2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

27 Şubat 2011 Pazar

Howard Melton Mefhumu

Howard Melton'ı tanır mısınız? Merak etmeyin ben de tanımıyorum, ama Fatih Altaylı tanıyormuş. Kendisi Amerika Birleşik Devletleri'nin saygın üniversitelerinden Purdue'nun Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi imiş, ve  bizim "dekolte" fenomenine farklı bir bakış açısı getirecek sansasyonel bir makale yazmış:

"Kadının dekolte giyim, makyaj vesair unsurlarla erkekleri cezbedişini doğru bulmayan ve bu cazibeyi kadının başına gelebilecek cinsel taciz ve tecavüzü makul gösterecek bir neden olarak kabul eden erkek davranışı klinik bir vakadır. 
Bu davranışta, kadının cezbetme gücünü şiddetli kıskanma duyguları yer almaktadır.
Bu durum latent homosexuality denilen gizli eşcinselliğin en belirgin özelliğidir. 

Özellikle kapalı ve muhafazakar toplumlarda yetişen ve kendileri bizzat taciz ve tecavüze uğrayan erkeklerin ileri yaşlarda bu klinik bulguları göstererek kadınların cazibesini aşağılamaları yaygındır."


Bu alıntıyı okuyunca insanın aklına bazı sorular düşüyor:

1. Profesör neden direkt bizim gündeme hakimmişçesine dekolteyi özneye koymuş?
2. Makale 5 cümleden mi ibaretmiş?
3. "latent homosexuality" denilen gizli eşcinselliğin" kısmının İngilizcesi tekrara düştüğünden komik duyulmamış mı?

gibi. Bu doğrultuda da ufak bir internet araştırması yapasımız geliyor, ve sonuç: Howard Melton diye bir profesör yok Purdue Üniversitesi'nde. Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi'nde bir Howard Melton var ama onun da bölümü İngilizce. Bir de hukukçu bir Melton var.

Bu metni internette arattığımızda blog'larda, Mine Kırıkkanat'ın Facebook sayfasında vs. harfi harfine karşımıza çıkıyor. Olayın başlangıcının müsebbibi kim bilmiyorum, ama delinin biri taş atmış, Altaylı da atlamış. Basının her zamanki hali.

Peki buradaki söylemi rahatsız edici yapan ne? Altaylı'nın "Bakın siz de eşcinsel olmayasınız ehi ehi" tipinde bir pasif saldırı yapma çabası. Altaylı'nın şu metnin, metni geçtim adamın varlığını sorgulatacak kadar Google bildiğini varsayarsak, kendisinin görür görmez bu metne köşesinde yer vermesi sadece "Ohh ne güzel laf sokacak yer buldum hihoha" diye düşünmesinin sonucu. Kendisinin eşcinsellik hususunda sicili de pek temiz değil zaten, biliyoruz.

Türkiye gibi muhafazakar bir toplumda gizli eşcinsellik fenomeninin olmasını beklemek çok normal, ve hatta bildiğimiz gibi eşcinsellik kimliği konusundaki sorunlarımızın bir bileşeni de bu aslında. Hani söz konusu metin çok yanlış bir savlamadan ibaret değil. Fakat bu konuyu tartışmanın ne yeri, ne de üslubu bu şekilde olmalı.

Gerçi konuştuğumuz adam Altaylı neticede, ama benim maksadım milletin kafası karışmasın.

1 yorum:

esma dedi ki...

-İddia edilen ama aslında olmayan- Psikoloji Prof'unun cümlelerini okuyunca "Hönk!" deyip kaldım. 'şiddetli kıskanma duyguları'ndan 'latent homosexuality'e atlayan sonracığıma kadının cazibesinin aşağılanmasını ileri yaş erkeklere münasip gören bir psikoloji prof'u Freud'un kemiklerini sızlatır:) Neyse ki araştırmacı tarafınla bu detayı da açıklığa kavuşturmuşsun. Fatih Altay stayla: "Ne zaman adam oluruz, bilimsel gerçekleri kendi ideolojimize alet etmek için eğip bükmediğimiz zaman":p