2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

27 Mayıs 2009 Çarşamba

Tek Millet İki Devlet

Son günlerde, taze Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu'nun gündeme yeniden taşıdığı bir slogan bu. Genellikle Türkiye - Azerbaycan ilişkilerini anlatmak için kullanılmakta. Fakat, Google sağ olsun, başka kontekstlerde kullanıldığını da görebiliyoruz. Örneğin bir süpermarket kampanyası hesabı "Üç devlet tek millet" yapmış bizi (Türkmenistan'ın da katılımıyla) cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Tabii yeri geldiğinde de "Tek devlet tek millet" oluyoruz Başbakan Erdoğan'ın dediği üzere.
Benim de itirazımın başladığı nokta burası aslında tam olarak. Biz Atatürk milliyetçiliğini şiar edindik, ben Türk'üm diyen herkes Türk'tür dedik; ama bana "Olm siz Türkler var ya" diyen Türkmen arkadaşı da bizim millete kattık. Türkmenistan'dakiler kendilerini Türkten ziyade Türkmen, Rus, Tatar olarak tanımlarken biz biraz acayip bir iş peşinde koşmuş olmuyor muyuz?
Bu memlekette yaşayan "Türk" Kürtlere zorla Türkçe öğretmeye çalıştık yıllarca, Türkçe öğrettiklerimizin de aksanlarıyla dalga geçtik, ucuz mizah malzemesi yaptık. Eh, Azeriler ve Türkmenler düzgün Türkçe konuşmadığı halde "tek millet" olma ayrıcalığı nereden geliyor o zaman?
Daha geçenlerde İlker Başbuğ Atatürk'ten alıntılamış, herkes "Vay ordu ne güzel açıkladı" demişti. Alıntılanan cümleyi hatırlar mısınız? "Türkiye Cumhuriyetini kuran Türk halkına Türk milleti denir." Sormazlar mı adama "Kardeş pardon ama o zaman biz nasıl Azerilerle tek millet oluyoruz?" diye? Sormazlar.
Ulusalcılık, anti-emperyalizm dersiniz, Atatürk milliyetçiliği dersiniz, sonra bir de "tek millet x devlet" dersiniz. Demekte özgürsünüz. Fakat bunların hepsini derken çeliştiğinizi fark ediniz, benim dediğim odur.

Hiç yorum yok: