2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

28 Şubat 2011 Pazartesi

83. Oscar Ödül Töreni

Bu akşam, James Franco ve Anne Hathaway'in sunumuyla birlikte Oscarların bu sene kime kavuşacağını öğreneceğiz. Büyük kategorilerde uzun zamandır görülen en heyecansız Oscar töreni olacak gibi duruyor, ve biliyoruz ki akademi böyle durumlarda mutlaka 1 tane sürpriz çıkarır. Bu bağlamda, adetten olduğu üzere, tahminlerimizi sıralayalım:

En İyi Film: The King's Speech. 

The Social Network da güçlü bir aday, lakin biliyoruz ki akademi her zaman için kuşlar böcekler yapımları misanthropic (insanları sevmeyen) yapımlara tercih etmiştir. Raging Bull, Taxi Driver, Saving Private Ryan, Network, The Graduate gibi çok sağlam filmler daha mutlu alternatifleri tarafından geride bırakılmıştır. Bu sene de farklı bir şey olmaz.

En İyi Yönetmen: David Fincher.


Emin olmadığım bir seçim bu, zira son birkaç senedir ne zaman "En iyi filmi/yönetmeni buna verirler ama yönetmende/filmde de bunun emeğini es geçmezler" diye düşündüysem hatalı çıktım ve film-yönetmen ödülleri çoğunlukla el ele gitti. (The Hurt Locker - Bigelow, Slumdog Millionaire - Fincher, No Country for Old Men - Coen, The Departed - Scorsese, Million Dollar Baby - Eastwood) Lakin bu seneki en iyi filmin yönetmeni Tom Hooper (kim?), ve de Fincher son 5 senedir Oscar ödülü için film yapmaya başladı, hakkını teslim ederler diye düşünüyorum. Hadi biz Hooper ile The Damned United sebebiyle tanışmıştık da, Akademi'nin futbolu sevdiğini zannetmiyorum.

Lakin bu sene de bu mantık yürütmem beni üzerse inatçılığı bırakırım.

En İyi Erkek Oyuncu: Colin Firth.

Zaten garantiydi, bir de aksanı var, iyice garanti.

En İyi Kadın Oyuncu: Natalie Portman.

Zaten garantiydi, bir de hamile, iyice garanti.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christian Bale.


Zaten garantiydi, rakipleri de çok ciddi değil, iyice garanti.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Hailee Steinfeld.

İşte sürpriz tercihim bu film. Şu ana kadar Melissa Leo ne kadar ödül varsa topladı, lakin kendisi saçmasapan bir kampanya yaptı ödülü alması için, Consider diye dekolteli fotoğraflar çektirdi falan filan. Ucuz işler. Ben kıllandım teyzeye, akademi de kıllanmıştır diye düşünüyorum.

En İyi Özgün Senaryo: The King's Speech.

Burada genel tahmin Christopher Nolan diyor, lakin eğri oturup doğru konuşalım, Inception'ın senaryosu İsviçre peyniri gibiydi. The Kids Are All Right'ın senaryosu da kötüydü. Elimizde kalan bu.

En İyi Uyarlama Senaryo: The Social Network


Aaron Sorkin bu işlerin adamı, tam ödülü toparlamalık senaryo yazmış zaten, garanti.

En İyi Animasyon: Toy Story 3


En iyi filme de aday olmuş bir animasyonun bu kategoriyi kaybedeceğini düşünmüyorum.

En İyi Yabancı Film: Biutiful


Bu kategorinin hem aday seçimleri, hem de ödül kazananın seçimleri tam bir fiyasko. Daha önce bu konuda makaleler yazıldı çizildi, bu filmler gösterilirken çoğu Akademi üyesi salona dahi gitmeye tenezzül etmiyormuş. Kağıt üzerinde bakıldığında hem tanıdık isim, tanıdık aktör, sempatik konu falan filan bir araya gelip ödülü buraya veriyor.

En İyi Belgesel: The Inside Job


Çok sağlam bir filmdi bu. Akademinin kolpa muhalif duruşunu göstermesi için de mükemmel bir fırsat, es geçmeyeceklerdir. Zaten diğer ödüllerde rakip olmuş belgesel Waiting for Superman adaylar arasında da yok.

En İyi Kısa Belgesel: Poster Girl


Geçen sene en iyi film ödülünü The Hurt Locker'a veren akademi, bu sene de ödülü bu filme verir eğer tutarlılık gösterirlerse. Plase Strangers No More.


En İyi Canlı Aksiyon Kısa Film: Na Wewe


Özgeçmişi sağlam.

En İyi Kısa Animasyon: Day & Night


Toy Story 3'ü izleyen herkes hayran kaldı zaten.

En İyi Film Müziği: The Social Network

Trent Reznor abimiz Altın Küre'den sonra bir de Oscar kapsa hiç de fena olmaz. Burada Inception da diğer kuvvetli aday, zira kapı gibi Hans Zimmer'dan bahsediyoruz. Diğer yanda da Desplat var gerçi, son 5 senenin ıska geçmeyen adayı.

Düşündüm de, en heyecanlı kategori bu galiba.

En İyi Özgün Şarkı: We Belong Together - Toy Story 3


7'den 70'e herkesin gözyaşlarını akıttığı bu şarkıyı es geçmezler, gerçi karşıda da If I Rise ile AR Rahman var. Zor seçim.

En İyi Ses Kurgusu: Inception


Bunu alsın bari. Ki hakikaten hak edilen bir ödül olacaktır bu, zira diğer adaylara göre teknolojinin nimetlerinden en çok yararlanan film bu.

En İyi Ses Miksajı: Inception


Sırf o "Daaaaan"ların yarattığı etki sebebiyle bu ödülü veririm ben bu filme.

En İyi Sanat Yönetmeni: King's Speech.


En İyi Kostüm: Alice in Wonderland.


Bu iki kategori cidden zorlayıcı. Bir tarafta İngiliz Kraliyet kostümleri, diğer tarafta Tim Burton'ın çılgın tarafı. Ben kardeş payı yaptım, ama Akademi yapmayabilir.

En İyi Makyaj: The Wolfman

Daha önce 6 defa Oscar kazanan Rick Baker'ın sırf ismine ödül vereceklerdir.

En İyi Sinematografi: True Grit

Aslında Inception'ın sinematografisi tartışmasız biçimde çok etkileyici, lakin daha önce tam 9 defa aday olmuş ve Oscar'ı alamamış 61 yaşındaki Roger Deakins'i bu sene es geçmezler diye düşünüyorum. Karar veremedim.

En İyi Görsel Efekt: Inception


Yukarıdaki tercihim doğrultusunda bu kategorinin kazananı Inception olmak zorunda.

En İyi Kurgu: The Social Network


Genelde En İyi Filmi alan bu ödülü de alır, ama bu sene The Social Network'e teselli ikramiyesi olacağını düşünüyorum bu ödülün.


2 yorum:

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ve 16/24 isabet oraniyla bahiscileri gene yaniltmis olmanin tarifsiz mutlulugu icindeyim, seneye yine gorusuruz.

Adsız dedi ki...

Yardımcı kadın'a kadar mükemmel gidiyordu liste:)