2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

19 Nisan 2010 Pazartesi

Turkiye Carsi - Herkese Karsi

“Turk’un Turk’ten baska dostu yoktur” diyenler megerse ucuz milliyetcilik degil, keskin toplumsal gozlem yapiyormus. BBC’nin yeni acikladigi anketin sonuclarina gore*, arastirmaya dahil on bes ulke arasinda yalnizca Turkiye ve Hindistan’lilarin cogunlugu Amerika’nin dunya uzerindeki etkisinin kotu oldugunu dusunuyor. Bu on bes ulke arasinda yalniz Turk insaninin Amerika’ya verdigi pozitif oy gectigimiz yil icinde azalarak %21’den %13’e dusmus. Ayni anda Amerika’nin dunyaya olan etkisinin kotu oldugunu dusunenlerin orani gecen yil %63’ten %70’e cikmis. Turkiye’de anti-Amerikanizmin tirmanisi, komplo teorilerine paranoya derecesinde bagimli oldugu asikar guzide vatanimiz icin pek de sasirtici degil. Ayni arastirma Turkiye’de Israil’e olumlu bakanlarin oraninin %6’da kaldigini, olumsuz bakanlarinsa %77’de oldugunu da gosteriyor. Bu sonuclara ilk tepkim bizim memleket bu iki ulkeyi bir sekilde sevmiyor, dis politikalarini begenmiyor oldu. Obama etkisi falan da nafile. Sonra bakiyorum memleket diger ulkelere ne kadar guveniyor: Cin: %21 (+), %47 ( -) Japonya: %34 (+), %35 ( -) Kuzey Kore: %11(+),% 45( -) Ingiltere: %18(+), %53( -) Pakistan: %15(+), %46( -) Hindistan: %15(+), %40( -) Fransa: %17(+), %53( -) Guney Afrika: %13(+), %35( -) Kanada: %16(+), %35( -) Rusya: %16(+), %50( -) Iran: %13(+), %54( -) Brezilya: %19(+), %34( -) Almanya: %30(+), %33( -) Guney Kore: %17(+),% 30( -) Ortalama %17.21 pozitif, %44 negatif. Amerika, Israil, Ingiltere ve Fransa bizim icin biraz fazla emperyalist ulkeler, o yuzden iskilleniyoruz diyelim. Kuzey Kore ve Iran guven vermeyen rejimler, ne yapacaklari belli olmaz var sayalim. Brezilya’nin sucu ne? Hindistan’in ne zararini gordunuz? Kanada, Guney Kore, Guney Afrika’yla ne derdiniz var? Sorun anti-Amerikanizm ya da Israil dusmanligi degil. Sorun dunyada kendini yalniz hisseden bir milletin, ailesi ve yakinlari disinda kimselere guvenemeyen bir milletin, dis politika algilamasinda da kimseye guvenemeyecegi. Komplo paranoyasindan da ote, Turkiye’nin ciddi bir medeni guven sorunu var. * http://news.bbc.co.uk/2/shared/bsp/hi/pdfs/160410bbcwspoll.pdf

5 yorum:

semioticus (shelbyl) dedi ki...

1000 adet 15 yas ustu sehirli ile yuz yuze yapilmis bu anket. Anketi yapanin tipini mi begenmediler acaba?

amen _hoteb dedi ki...

Türk milleti olarak Platon' u okuyoruz ve özümsüyoruz.

kadin dedi ki...

kişisel ve toplumsal özgüvensizliğimizle paralel olarak...

meltem dedi ki...

En yuksek guven orani Japonya'ya karsi. Baris Manco'nun etkisi mi acaba?

Eren dedi ki...

Temkinli yaklasmak lazim bu anket sonuclarina. Insanlara tepkisiz kalma, cekimser olma opsiyonu verilmis anladigim kadariyla. Istatistiklere bakilirsa insanlarin onemli bir kismi cekimser kalmis muhtemelen bu ulkeler hakkinda fikir olusturabilecek kadar bilgi sahibi olmadiklari icin. Bu iyi bir gosterge ama yine de bilgi sahibi olmayanlarin onemli bir kisminin da olumsuz gorus bildirmis oldugundan supheleniyorum. Olumsuzluk bir cogumuz tarafindan bilgisizsen default option olarak seciliyor sanki. Bunun patolojik bir yani var. Keske cekimser kalanlar cok daha buyuk bir orana sahip olsaydi diye dusunuyorum. En azindan anlamli fikir olusturacak kadar bu ulkeleri tanimadiginin farkinda ve o yuzden objektif kalmaya calisiyor insanlarin buyuk kismi derdik.

Simdi Turkiye'nin medeni guven sorunu olabilir, paranoya da var muhtemelen ama bir yandan da kendini asiri ciddiye alma Turkiye'nin dunya siyasetindeki konumunu oldugundan onemli gorme de var. Sanki ikincisi ilkini besliyor. Ha bir de Kurtlar Vadisi etkisini de hesaba katmak lazim.