2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

8 Nisan 2010 Perşembe

Hikayenin Öteki Tarafı

1922 İzmir Yangını konusu, ABD'de yeni yayınlanmaya başlayan The Pacific dizisi sayesinde tekrar gündeme geldi. Dizideki Yunan asıllı bir Avustralyalı aile "Türkler geldi talan etti" benzeri bir ifade kullanınca biz ayağa kalktık (ki böyle konularda ayağa kalkmaya çok meyilliyizdir.)
Ntvmsnbc de bu konuyu haber yapmış. Ama haberden çok ilgili TBMM Komisyonu'na rapor sunmuş diyelim biz ona, zira haberin yargısı çok net: "NTV'nin ulaştığı belgelere göre, İzmir'i yakanlar ayrılıkçı Ermeni çeteleriydi."
Öncelikle bir ifadeyi düzeltelim: Belgelere ulaşan doğrudan NTV değil, İzmir Kent Müzesi Müdürü Tarihçi Oktay Gökdemir. Kendisi o tarihte yabancı basında çıkan gazete küpürlerine ulaşmış, oradan da kesin kanaati vermiş. NTV de sanki Türkiye'deki bu konuda bilirkişi tek tarihçi Gökdemir gibi sunmuş bunu bize.
Bu konuyu "Biz belgelere ulaştık, 2 paragrafta da kanıtladık, konu kapanmıştır haydi herkes evine" şeklinde sunmak objektiviteden kilometrelerce uzakta duran bir tutumdur. Haberde ne Falih Rıfkı Atay'ın Çankaya kitabında -sonradan sansürlenen- "İzmir'i niçin yakmıştık?" pasajına atıf var, ne o dönemde yaşamış şahitlerin çift taraflı ifadelerine. Bir İtfaiye Müdürü, bir de komutan yetmiş. (Ki devlet memuru neden "Oh devlet olarak ne güzel de yaktık" desin ki?)
Şimdi size örnek iki adet tutum sunacağım, NTV'nin neden yanlış olduğunu daha iyi anlatabilmek için. Birincisi, haber yapılan konunun İzmir Yangını değil de Ermeni Soykırımı olduğunu düşünün.
"NTV'nin ulaştığı bilgilere göre Ermeni Soykırımı yok. NTV'nin konuştuğu tarihçi Yusuf Halaçoğlu, "X ve Y belgelerine göre esas soykırımı onlar yapmış" dedi." Sonra da iki paragraf belge.
Bu sunum ile NTV'nin sunumu arasında fark var mı? Peki bunu NTV'de okusanız garipsemez misiniz?
İkincisi ise o dönemdeki gazetelerin kesin kaynak gösterilmesi. Adını bile bilmediğimiz Le Levant gazetesinin metni ne kadar inandırıcı olabilir ki? 2080 yılında "Güneydoğu'daki köyleri köyden göç edenler giderken yakmışlardı , o zaman İngiliz The Sun gazetesi de öyle yazmıştı" desek olur mu mesela?
İzmir Yangını'nın nasıl çıktığı çok da önemli değil orada kül olan tarihin, çokkültürlülüğün vs. yanında; lakin böyle ucuz "aklama" haberleri görünce, hikayenin öbür tarafı sunulmayınca insan sanki bir daha yaksak gene kılıfı hazır olur diye düşünüyor.
Ekleme: Bir de bu geldi. Nedir yahu bu paniğin sebebi?

Hiç yorum yok: