2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

20 Eylül 2010 Pazartesi

Ben Sana Gen. Yayın Yönetmeni Olamazsın Demedim

Dikkat: Aşağıdaki yazı yüksek dozda önyargı ve subjektif değerlendirme içerir.

Radikal, tiraj kaygısı, daha doğrusu genel maddi kaygılar sebebiyle yeniden yapılandı, başına Eyüp Can Sağlık getirildi İsmet Berkan'ın yerine. Açıkçası beni pek sevindiren bir gelişme değildi, ama para, benim gazeteyi internetten okumamdan daha geçerli bir faktör gazete sahibi için.

Neyse, Eyüp Can beye ısınma turlarında iken önce ilk ciddi hatasını yaptı. Tarhan Erdem'in, ki empirik olarak Türkiye'nin en iyi seçim tahmincisidir, seçim sonuçlarını yayınlamadı. Gerekçe? "Halk çok kutuplaştı bunu tetiklemeyelim." Bilimsel bir haberi, halkın kutuplaşma kaygısından aşağıda gören bir genel yayın yönetmeni istemem ben şahsen. Hem o anket sonuçları yayınlansa ne olacaktı ki? Nedir yani bu?

Kendisinin ikinci hatası, "Sen misin gerdek gecesi sevişmek isteyen" başlıklı şu haber sunumunu onaylaması oldu. Mantık şu ki, gerdek gecesi sevişmek adamın en doğal hakkıdır, bu yüzden tecavüz edebilir. Ben Radikal'i kaç zamandır okuyorum, bu tür bir yaklaşıma çok ender rastlamışımdır, ki sonrasında Berkan mutlaka bir şekilde özür dilemiştir.

Bugün kendisi köşe yazısında işini ne kadar ciddiye aldığını gösteren üöüncü bir hatayı da yapınca "Hele destur!" demek zorunda kaldım. Yazının link'i şu, altta da ekran görüntüsü var:
Fark ettiniz mi garipliği? Yazıdaki tespit, Artvin'in evet dediği varsayımıyla yapılıyor, lakin üstteki haritada Artvin açık bir şekilde kırmızıya boyanmış durumda, yani "hayır" demiş. Bu durumda, Arhavi hayır mı demiş, evet mi demiş, bölünme nasıl gerçekleşmiş, ya da yazar bölünme ile neyi kast etmiş hiçbir fikrimiz kalmıyor.

Ekleme: Bu yazıyı yazalı çok oldu ama blog'a asmayı unutmuşum. Bu şaşkınlık sürecinde Radikal bir bombaya daha imza attı. Başlık: Amcadan yeğene milli kazık. Neymiş? 13 yaşındaki yeğenini ilk cinsel deneyimi için geneleve götürmüş bir amca (ki çocuğun 13 yaşında olması sebebiyle, haberin esas odak noktası bu olmalı, cinsel istismar bu bir yerde), ama Radikal hayat kadınının transseksüel olmasına odaklanmayı tercih etmiş. Yani 13 yaşında çocuk geneleve gidip bir XX ile sevişse herşey normal olacak.

Evet sevgili Eyüp Can Sağlık, senin gazeteciliğini hiç sevemedim. Zaten eşinin romanlarını da sevememiştim.

7 yorum:

esma dedi ki...

Bu yazıyı okurken çok eğlendim; ben de zatiallerini hiç sevmem... Ama karısının Siyah Süt romanı fena değildi; postpartum depresyonu güzel anlatıyordu:)

Kalten dedi ki...

Artvin haberi artık deve-eğri-niremi noktasına getirmiş Eyüp Can'ı. Kendisi medyanın "aslında 'Harvardlı'dır, bir sonraki Ertuğrul Özkök'tür" gazıyla biraz nedensiz pompalanmaya çalışılıyormuş gibi geliyor bana. Bunu hak edecek ne türlü başarısı vardır, bilmiyorum, belki de cehalet bendedir.

"Amcadan yeğene milli kazık" haberi eğer bir mizah dergisinde, şurada-burada olsa güleriz, eğleniriz, başlıktaki edebiyattan etkilenip alkış tutarız vesaire; ama Radikal'e hiç gitmemiş gerçekten. Şu erkek yatakhanesi gazeteceliği ile nereye kadar idare ederiz bilmiyorum. Çok satsın diye Radikal'i de tabloidleştirmek, popüler olsun diye "Türk hafif batı müziği"ne arabesk ritm katmaya benziyor. Sakil duruyor.

sokaktaki adam dedi ki...

abi, kendimden biliyorum, adam şehirleri karıştırmış. biz de adalı'yla lan artvin şu değil mi, niye mavi falan diye düşünmüştük, sonra bir baktık ki, orası ardahan. o fondakini karadeniz olarak düşünürsen ve ardahan'ın denizle sınırı olmamasının yanında, artvin'in de kısa bir sınırı olmasını hesaba katarsan eğer, belki sen de şirinleri görebilirsin?

ha, beşer şaşar ama ben bunun üstüne bu kadar ebleh bir başköşeyazısı yazdım mı? ne mutlu bana ki hayır.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Benim cocukken bir "Turkiye'nin sehirleri" yapbozum vardi. Koy bos Turkiye haritasini onume, illerin sinirlarini elle cizerim :)

Yok abi, Radikal'in gittigi yol beni cok uzmekte, benim gibi beyaz liboslarin okuyabilecegi gazete kalmadi :(

alper dedi ki...

Bir gün hepiniz ZAMAN gazetesine abone olup okuyacaksınız.O ayrıcalık bende kalmayacak ama olsun dava için değer..Bende o zaman başka bir şapka bulurum ne yapayım.:)

Taraf ta tavsiye edebilirim sana shelbyl en azından bertaraf olmazsın.

Radikal'in kaçıncı çizgi değiştirmesi bu bilemiyorum,hatırlayamıyorum ama bu kadar sık yol çizgisi değişirse kazalarda,yoldan çıkmalardan dolayı müşteri kayıplarıda söz konusu olur kaçınılmaz olarak.

Birde son olarak ben gibi peşin hükümlü ve ön yargı ile hareket eden adamlarn bilinç altında zaten her gazete için bir yafta mevcut iken gazetenin genel yayın çizgisinin değişmesi etkilemez zihnimizde o isimdeki gazeteye yüklediğimiz mefhumları.O açıdan kim gen.yay.yön. olursa olsun müteyakkız olalım müteyakkız kalalım.

sokaktaki adam dedi ki...

zaman'a üye olmaya gerek yok ki? apartmandan bir kişi "alo" dese, ertesi günden itibaren her kapıya 5'er kopya (3 çocuğu da düşünüyorlar) bırakılıyor zaten. allah onlardan razı olsun, çok düşünceliler...

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Taraf benim icin fazla sagda. Birgun de ulusalciliga bagladi iyice. Soyle ikisinin arasi bir sey cikarsa cok mutesekkir olurum.