2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

14 Haziran 2011 Salı

Alternatif Seçim Sonuçları

NTVMSNBC'nin seçim sonuç haritasının işlevselliğinden yararlanarak iki adet alternatif harita çıkardım. Birincisi 2002 Genel Seçimlerine kıyasla oyunu en çok arttıran partiye, ikincisi ise 2007 Genel Seçimlerine kıyasla oyunu en çok arttıran partiye göre illeri boyuyor.

NTVMSNBC haritasinda AKP sarı, CHP kırmızı, MHP yeşil ve bağımsız adaylar mavi renkte. (İkinci haritadaki gri renk BBP'yi temsil ediyor)

 2002-2011 kıyası
2007-2011 kıyası

Öncelikle şunu belirteyim. Bu iki haritaya bakıp kesin sonuçlara varılamaz, daha ayrıntılı bir çalışma yapılmalı. Mesela bazı illerde oy artış rakamları çok yakın, bazılarında ise fark çok büyük. Renkleri, oy ağırlığına göre tonlayan bir harita daha iyi bir fikir verirdi. Diğer bir durum ise, seçimlere girmeyen, ya da siyaet arenasından silinen partilerin politik eksende konumlanışının seçim sonuçlarını etkileme durumu. AKP'nin aldığı toplam oy sayısı arttıkça, ideolojik konsantrasyon dolayısı ile, büyüme potansiyeli de doğal olarak azalmakta.

Lakin gene de bariz olan -bu haritalar olmadan da barizdi- iki adet sonuç var:

1. AKP, oylarını 2002 yılına göre tartışmasız arttıran ve de istikrarlı bir şekilde büyüyen bir parti.
2. AKP, 2007 yılında yakaladığı büyüme ivmesini 2011 yılında kaybetmekte.

Fakat şunu söylemek yanlış olmaz: AKP seçmeni doygunluğa ulaşmakta, ve de kararsız, partisi seçime girmeyen vs. seçmenin tercihi AKP'den ziyade diğer partiler olmakta. AKP'nin Güneydoğu'da ve Doğu'da çoğunlukla oy kaybetmesi, CHP'nin oy oranı artışında 2007'ye kıyasla AKP'den daha büyük atılım göstermesi, AKP'nin tartışmasız seçim zaferinin dipnotları olarak analize eklenmeli.

Bu haritanın matematiksel olarak bize verdiği bir sonuç daha var. D'Hondt seçim sisteminin bir özelliği, partiler arasındaki oy farkının açılmasını farkı açan parti lehine ödüllendirmesidir. Bu seçimde AKP'nin oyunu arttırmasına karşın MV sayısında azalma yaşamasının bir sebebi de 2. haritadan anlaşılabilir.

Eğer vaktim olursa oy oranlarının istatistiksel olarak azaldığı-arttığı illeri karşılaştıran ve de yerel seçimlere göre değerlendirme yapan bir başka post da atma planım var, o yüzden "1. bölümün sonu" diyelim şimdilik.

8 yorum:

alper dedi ki...

AKP diye bir parti varmı.?Hadi CHP,MHP ve hatta CMHP :)) bile varda AKP diye bir parti hatırlamıyorum.AK PARTİ olmasın o.AKP denerek alt metinde başke şeyler verilmeye çalışılmasın...Balkon konuşmasında aranan illüzyonlar gibi bişey sanırsam AKP demek ile AK PARTİ demek.

Bu haritalar için emeğe sağlık.Ama ilk başta gördüğüm şey İLK HEDEF AKDENİZ İLERİ!!.Zaten ilk haritadan anlaşıldığı üzere surlarda delik açılmış.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Hocam o partinin adi "Adalet ve Kalkinma Partisi". Niye AK Parti olarak kisaltayim ki, o zaman "Adalet ve Kalkinma Parti" oluyor?

Madem AK Parti olmasini istiyorlardi, o zaman adini "Adil ve Kalkinmaci Parti" koyacaklardi :)

Everfever dedi ki...

Sevgili Shelbyl,

Bu AKP, AK Parti sorunu da çok sıktı. Parti kendi tüzüğünde kısaltmamız "AK Parti"dir, demişse bence bitmiştir. (Aynı durum HAS Parti için de geçerli; kimse onlara HSP veya HAS Partisi demiyor.)

Benzer minvalde, farz edelim ki Koreli bir arkadaşın var ve gerçek adı Ming Soo Kyung. Fakat kendisi "Just call me Mike," diyor. Sen, "Hayır! Senin adın Ming Soo Kyung, bunun kısaltması da ancak Ming olur. Senin adın Ming, gardaşım," diyebilir misin? Birisi kendine bir isim beğenmiş koymuş, biz ne hakla buna itiraz edebiliyoruz?

semioticus (shelbyl) dedi ki...

@Everfever

Abi Koreli analojisi eksik, diyalog soyle gelisti:

Ben Koreli'in ismine baktim, Ming. Ben bu adama dolayisiyla Ming derken adam bana "Sen bana neden Mike degil de Ming diyorsun, baska bir niyetin mi var?" diye costu, Facebook statusune "Bana Mike demeyenler soyle boyledir" yazdi.

O gunden sonra ben o herifle konusmam, konusacaksam da Ming derim abi :P

Saka bir yana, AK Parti olarak kisaltmasi ile ilgili ozel bir derdim yok, lakin AKP karakterden tasarruf sagladigi icin oyle alisildi, oyle gidiyor. Has Parti'ye de HAS diyorum mesela uzun uzun yazmak yerine, ki bence onlarin daha cok alinmasi lazim :)

Ben bu mevzunun buraya gelmesinin sebebini de anlamadim hicbir zaman zaten, dunyanin en anlamsiz tartismasi gibi geliyor bana.

Everfever dedi ki...

Abi ama adamlar ilk çıktıkları gün, "Adımız Adalet ve Kalkınma Partisi ve kısaltmamız AK Parti'dir," dediler. Yani diyalog senin dediğin gibi gelişmedi.

Ha, bu tartışmanın dünyanın en anlamsız tartışması olduğu konusunda haklısın :) Klavyeden tasarruf etmek adına ben de çoğu zaman AKP deyip geçiyorum ama bu partinin kısaltmasının doğrusunun AK Parti olduğu gerçeğini değiştirmez. (Türkiye'de yaşadığımız için bu tür gereksiz detaylarda takılmamız da çok doğal)

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Hmm, ben yanlis gozlemlemisim o zaman.

Abi ama 8 karakterli kisaltma olmaz ya. Kusura bakmasinlar, konusurken AK Parti diyorum zaten, ama yazarken dedirtemezler :)

porfyri dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
porfyri dedi ki...

Anavatan Partisi'ne ANAP diyorsun ama! Oysa şimdi çıksam ben AP desem, Associated Press'ten bahsettiğimi zannedersin ki bunun alt-metninde çok feci anlamlar olsa da hiç değinmeyeceğim :P