2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

3 Şubat 2011 Perşembe

Vicdanımıza Edeyim

Neredeyse bir ay oldu Mutki keşfedileli. Şimdi aranızda "Mutki ne yahu?" diye soracaklar olabilir, normaldir, zira ülkece bırak üçü, beş maymun oynamaya çalışıyoruz.

Mutki'de bulunan toplu mezarda 32 kişinin kemikleri var. Bu toplu mezar, yıllarca üstü kapatılmış bir toplu mezar. O toprağı kazan vinç operatörünün ihbarı ile yıllar sonra keşfedilen bir toplu mezar. Bir ülkenin yakın tarihinden bir toplu mezar.

İktidar suskun, muhalefet suskun, medya suskun. Sanki hiçbir şey olmamış gibiler. Konuşanlarının da dediği şu: "Yahu zaten bunlar PKK'lıymış, PKK'ya katılmaya gidiyorlarmış, n'olacak?"

Soru net: Abilerim ablalarım, madem bu kadar olağan bir şey bu, neden onlarca yıl üzerini kapattınız? Neden bir vinç operatörünün itirafıyla keşfettik biz bunları yıllar sonra? "PKK 30 bin cana kıydı" diye bas bas bağırırken -ve halbuki o 30 binin 17 bini faili meçhulken-, neden bunları da propaganda malzemesi yapmadı devlet? Neden "Bakın PKK ne yapmış?" ayağına yatmadı "Köyleri asker kılığına giren PKK'lılar yakıyor, sivilleri asker kılığına giren PKK'lılar öldürüyor" demekten çekinmeyen devlet?

Biz bugün biliyoruz ki, köyleri yakan, sivilleri öldüren sadece PKK değil. Biz bugün biliyoruz ki, orada JİTEM diye bir canavar yaratılmış. Biz bugün biliyoruz ki, insanlar beyaz Toroslara binip binip kayboluyorlarmış.


Yahu hepsinden geçtim, sonradan keşfedilen bir toplu mezar ne zaman "normal" bir şey oldu yahu? Ne zaman bu kadar zımparalandınız duygularınızdan siz? Ama pardon, ölüm kuyularını da sallamamıştınız zaten, unutmuşum.

Bugün ülkenin erk odakları ağzını açamıyor. "Ergenekon, darbe" diye bağıran AKP, "hak hukuk diktatörlük" diye bağıran CHP sessiz. Medyanın her kanadı sessiz: NTV en son haberi 20 Ocak'ta yapmış, şimdiye kadar on tane yaygara koparması gereken Zaman sessiz, hükümete günde 3 defa sallayan OdaTV sessiz. Niye? Çünkü biz Türküz ve de Müslümanız, öyle katliam falan yapmayız, anlı şanlı tarihimiz, kutsal şerefimiz falan var. Hem seçimler geliyor, milliyetçileri ürkütmemek, onların oyunu kaçırmamak lazım.

Zaten bu memlekette azınlıklar söz konusu olunca herkes çoğunlukçu.

Beyler, siz daha tüm hamasetinizle Muhteşem Yüzyıl konuşun. Yanıbaşınızdaki rezalet onyılın hesabını vermemize gerek yok nasıl olsa.

Hem bir gün çok üzerimize gelirlerse "Savaş haliydi, önce onlar bize saldırdı" deriz. 

4 yorum:

esma dedi ki...

Mutki'deki toplu mezarların üzerine yeterince gidilmediği sanırım vicdan sahibi herkesin hem fikir olduğu bir durum. Haberler bahsettiğin yayın organlarında döndü ama toplumsal bir yankı uyandıracak düzeyde değildi.
Birkaç gün önce Bitlis'te yaşayan ve bu olayları yakından takip eden bir tanıdığımla konuştum. O bana şunu söyledi: "Oradaki toplu mezarların kayıtları zaten vardı. 90'lı yıllarda çatışmalarda öldürülen teröristlerin cesetlerine aileleri sahip çıkmaya çekindiği için onlar devlet eliyle toplu olarak gömülmüş." Tabii bu açıklama ile süreç pür-ü pak oluyor demiyorum; ama toplu mezarların yeterinde yankı bulmamasında bu durumunda etkili olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekebilir diyorum.

esma dedi ki...

Bir de şu var; bir süredir "milliyetçi oylar" lafı nette, gazetelerde ve daha pek çok yerde dönüyor. Hani bu ülkede yaşamıyor olsam MHP'nin %90'larla iktidara gelen bir parti olduğunu düşüneceğim.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

"Milliyetci oylar" sadece MHP degil ki? Eger oyle dusunursen cok ters acidan bakarsin. Orada denen su: Milliyetci-muhafazakarlarin (ki azamiyetle buyuz biz) milliyetciligi agir basanlarin oylari.

DSP Apo'yu yakalayinca oylari %14'ten %22'ye cikti, MHP'nin oylari %8'den %18'e. ANAP'in ve DYP'nin oylarinin DSP ve MHP'ye kaydigi bir secim dinamigi yasadik 1999'da.

AKP, cati partisidir. Icinde milliyetcisi de var, muhafazakari da. Yoksa Cicek, Aksu, Gunay, Bagis vs. ayni partinin kabinesinde nasil bulusabilirler ki?

AKP'nin oylarini calacak olan iki parti de MHP ve BDP'dir. Buna izin vermemek istemesi, reflekstir.

Ha, bence AKP gucun tadini aldi ve de donulmez bir "devletlesme" yoluna girdi. Milliyetci oy isin matematik hesabi kolayligi.

Ama neticede iki acidan bakarsak da durum vahim.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Toplu mezar mevzusuna gelelim:

Tamam, oyle olsun, bunlar oldurulen ama sahiplenilmeyen cesetler olsun.

Peki yillardir ogullarini arayan, onlari sahiplenmek isteyen Cumartesi Anneleri'nin ogullarinin cesetleri nerede o zaman? Faili mechullarin ceseti nerede?

Surec apirsa da kopurse de pur-u pak olamaz zaten. Ama Mutki bir infial yaratmiyorsa, bir sorgulama sureci baslatmiyorsa, bunu normallestiriyorsak yazik bize, cidden yazik bize.