2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

11 Ekim 2009 Pazar

Radikal'e Acik Mektup

(Konu ile ilgili onbilgi icin ahmetkizilay'in bir asagidaki post'una bakabilirsiniz.)
Sayin Ismet Berkan,
Adettendir, oncelikle gazetenize methiyemi duzeyim. Yurtdisinda ikamet ettigim icin Turkiye gundemini cogunlukla gazetelerden takip ediyorum, ve de bu minvalde okumaya deger buldugum 3 gazeteden birisi de Radikal. (Digerleri Birgun ve Taraf) Gunumuz yazili basininin icinde bulundugu vahim sartlarda, amiyane tabirle "adam akilli" sunumlar yapan bir gazetenin olmasi memnuniyet verici bir durum. (Hicvi sevdigimden Vakit, Hurriyet falan da okuyorum arada bir, ama sizi temin ederim o sirf gul(umse)mek icin.)
Buradan maruzatima yumusak gecis yapayim. Bugun Radikal'de beni gercekten sasirtan bir "kose yazisi"na yer verildi. Daha dogrusu kose "siiri"ne. Hem de "Kultur-Sanat" kosesinde, lakin yazinin ne kultur ile, ne sanat ile alakasi var. Hatta ifademi mazur gorun, bu bir "kultur" degil "kultursuzluk" ornegi dupeduz.
Girizgah: Obama'nin Nobel Baris Odulu almasi cogu insani sasirtti. Beni cok sasirtmadi aslinda, keza Henry Kissinger, taraflarin sadik kalmadigi, islevsiz Paris Antlasmasi'nin imzalanmasinda inisiyatif sahibi oldugu icin almisti bu odulu 1973'te. Baris Odulu insanlari hep sasirtmistir zaten; hatta odulu alanlara bakmak yerine, odulu almayanlara baksak, bu e-mail konudan iyiden iyiye sapar, siz de cok uzun oldugu icin okumazsiniz. Sadede geleyim: Nobel elestirisi, ya da Obama elestirisinin yapilabilecegi bir cok duzlem var.
Gelelim bu elestirinin en yapilamayacagi duzlemlere. Mesela ben, gecen gun Boston'da bir kafede yedigim kekten bocek cikmasini Obama'nin ABD'yi getirdigi duruma baglarsam, en hafif tabirle sacmalamis olurum. Bunu yapamayacagim gibi, insanligin ve bilimin ilerlemesi icin onemli bir adim olarak kabul edilen, amaci Ay'da su bulunup bulunmadigini tespit etmek olan "NASA'nin aya bir (1) adet fuze gonderme" eylemini, "ABD'ye Dunya yetmedi, Ay'da da savas cikaracak! Sen git bu ABD'nin baskanina Baris Odulu ver. Hem zaten ABD Ay'a da cikmadi ki, bunlarin hepsi komplo teorisi!" temali bir siirle, bilimsellikten koparip agresiflige goturen, bel alti vuran, populizm yapan, propagandist bir tavirla da elestiremem. Ben bu yaziyi blog'uma koysam utanirim, ama bu tur bir siir, Radikal gibi "iyi" bir gazetenin, kultur-sanat kosesinde yer bulabiliyor.
Gunduz Vassaf degerli bir insandir, ozgecmisinden, yazdiklarindan bu bellidir. Ya bu konuyla ilgisi hic yok, Ay'in niye bombalandigini bilmiyor; ya da "Obama'ya nasil giydirirsem kardir" diye dusundu ve bu siiri yazdi. Fakat, gene ifademi mazur gorun, Yilmaz Ozdil bile, yillardir denemesine karsin, bu kadar ici bos bir yazi yazamadi.
Bu siiri okudugumda, ictenlikle soyluyorum, sinirlendim. Kalitesizligin, bilgisizligin, ici bos populizmin yeri Radikal gibi bir gazete olmamali, bu tur bir yazi Gunduz Vassaf gibi bir yazarin kaleminden cikmamali. Umarim bu bir 11 Ekim sakasidir.
Saygilarimla,

2 yorum:

selcuk dedi ki...

"Fakat, gene ifademi mazur gorun, Yilmaz Ozdil bile, yillardir denemesine karsin, bu kadar ici bos bir yazi yazamadi."

mukemmel...

sokaktaki adam dedi ki...

ilgili yazıyı merak eden tembeller için gelsin;

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=958581&Yazar=G%DCND%DCZ%20VASSAF&Date=12.10.2009&CategoryID=113