2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

13 Nisan 2010 Salı

Merak Ettim De... #8

Eğer her insan günahsız doğuyorsa, genetik ile eşcinselliğin de ilişkisi bulunduğuna göre bir çelişki ortaya çıkmıyor mu? Bu "günah"a mahkum doğanların suçu ne?

20 yorum:

meltem dedi ki...

belki de o zaman katolisizmden original sin konseptini odunc aliyoruzdur.

Unknown dedi ki...

Genetik ve Evrim Teorisi'nin de cok yakin iliskisi var ama Evrim Teorisi yalan yanlis bisey... Escinsellik mi genetik olacak bi de? Yok cus artik! Cik cik cik...

Bi de herkesin gunahsiz dogmasi olayina cok kafa takmamak lazim. Bebeklerin gunahsiz dogmasinin sebebi oyle melek gibi yaratiklar olmalari falan diil, sadece daha gunah isleyecek sanslarinin, vakitlerinin olmamis olmasi. Yoksa birak bikac bebegi etrafa, bak nasil calip cirpiyorlar o allahsizlar...

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Yahu evrim konusunda ben sunu anlamiyorum. Madem biz maymundan geldik, neden bugun maymunlar gelip aramiza katilmiyor "Baba n'aber ya?" diyerek?

Evrim bir aldatmacadir. Ulu Turk-Islam buyugu, yucelerin yucesi Adnan Hocamiz bunu kanitlamis, teoriyi curutmustur zaten.

Hepsi Batinin oyunu.

natura horror vacui dedi ki...

Sorun zaten yazıdaki son cümlede saklı: 'Bu "günah"a mahkum doğanların suçu ne?' Ortalama bir İslamcı, hatta ortalama bir İslamcı'yı da geçtim, sokaktan geçen adam eşcinselliğin halen bir tercih olduğunu düşünüyor. En azından öyle tanımlıyor. Oysa eşcinsellik bir tercih değildir, kimliktir. Bunu anlatamıyorsun adama.

ekim dedi ki...

Ya simdi ben engin Islam bilgimle sizi aydinlatayim (bugunleri de gormek varmis...) Sanirim burdaki temel savunma "Allah sizi siniyor" retorigi. Yani, Allah seni belirli egilimlerle yaratiyor (misal escinsellik) fakat buna direnip irade kullanarak "gunah" islemezsen, sinavi gecmis cennetlik bir kulsun. Yok eger illa escinsel olucam dersen, yallah cehenneme bebek...

HA bir de, bu tip genetik egilimler sadece escinsellik icin gecerli degil, misal testosteron fazlasinin da suc egilimini arttirdigi soyleniyor. Dunyada suc isleyenlerin de asagi yukari %95'i erkek, 25-35 yaslari arasinda, genelde bekar (kaynak Freakonomics - tabii ki cevresel faktorleri de gozardi etmiyor, misal toplumdaki guc iliskileri). O zaman da yine genetigine ve nefsine hakim olucan, suc islemiycen. Yani Allah erkek kullarini daha pis siniyor, haberiniz olsun :)

Bir de evrim teorisi olsun, genetik olsun bunlar zaten yalan. Yani sen dedem maymundu diyosan bilemem tabi. Tobe hasa...

Serhat S Bucak dedi ki...

"Vasatin altinda" bir musluman olarak Islam'a hic boyle sinav gozuyle bakmamistim. Ufkum acildi :)

Eee, tum egitim hayati boyunca sinav konusunda uzmanlasinca sanirim dine de boyle yaklasmak, puani tutanlari cennete, tutmayanlari cehenneme yollamak filan mantikli geliyor :)

semioticus (shelbyl) dedi ki...

@ekim

Onu ben de dusundum de, su var: Allah'in bizi sinamasi "nefsine hakim olma" seklinde. Hani hirsizlik yapma, zina yapma falan. Hani "secme sansi"n olan unsurlarda dogruyu secmen yonunde. Ama escinsel olarak dogan bir insanin nefsi degil, dogal ihtiyaci bu. Insan hemcinsini gorunce heyecanlaniyor, gunah degil bu, Biyoloji 101. Hormonlarina mi soz gecirsin yani bu adam gunah islememek icin?

Ne sadistik bir yaradanmis bu yahu..

Kalten dedi ki...

O diil de şimdi bu sınavda çan eğrisi mi yapılıyo yoksa direk sevaplar 1 fazlaysa cennet tamam mı?

RT: Selçuk Erdem. öpt. kib. tşk. bye

Unknown dedi ki...

@shelbyl

Yaradan sadist falan diil ya, sadece ciddi low self-esteem sorunlari var. Sen git dunyayi yarat, evreni yarat, tum bu duzeni kur, evrenin fizigini kimyasini oturt, insanlari yarat, akil fikir ver, sonra da kendi yarattigin insanlara "Bana gunde bes kere en buyuk sen, baska buyuk yok demezseniz cehennemlerde yakarim hepinizi!" de, olacak is mi? Gulum sen koskoca evreni yaratmissin, benim sana gaz vermeme ne ihtiyacin var, dii mi? Ben kimim ki sen benden onay bekliyorsun?

Tovbe tovbe...

(Low self-esteem'in Turkce'si nedir allahaskina, bilen var mi?)

natura horror vacui dedi ki...

@ictanrik

"özgüven eksikliği" karşılayabilir sanırım.

Serhat S Bucak dedi ki...

@ictanrik:

Yazdiginiz seyler komik ve zekice olarak degerlendirilebilir belki, bilemiyorum. Ama bir musluman olarak yazdiklariniza onyargili yaklasmis ve yazinizdaki zeka kivircimlarini farketmemis olabilirim, kusura bakmayin.
Ama bana daha cok bir grup insanin inanciyla dalga geciyormussunuz gibi geldi ki bu konu da takip ettigim kadariyla bu blogda bircok kere islendi ve elestirildi.

Yorum yaptiginiz yazi escinsel kimligine sahip insanlarin gunah kavramina sahip dinler ve bu dinlere mensup kisiler tarafindan haksizliga ugradigiyla ilgiliydi. Bu konuda diyecek birseyim yok. Ama daha sonra yapilan yorumlarda olay bir kimligin varligini savunmaktan baska bir kimligi asagilamaya (bu itham size agir gelebilir ama ben oyle algiladim) donustu. Niyetinizin kotu oldugunu dusunmuyorum ama bence biraz daha dikkat etmelisiniz. Ayrica yazdiklarinizdan Islam dini konusunda bilgi eksikliginizin olabilecegini dusunuyorum (yanilmis olabilirim, cunku ornek uzayi kucuk bu durumda). Goruslerinizi burada ozgurce yazabilirsiniz ama baskalarinin inanclarina saygi gostermeniz ve tam olarak bilmediginiz konular hakkinda boyle yargilara varmamaniz bence daha guzel bir davranis. Yazini yanlis anladiysam ve yanlis yorumladiysam da lutfen kusuruma bakmayin. Islam dinini savunmak gibi bir niyetim yok, zaten benim savunmama kaldiysa vay haline. Ama sadece yorumunuzun yazinin icerigiyle ters dustugunu dusunuyorum.

saygilarimla

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Bu konuya mudahil olmak istiyorum.

Bence Turkiye'de "kutsal degerler" konusu oyle bir abariyor ki, Dankek kivamina geliyor. Herkesin herseyi kutsal masallah.

Ben, Allah (c.c.) ile dalga gecebilirim, onun algilanisi ile de dalga gecebilirim, bu bir kimligi asagilamak olmaz. Ben eger gidip "Ey gerizekali Musluman, niye inaniyorsun la mal misin?" dersem cizmeyi asarim ve kimlige hakaret ederim; ama Muslumanlik degerlerini, Kur'andaki tutarsizliklari dalgaci bir dille kaleme almam "kimlik asagilamak" ya da "degerlere hakaret" falan olamaz. Olursa da kusura bakamaz kimse. Yani Hristiyanlar soyle, Yahudiler boyle, Budistler dallama; ama bize gelince "dur" olmaz.

Tabii bu Turkiye sinirlari disindaki mizah algisi, bunu gelip Turkiye'de bir kahvehanede anlatmaya calissam baldirimdan bicaklarlar. Benim niyetim sadece "food for thought" vermek.

Serhat S Bucak dedi ki...

Yanılıyor olabilirim çoğu zaman olduğu gibi, uzatmak da istemiyorum ama sadece sana katılmadığımı söylemek istiyorum. Nasıl yukardaki bazı yorum sahipleri İslam dini hakkında bilgi eksikliklerinden kaynaklanan yanlış hükümlerine rağmen kendilerinden emin bir şekilde yanlış yorumlar yaptılarsa, bence sen de burada konuyu her açısıyla ele almadan çok rahat bir şekilde hükümler veriyorsun neyin hakaret olup olmadığı, ya da yapılıp yapılamayacağı konusunda. Bu sanırım bir tartışma konusu, donanımım olmadığı için uzatmaya niyetim yok. Ama benim için üzücü olan nokta ise birçok insanın bu kadar hassas olduğu bir konuda bu kadar rahat olup, bu kadar rahat atıp tutabilmeniz (maalesef bazı yorumların ne kadar komik olduğu anlamak zor değil, islam 203). Atıp tutmak serbest mi, serbest? Ama ben taktir ettiğim bazı insanlardan Yılmaz Özdil seviyesinin ancak biraz üstüdeki yorumları görünce üzüldüm. Bazı yorumları ise hala İslama hakaret olarak algılıyorum.

Ayrıca “Yani Hristiyanlar soyle, Yahudiler boyle, Budistler dallama; ama bize gelince "dur" olmaz,” lafının nereden çıkardığını anlamıyorum. Benim söylediklerimden bu anlamın çıkacağını zannetmiyorum. Çıktıysa da samimi olarak özür dilerim. Türkiye’de müslümanlar arasındaki genel kanı da bu dersen bence biraz Hıncal Uluç ağızıyla konuşmuş olursun. Eminim ki öyle insanlar görmüşsündür, ben de gördum; ama bu sana böyle bir genelleme yapma hakkı vermez. Bazı müslümanların sicillerinde böyle şeyler olsa da lütfen bir müsüman ya da İslam dini hakkında yorum yaparken böyle genellemelere çok başvurma.

Gereksiz tartışmalar açıp vakit çalmak niyetinde değilim. Öyle anlaşıldıya özür dilerim. Bu konuyu daha fazla uzatmayacağım.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Simdi zaten burada haklilik ya da haksizlik diye bir durum olamaz. Oncelikle onu bir kenara koyalim. Yani herkes fikrini soyluyor, yanlisi dogrusu yok.

Bunun haricinde, "kesin dille yapilan yorumlar"a takilmissin mesela. Simdi konumuz din degil de siyaset olsun. Memlekette her gun yuzlercesi, kesin dille liberallere, fasistlere, solculara vs. bu baglamda "hakaret" olarak algilanabilecek yorum yapiyor. Bunlarda sorun yok, bir insanin ideolojisini agir dille elestirince sorun yok, ama baska bir inandigi varligi elestirince -ki neresi hakaret hala cozebilmis degilim- kimligi asagilama mi oluyor?

Burada "yaradanin self-esteem sorunu var" demeyi ben hicbir sekilde asagilama olarak gormuyorum, gormeyecegim.

Eger bunlar hakaret ve asagilama olsaydi, bircok Batili komedyen issiz kalirdi. Sakin Ricky Gervais, George Carlin, Eddie Izzard falan izlemeyin; buyuk hayal kirikligi yasarsiniz.

Serhat S Bucak dedi ki...

Neyse abi, uzatmamın anlamı yok. Haklı olduğun noktalar da var ama bence belli şeyleri de kaçırıyorsun. O zaman ben önceki söylediklerimi şöyle toparlayayım: (i) İslam hakkında yapılan yukarıdaki bazı yorumlar ilginç, yanlış ve mantıksız. (ii) Yorumlar bazı talihsiz ifadeler barındırıyor, her ne kadar sen henüz çözememiş olsan da.

Haklı olduğu noktalar olduğunu kabul ediyor ve zaman ayırdığın için teşekkür ediyorum.

Unknown dedi ki...

@Selcuk

Dediklerimin boyle bir tartisma cikaracagini dusunseydim, evvelden gelip bakardim buralara ne oluyor ne bitiyor diye. Peh peh peh...

Ama madem konusuyoruz, benim yukarida yazdigim gercekten de beni Islam konusunda deli eden noktalardan biri. Oyle rastgele, ben sunlara bi tas atayim, hizli olsun acitsin falan diye denmis birsey kesinlikle degil. O yuzden firsati gorunce attim bu fikri ortaya, bakalim ne cikacak diye. Yoksa "din ve homoseksuellik" bence de kesinlike daha ilginc bi konu.

Yazdiklarim daha duzgun yazilabilir miydi? Kesinlikle! Ama su halinde de hakaret yok, cynicism var. Eger evrenin en buyuk gucunun neden bizim onayimiza ihtiyaci oldugu sorusu hakkinda bana biseyler soyleseydiniz, buraya bunlari yazmamin bana daha bi faydasi olurdu elbet. Dikkat edin, burada benim elestirim yaraticiya degil, yaratilana, kendini yaratanla esit seviyede gordugu icin. Yaratanin gercekte boyle sacma istekleri olmayacagi bence bariz. Ama tabii oyle hissediyorum ki ben bunu baska turlu dile getirseydim de sonuc cok farkli olmayacakti.

Dindar biri oldugumu iddaa etmeyecegim. Ama okulda Islam ve baska dinler hakkinda bikac ders alma sansim olmustu, biseyler ogrendik hamdolsun. Hic unutmam hristiyanlik dersine giren hoca ayni zamanda bi papazdi. Adamin hristiyanlik hakkinda sinifta bizlere yonelttigi sorulari bizden bi imam sorsa, buyuk ihtimalle cemaat tarafindan gozunun yasina bakilmaz linc edilirdi. Ama maalesef bu sorulari acikca sormayinca bunlara cevap da bulamiyor insan, ve cevap verilemeyen boyle sorgular ister istemez insanin inancinan goturuyor. Turkiye'de egitim genel olarak sorgulamaya kapali zaten ve bu olay din konusunda iyice vahim bir duruma ulasiyor. Eski komsularimizdan biri yatili okulda kutuplarda namaz/kible nasil oluyo gibisinden bi soru sordugunu, sonra da hoca öldügunu sanincaya kadar ondan dayak yedigini gulerek(!) anlatmisti, "E cocuktuk tabii" falan diyerek. Artik o da boyle "tehlikeli" sorular sormuyo demek ki. Hakketten de dusunmemek en iyisi...

Insallah vardir yukarida zekai kivilcimlar. Yoksa da elimizdeki bu kadar artik, idare edeceksiniz.

@natura horror vacui

sagol valla, bikac kere kullanayazdim, dusundum tasindim bulamadim Turkce'sini, ama artik "Ozguvenim eksik" diyebilirim!

Serhat S Bucak dedi ki...

@ictanrik
Oncelikle aciklayici yaziniz icin tesekkurler. Soylemek haddime degil belki ama makul ve zekice yazilmis. Sadece takildigim birkac nokta var:

-“Eger evrenin en buyuk gucunun neden bizim onayimiza ihtiyaci oldugu sorusu hakkinda bana biseyler soyleseydiniz” demissiniz. Sadece sunu soyleyeyim: namazin anlami yaratani onaylamak degildir. Google’da aratsaniz bile bu konuda birseyler bulabilirsiniz.

-“Yaratanin gercekte boyle sacma istekleri olmayacagi bence bariz.” Demissiniz. Beni rahatsiz eden de buydu. Size gore bu istekler mantiksiz olabilir. Ama siz ne dusunurseniz dusunun bu istekler (Yaratan tarafindan gelmemis olsalar da) var ve en azindan birkac milyon isnanin inancinin temelini olusturuyor. Ve siz bu istekleri, yani o insanlarin inanclarinin temelini “sacma” olarak nitelendiriyorsunuz. Bence rahatsiz edici nokta burasi.

-“Ama tabii oyle hissediyorum ki ben bunu baska turlu dile getirseydim de sonuc cok farkli olmayacakti” Diyerek de benim her durumda soylediklerinizden rahatsiz olacagimi dusunmussunuz. Onceki soylediklerimden bunu cikarmis olabilirsiniz, belki de kendimi yanlis ifade etmisimdir. Size sadece bu noktada katilmadigimi soylemekle yetinecegim.
-“Adamin hristiyanlik hakkinda sinifta bizlere yonelttigi sorulari bizden bi imam sorsa, buyuk ihtimalle cemaat tarafindan gozunun yasina bakilmaz linc edilirdi.” Simdi o soruyu bilmedigim icin ne desem yalan. Ama burada da sanki tum muslumanlari zan altinda birakmissiniz.

-“Eski komsularimizdan biri yatili okulda kutuplarda namaz/kible nasil oluyo gibisinden bi soru sordugunu…” O soruyu ve benzerlerini biz de cok sorduk (din derslerimizin ses kayitlari mevcut) ve henuz dayak yemedik. Bir hoca dovmus olabilir, 1000 tane baska hoca da dovebilir ama bence burada sucu muslumanliga atmak yanlis. Hic unutmam, bir matematik sinavindan sonra matematik ogretmeni “sokaktaki adami” dovmekten beter etmisti. Biz diger sinifta hocamizla birlikte sinmis, diger hocanin bagirmasini dinliyorduk. Hani bu ornekte sadece bagirma var ama dovmus de olabilirdi. Ama o hoca (kendisini cok severim bu arada) ne yaparsa yapsin, bu durumda ben matematige ve matematikcilere boyle bir suclama getirmek istemezdim. Ornek bire bir ortusmuyor sanirim ama umarim ne demek istedigimi anlamissinizdir.

Ben yazdiklarinizdan Islam ve muslumanlar hakkinda bazi yanilgilariniz oldugunu cikariyorum. Belli ki bunlari destekleyecek kisisel tecrubeleriniz olmus, hepsine eyvallah. Ama benim asagilama olarak algiladigim bir dinin temel unsuruna “sacma” demeniz. Kendimce ileri surebilecegim nedenlerim var, ama uzatmak istemiyorum zira konunun “bence bunda hakaret yok” diyerek kesip atilacak (lafim size degil burada) kadar basit olmadigini dusunuyorum. Haksiz da olabilirim zira sayisal alanlara yogunlastigim icin belli seyleri gozden kaciriyor ve bu konulara eksik yaklasiyor da olabilirim. Sizi sanirim kisisel olarak tanimiyorum ama onceden de dedigim gibi kotu niyetli oldugunuzu dusunmuyordum. Yine de yaziniz icin tesekkur ediyor ve herhangi bir tatsizliga neden olduysam ozur diliyorum.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

@Selcuk

Abi senin gibi seviyesini sürekli muhafaza eden adamlarla böyle tartışma yapmak zor yahu. Söyle tükürükler sacip "Laaan, kutsalımı garistirma laaan!" falan desen ismimiz daha kolay olurdu. :)

Hassasiyetini daha iyi anladım son yazdıklarından sonra. Fakat gene de bir noktada uyusamayacagiz: Ben nasıl ki milyonlarca insanın inandığı faşizm, Hristiyanlik, komplo teoricilik vs.yi saçma buluyor ve yeriyorsam; İslam'i da aynı sekilde yerebilirim. Çünkü burada yaptıgım akademik bir calisma değil, yeri gelince pireyi deve yapan bir hicivcilik.

Bir de çizgiyi nerede çekeceğimiz sorunsalı var mesela; yani yarın "Neticede Kur'ani Muhammed yazdı" desem gene "yanlış" bilgi verdiğimden saygısızlık mı etmiş olurum?

Neyse, dileyelim ki senin gibi Muslumanlar cogunluga ulaşsın komunitede, böyle tartışmak cok zevkli oluyormuş.

Ve son olarak, olması gereğinden fazla rahatsızlık verdigim için de özür dilerim. Görüşlerimi savunurum, fakat görüşüm bence doğru diye insan hissiyatını da göz ardı etmemek gerek.

Serhat S Bucak dedi ki...

@Shelbyl

Çizgiyi nerede çekeceğimiz sorunsalının varlığını kabul ediyorum. Benim çözemediğim nokta da burası zaten. Bu yüzden ağzımdan köpükler saçıp çok iddialı demeçler veremiyorum maalesef :) Yoksa yakmıştım çıranı!

Ama sanırım bu çizgi konusunda bize bir Bilica gerekli. Gelsin eşşin de çizgi biraz daha esnekleşsin, insanlar da rahatlasın!

alper dedi ki...

Yaradan sadist falan diil ya, sadece ciddi low self-esteem sorunlari var. Sen git dunyayi yarat, evreni yarat, tum bu duzeni kur, evrenin fizigini kimyasini oturt, insanlari yarat, akil fikir ver, sonra da kendi yarattigin insanlara "Bana gunde bes kere en buyuk sen, baska buyuk yok demezseniz cehennemlerde yakarim hepinizi!" de, olacak is mi? Gulum sen koskoca evreni yaratmissin, benim sana gaz vermeme ne ihtiyacin var, dii mi? Ben kimim ki sen benden onay bekliyorsun?

Tovbe tovbe...
----------------------------------
Acaba bir hasta, o hastalık hakkında, şefkatli bir hekimin ona nâfi' ilâçları içirmek hususunda ettiği ısrara mukabil, hekime dese: "Senin ne ihtiyacın var, bana böyle ısrar ediyorsun?" Ne kadar manasız olduğunu anlarsın.

Yukarıdaki cevaptanda anlaşılacağı üzere bizim en büyük sensin dememize onun ihtiyacı yok.bizim ihtiyacımız var.demezsek ne olacağını söylemiş zaten yüce yaradan.

Bu bloga shelby nin bir yerlerde vermiş olduğu link vasıtasıyla girmiş olmam benim adıma büyük kazanç.Çünkü her okumuş olanın okuduğunu anlayamadığını bir kez daha idrak etme fırsatına nail olmuş oldum.Bu karı cebime attım.Çok okumuş arkadaşlardan da ricam o ''karı'' kelimesini inceltme işaretli okuyun lütfen.Çünkü her okunan okunduğu ve yazıldığı gibi anlaşılmıyor maalesef.İdrak lazım.

İlaç içmek istemeyen içmesin kardeşim ama doktoruda neden bu ilaçları verdi diye eleştirip doktorculuk oynamasın...