2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

29 Temmuz 2011 Cuma

Neslin batsın...

Yozdil'in bugünkü yazısını görme talihsizliğine pek çok insan erişmiş olsa gerek. Hem taraftarları, hem de karşıtları tarafından çokça paylaşıldı sosyal medyada. Onunla ilgili iki kelam edeyim istiyorum. Aslında neler neler istiyorum da, iki kelam etmekle yetineyim.

Şimdi öncelikle şu paragrafı -ki paragraf demeye de utanıyorum iki satır yazıya- bir okuyalım:

Ermenistan Cumhurbaşkanı, “Ağrı’yı alabilecek miyiz?” diye soran gençlerine, “Bu sizin neslinize bağlı... Benim neslim, üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdi, Karabağ’ı düşmanın elinden aldı, bundan sonrası sizin neslinizin başarısına bağlı” dedi.

En başta, Sarkisyan böyle bir şey dememiş, sadece Hürriyet her zaman yaptığı yanlış bilgilendirme ve tahrik becerisini sergilemiş bir kez daha. Farz edelim ki söylemiş. Veya en azından piyasada böyle bir söz var sonuçta. Bu sözün bir benzerini, benzer bir konseptte Atatürk söylemiş olsaydı... Bunun bayrağını yapıp en önde sallayarak koşan Yozdil olmaz mıydı? "Atatürk'ün gençlere, gelecek nesillere verdiği değer" başlığı altında ders olarak öğretilmez miydi? Yazalım mı hemen bir senaryo:

Gençler - Musul'u alabilecek miyiz?
Atatürk - Benim neslim üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdi, vatanı yok olmaktan kurtardı, bundan sonrası sizin neslinizin başarısına bağlı.

Nasıl? Cuk diye oturdu mu? Bence oturdu. Atatürk'ün karizmaya +10 veren onlarca benzer sözü yok mu bu insanların "vay be..." dediği. Türk şoförünün en asil duygunun insanı olmasını bir kenara bıraksak bile onun dışında hala yüzlercesi var. Bence Milli Güvenlik kitaplarına 3. sıradan giriş yapabilecek bir anekdot oldu.


Benim neslim ise... “Hepimiz Ermeni’yiz” diye sokaklarda yürüdü.

Ya n'olacağıdı? Bir insan Ermeni olduğu için öldürüldüğünde, hepimiz senin gibi acur olacağımıza, tabii ki Hrant gibi Ermeni oluruz, bundan doğal ne var?


Futbol Federasyonu’nun ambleminde Ağrı Dağı bulunan Ermenistan’la milli maç yaptı, Erivan’da milli marşımızın ıslıklanmasını naklen seyretti, sonra ayıp olmasın diye, Bursa’daki maçta Azerbaycan bayraklarını yasakladı.

Futbol Federasyonu'nun ambleminde Ağrı Dağı bulunmasının senin için ne gibi bir sakıncası var? Ermenistan'ın Yılmaz Özdilyan'ı çıkıp "Ay ve yıldızı sahiplenip bayraklarına koymuşlar, bak bak bak!" diyo' mu? Ağrı Dağı neden senin? Ne zamandır senin? Sen nasıl ki "benim lan o, benim sınırlarımın içinde!" diyorsan onlar da "Bizim lan o! Bizim buradan daha güzel görünüyor!" diyor. Evet, resmi olarak öyle olabilir, ama resmiyete bakarsan ben de Müslümanım. Resmiyetin, devletin ıvırın zıvırın ne kadar çakma olduğunu kafan almaz ama.


Adamlar bize günahını bile vermezken, benim neslim Eurovision’da Ermenistan’a 12 tam puan verdi. (Hatta, mümkünse 22 puan verebilir miyiz diye sorduğumuz... Eurovision yöneticilerinin ise, yalakalığın bu kadarı da fazla diye reddettiği iddia edildi.)

Ne demiş ünlü düşünür Bülend Özveren? "Komşuya gitti." Gitsin varsın. Birincisi ona ne, ikincisi sana ne? Kim ne zarar gördü bundan? Senden mi alıp da verdiler 12 puanı? Ben vereyim sana 12 puan derdim ama değmezsin ki lan? Gerçi sen de Ermenistan için düşünüyorsun aynısını değil mi? Yok, aslında sen değse bile vermemekten yanasın, ondan ayrı düşüyoruz. Ben doğrudan senin değmediğini düşünüyorum. Anlayacağın dilden yeterince açık edeyim isterim:

Değ-
mez-
sin...


Benim neslimin gazetecileri... 
Soykırım Anıtı’na çiçek koydu.  Saygı duruşunda bulundu.

Ben de gittim o anıta, benim de tüylerim ürperdi. Çiçek koyamadım belki, saygı duruşunda bulunmadım ama ziyaret ettim. Katlim vacip midir? Söyle de neslinin gençleri beni de kessinler.


Benim neslim, video kliplerinde Atatürk’ün fotoğrafını gösterip “katillll” diye bağıran, Ermeni rock grubu System of a Down için fun kulübü kurdu.

Be terbiyesiz; senin neslin "Yılmaz Özdil fan club" kurmadı mı? Ee? Bunun Ermeni muadili neden ayıp? Ayrıca fun değil, fan. SOAD Türkiye'nin yapmış olduğunu farz ettiği bir soykırım için, Türkiye'nin o dönemki önderine "katil!" diye bağırıyor. Sen ne yapıyorsun? Bütün bir toplumu hedef gösteriyorsun. Neden? Başkanın söylemediği, senin gazetenin g.tünden uydurduğu söz yüzünden.

Çok öfkeliyim a dostlar. Dolayısıyla lafı daha fazla uzatmadan sözü başkalarına bırakmak daha yerinde olacak şu an. Ondan önce Yozdil'i öldürüp hakkını da teslim edeyim ama. Zamanında Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından şöyle bir şey demiş, ki altına bu yazı vesilesiyle imzamı atayım. Bozuk takvim gibi yılda bir kere gösterdiğin bu doğruyu bir de kendin göreydin keşke be Yozdil. Keşke zamanında ağzından bu çıkanı kulağı sürekli duysa, kulağında bu yazdıkları çınıl çınıl çınlasa:

"Demek istediğim şu... 
Eğer bu ülkede 'milliyetçilik' tırmanıyorsa... Bu tırmanıştaki en büyük tahrik, 'ağzından çıkanı kulağı duymayan' veya 'dışarıya şirin görünmek için kasıtlı yorumlar yapan' gazetecilere ait."



---
- Yozdil'in nasıl bir yalan üzerine yazısını oturtup nefret saçtığı ve nasıl suçlar işlediği hakkında şöyle bir yazı var. 

- Bir de konu hakkında bianet.org'da yayınlanan bir yazı daha...

- Son olarak da pek tatlı bir blog yazısı daha...

8 yorum:

alienus72 dedi ki...

türk olmaktan utanma canım.hernekadar ezik olsanda sonuçta türksün.

sokaktaki adam dedi ki...

Türk olmaktan utanmıyorum alienus72. Bu adamla aynı havayı soluyor olmaktan utanıyorum mesela bazen ama. Türk olmak veya Ermeni ya da Brezilyalı olmak aynı derecede utanılmayacak ve gurur da duyulmayacak şeyler. Eskişehir'de doğduğum için de gurur duymuyorum veya utanmıyorum mesela.

Serhat S Bucak dedi ki...

Benim neslim ise Ermenistan'a gidip bir de utanmadan blogda gezi yazisi yaziyor :) Aman Yozdil duymasin bunu Sokaktaki Adam!!!

mark dedi ki...

Sarkisyan'ın bu lafı sadece hürriyet gazetesinin haberi değil; http://www.sabah.com.tr/Gundem/2011/07/27/erdogandan-sarkisyana-agri-cevabi
Yılmaz Özdil kendi üslubuyla Türk milli birliğinin dejenere edilmeye çalıştığını anlatmaya çalışmış hepsi o.

sokaktaki adam dedi ki...

@selçuk

yaptığım bu vatan hainliği için, memleketimin paracıklarını ermenilere verdiğim için özür diliyorum selçuk.

@mark

aynı kaynağın laciverti bence hiçbir şekilde ölçü değil. milliyetçilik, cımbızlama ve demagoji konusunda ustadır, ustabaşı da açıkça yılmaz özdil ve o güruhtur. hrant dink'i katledilmeye götüren de aynı yaklaşım, söylenen birçok şeyin içinden kelimelerin cımbızlanmasıdır.

önce şu linki ve alıntıyı vereyim:
http://www.president.am/events/visits/eng/?visits=2&id=290

"I am Grigor Hambartsumian from the Shahumian school in Ararat marz. Mr. President, Armenia is one of the ancient countries of the world and once also used to be one of the most powerful states, in Tigran the Great’s times. However, the same cannot be said about the Armenia of our days. My question is: will our future be reminiscent of Batum agreement, when in a German diplomat’s words, we were left with a territory just enough to swim in Lake Sevan, but with no room for drying up, or it will be a future which will return the Western Armenia, along with Ararat?


S. Sargsyan: It depends on you and your generation. I believe, my generation has fulfilled the task in front of us; when it was necessary in the beginning of the 90-s to defend part of our fatherland – Karabakh – from the enemy, we did it. I am not telling this to embarrass anyone: my point is that each generation has its responsibilities and they have to be carried out, with honor. If you, boys and girls of your generation spare no effort, if those older and younger than you act the same way, we will have one of the best countries in the world. Trust me, in many cases the country’s standing is not conditioned by its territory: the country should be modern, it should be secure and prosperous, and these are conditions which allow any nation to sit next to the respectable, powerful and reputed nations of the world. We simply must fulfill our duty, must be active, industrious, must be able to create bounty. And we can do that, we very easily can do that, and we have done it more than once in our history. I am certain about it, and I want you to be certain too. We are a nation that always rises from the ashes like phoenix – again and again"

anlamak istemeyenler için özetle diyor ki: "sen insan olmadıkça ülkenin arazisi bi' halta yaramaz. ülke ufak da olsa çalışıp çabalayıp orayı geliştirebilirsin, yeter ki çalış."

sonra da şunu:
http://www.mfa.am/en/interviews/item/2011/07/27/news.am/

mark dedi ki...

@sokaktaki adam
"milliyetçilik, cımbızlama ve demagoji konusunda ustadır, ustabaşı da açıkça yılmaz özdil ve o güruhtur. hrant dink'i katledilmeye götüren de aynı yaklaşım, söylenen birçok şeyin içinden kelimelerin cımbızlanmasıdır"

bu dediğinde katıldığım kısım şu evet kelimelerin cımbızlanması, aynı kavramların kişilerin çıkarlarına göre eğilip bükülmesi günümüz medyasında, dünyada da, çokça görülen çirkin bir tavır. Katılmadığım bunun milliyetçilik'le özdeşleştirmen. Ben sana çok bariz bir örnek veriyim Amerikanın Irak'a girmesi kimine göre demokrasi içindi.

Sarkisyanın konuşmasının tam metninden alıntındanda evet haklı olduğun noktalar var. Seninde dediğin gibi 'çalışın' diyor. Ama öğrencinin sorusu ve karabağ konusundaki yorumu okuyunca bundan milletler arası işbirliği mesajıda çıkaramam.

yavuz hırsız dedi ki...

sevgili sokaktaki adam;

blogunuzu son dönemde keşfettim. oldukça şık yazılar var gerçekten, derli toplu bir üslup ve ilgi çekici konular da göze çarpıyor. dünya görüşü olarak da asgari insani değerleri gözetiyor olmanıza sevindim. gelgelgelim okuyucu kitlenizin bunca öküz olması, yazmış olduğun şu kendi halinde ve tek kabahati azılı bir faşisti çok da ağır olmayan bir dille eleştirmek olan yazının böyle tepkiler alması, daha doğrusu tepkilerin ağırlığının böyle olması inanılır gibi değil. umarım daha akil okuyucularla buluşma şansı yakalarsınız. selamlar.

sokaktaki adam dedi ki...

@mark

bunu toptan medyayla özdeşleştirmiyorum, anaakım medyayla özdeşleştiriyorum. bir evrensel bu dediğimi yapmıyor, bir birgün veya bianet bunu yapmıyor. her üçünü de çok düzenli olmasa da takip ediyorum ve milliyetçi/ayrımcı/ötekileştirici amaçları olmadığı için bu tarz hamlelere yönelmediklerini düşünüyorum.

sarkisyan'ın söylediğinin "yurtta sulh cihanda sulh" olmadığının ben de farkındayım. ama "ağrı'yı almak da artık size kalmış" da demiyor bence, ki hiç olmazsa bunun da net olduğunu düşünüyorum.

@yavuz hırsız.
blogla ilgili olumlu görüşlerin için grup adına teşekkür ederim.

gelen tepkilerle ilgili de şahsi fikrimi söyleyeyim; ben yazının okunup, kendi kendine sövülüp gidilmesindense, bu görüşlerin buraya yazılmasını tercih ederim. hiç olmazsa tartışma ve açık olmadığı düşünülen bir şeyleri biraz daha açıklama imkanı buluyoruz böylece. yeter ki birileri, taraf ya da karşıt hiç fark etmez, fikir belirtsin. ki genelde karşı çıkanlar, beğenmeyenler yazıyı genişletmek için daha fazla yer açıyor, atlanılan noktaları hatırlatıyor.