2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

14 Şubat 2010 Pazar

Türkiye İle Yunanistan Arasındaki Farklar Vol. 2

Yılmaz Özdil yazmıştı birkaç ay önce, biz de eleştirmiştik şurada gerçekleri çarpıtıyor diye.
Bir musibet bin nasihatten iyiymiş. Yunanistan'ın dış borç ödeme kapasitesi yetersizleştiği için kredi notu düşürüldü, AB krizde, yardım paketleri söylentileri havada uçuşuyor. (özet link) O Yılmaz Özdil'in her gün eleştirdiği Türkiye ise, popüler inanışın aksine, global krizden nispeten sağlam çıkabilen ülkeler arasında. (Tabii Türkiye ekonomisi yıllardır iyiydi de, sadece AKP iktidarında bozuldu, evet evet, böyle olması lazım.)
Yozdil bir yazı daha yazacak mı acaba bunun üzerine? Hani her gün "Onların yüzü kızarmaz, onlar kör sağırdırlar" falan tadında bitiriyor ya yazılarını, o yüzden dedim.

7 yorum:

Cagatay Bircan dedi ki...

Bu konu hakkinda aslinda ben yazmak istiyordum ama ilginc bir yaz bir iki hafta once cnnturk'te cikti, linkini asagiya koyuyorum. Yunanistan olayi yeni bir sey degil aslinda. Turkiye'ye gelince, krizin diger yerlerde bu kadar cok etkiye yol acmasina neden olan sebeplerin onune 2001 krizinden sonra nispeten gecilmesi oldu (mesela bankacilik duzenlemeleri). ben cnnturk'ten linki buraya koyuyorum.

http://www.cnnturk.com/Yazarlar/EMIN.CAPA/Bir.Ekonomi.Masali/28.1774/index.html

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Yunanistan Aralik'tan beri batiyormus da, haberi okyanusun bu yakasina gec ulasmis, ben de dun fark ettim :)

Kose yazari jargonuyla soyleyelim: Bizim bankalarin rezerv orani baska hicbir bankada yok!

Murat dedi ki...

Başbakan tutturmuş valla. Al işte teget geçmiş... Çiz sınıra bir teğet... Aha sana Yunanistan.

Murat dedi ki...

Şaka bir yana, konuyla ilgili o kadar fazla şey varki söylenecek- yani işin etik ve ahlaki kısmı var özellikle koskoca Yunan hükümetinin yediği haltlar- söylediği istatistiki yalanlar... Bunlardan uzun uzun bahsetmek isterdim- ama zor geliyor vallahi... (işim yüzündne her gün veri ve yorum bombardımanına tutuluyorum konuyla ilgili onun için kusacağım sanırım, yazamıyorum!)
Ama bu comment vasıtası ile bildirelim- konuyla yakından ilgilen(e)meyenler için: Bu olayın ardında da sevgili dostumuz Goldman Sachs var. Yunan hükümeti şeytana uymuş zamanında GOldman'ın kucağına oturmuş- şimdi çıkıyo ortaya foyalar...
Akıllarada "lamn bizimkiler nasıl düşünemedi böyle hırtlıkları" ya da "ulan yoksa bizimkiler de yedi mi benzer boklar" gibisinden sorular gelmiyor değil sayın işkembeciler...

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Her b.kun altindan Goldman Sachs cikiyor zaten. Aslinda Wall Street'in hepsi ayni boku yiyor da, en iyi yiyen Goldman oldugu icin en cok o goze batiyor.

ekim dedi ki...

Ya Shelbyl, simdi su Yunanistan karsilastirmasi meselesi beni birkac acidan rahatsiz ediyor:
1) Yozdil mantigiyla degil normal insan mantigiyla bakarsak (misal Human Development Index gibi gostergelerle) komsunun batmis ekonomisiyle bile bize toplatacagi nallarla burdan koye yol olur.
2)Turk ekonomisi neye gore iyi? Bankacilik duzenlemeleri kime yaradi? Orta ve orta-alt sinifin satin alma gucu ve issizlik oranlari acisindan bakarsak misal, durum iyi mi?
3) Yunanistan'la yapilan kiyaslamalari zaten sevmiyorum, milliyetci buluyorum ister istemez. Yunan emekcisinin durumunun kotulesmesinin bize bir faydasi yok zira (yanlis anlama, bunu kastetmediginin farkindayim ama seni tanidigim icin farkindayim, yazidan boyle bir anlam cikabilir).

semioticus (shelbyl) dedi ki...

1. Oyle, ama Ozdil'in yazisindaki Human Development Index "tuvalet kagidi kullanimi"ndan ibaretti.

2. Turk ekonomisi, bu global kriz ortaminda "olabileceginden" iyi. Neoliberal ekonomilerde orta ve ortaalt sinifin alim gucu sadece istatistiktir; eh, biz de kapitalist oluyoruz, hatta olmus bile olabiliriz.

3. Ben de sevmiyorum Yunanistan ile yapilan karsilastirmalari, zaten o yuzden elestiriyorum Ozdil'i.

Benim burada "Hah iste, onlar da batti oh oh" dedigim yok. "Hani asgari ucret soyle iyiydi, onlarin ekonomisi bizimkini soyle katlamisti, ihracatlari soyle guzeldi sayin Ozdil?" diyorum sadece.