şaka yapmıyorum, ölü eşek gibi kokuyor." "Ben de New Orleans'tanım, bizim orası da öyle kokuyor, rahat olun! Nereye gitti yahu laf?" Yukarıdaki üç cümlenin içinde "Türkler" bulana büyük ödül veriyorum. Ve tekrar fark ettim ki, bize bu milliyetçi ve zenofobik gazı böyle böyle çaktırmadan iteleyiveriyorlar. Büyük basın çok yaşa!

2 yorum:

Kalten dedi ki...

Adam çok kibar çıkmış, az bile demiş

Bu arada ölü eşşek deyişinin bize has olduğunu düşünürdüm, iyiymiş :)

Adsız dedi ki...

şekerim, buradan yola çıkarak iki varsayımda bulunabiliriz.
1) kendimizi artık tam anlamıyla Avrupalı olarak görüyoruz / görmekle kalmıyor, diğer Avrupalıları da canla başla savunuyoruz. Onlar kim oluyor da Avrupalılara, pardon Türklere eşek kokulu diyebiliyor? Türkler hamamı getirmeseydi hepiniz kokacaktınız..
2) Avrupalılar aslında (dünyanın geri kalanı gibi) Türk olduğu için Avrupalılık kimliğine yapılan her hareketi aslında Türklere yapılmış olarak algılıyoruz.

İkinci şık daha makul gibi. Fakat bu mantıktan gidildiğinde dünyanın her köşesindeki laf bizi gerebilir. Onun için en iyisi düşünmemek, basketçiden bir özür beklemek ve kendisine haddini bildirdiğimiz için her zamanki gibi sevinmek.