2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

7 Nisan 2011 Perşembe

ÖSYM Skandalının Açıklaması - 2. Bölüm

ÖSYM bugün hatasını kabul etti, ve de sınavda bütün kitapçıklarda belirli bir kalıbın kullanıldığını söyledi. Haber kaynağı Hürriyet olduğu için iki defa düşünürüm normalde, lakin benim kişisel incelemem de aynı yönde olduğundan yazmakta beis görmüyorum.

Bugün Ekşisözlük'te, algoritmanın bu şekilde her kitapçık için geçerli olduğunda ne sonuç verebileceğinin olasılığını hesapladım. Entry buradadır. Sonuç? Olasılık hesabı ile, algoritmanın cevabı işaret edebildiği 30 sorudan 23.75 net çıkarmak mümkün.

Daha tartışma olacaktır, kitapçıklar, yalanlamalar, tezler vs. havada uçuşacaktır, kesin yargılara varılacaktır, varılmayacaktır... Orasına karışmam.

Maksat açıklamaya burada başladığımız konuyu yarım bırakmayalım, matematiğini de ekleştirelim.

1 yorum:

brownian dedi ki...

Bu haberi ve verdigin linkteki Ali Nesin' le ilgili kismi okuyunca benim de ulkemizin bilimsel otoriteleriyle olan anilarim canlandi. Bir sey hakkinda fikri olmak ve fikri oldugu icin fikri omayana korku sacmak ama is detaya gelince cuvallamak. Sifrelemeden haberi olmak ama sifrelemede asil marifetin sifrenin cozulmesinin olabildigine zor olmasi gerektigini unutmak: bu olayin tek iyi tarafi ise birilerinin beceriksizliginin sonunda ortaya cikmasi.