2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

4 Ağustos 2010 Çarşamba

Tiwüdüne Bandım

Yonca Evcimik böyle bir felaket sürüyordu piyasaya, haberimiz vardı da klibini ben yeni gördüm. Klibi izleyene kadar "Belki de cidden dalga olsun diye yapmışlardır, evet, belki de masum bir geyikti bu..." düşüncesinde/umudundaydım, ama tabii ki boşa çıktı bu.


Yonca Evcimik - Tweetine Bandim (VIDEO KLIP)
Uploaded by YoncaTube. - Explore more music videos.

Şimdi efendim, normalde Komünal İşkembe platformunda niteli(ksizli)ği çok çok bariz popüler kültür abuklamalarını tartışmıyoruz da, bu olay Web 2.0'ın tozlu bandwidth'lerinde yerini almalı (şarkının abukluğu bana da sirayet etti işte.) Disko-ahır, ışıklı memeler, Keko ile Eşeko tadındaki mizansen, 47 yaşındaki Yonca Ablanın Çılgın Bediş haline dönme çabaları, acayip jimnastik hareketleri (dans mı yoksa?)... Uzun uzun kritik etmeye gerek yok.

Bir de daha geniş çerçeveden bakmak lazım şarkının ironisine. Türk Pop Müziği'nin daha emekleme aşamasında, küreselleşme denen şeyle bu kadar haşır neşir olmamışken, Grup Vitamin vardı, bu işlerin en güzelini o yaptı ve de dimağlarda hoş bir tat olarak kaldı. Bugün tekrar piyasaya çıkmaya yeltense Grup Vitamin, o yıllardaki haliyle yapmaz o işi.

Ama Yoncimik ne yapmış? Sözde sosyal medya ile dalga geçeyim derken, bizzat sosyal medyanın getirdiği yeni dinamikleri göz ardı etmiş, 1990'lardaymış gibi takılmaya çalışmış.

Eğer böyle bir çalışma yapacaksanız, ya gerçekten olayla dalga geçeceksiniz, ya Twitter'daki ünlülere laf atacaksınız, ya sound'unuz emek süzgecinden geçmiş olacak... Mesela kısa ömürlü Panik grubunun bir Diskotek çalışması vardı zamanında:



Parça kaliteli parça, ne ile dalga geçtiği belli, klibi düşük bütçeli ve samimi, Şiki Şiki Baba referansı zaten gülümsetiyor falan filan. Ne yaptığı belli bir ürün. Ya da Ata Demirer'in "Bulütutta aşklar yalaaaan!" güzellemesinin, derdi vs. belli. Bir onlara bakıyoruz, bir de buraya. Durum aşikar.

Bilenler bilir, alkolün etkisiyle freestyle saçmalamalarım vardır benim, iddialıyım şu şarkıyı en sallama işimle cebimden çıkartırım.

Sözün özü: Madem bir iş yapıyorsun, üzerine iki dakika düşün "Ya biz ne yapıyoruz ki şimdi?" diye.

1 yorum:

Everfever dedi ki...

Tiwüdüne bandım diye bişi kulağıma çalınmıştı... Hatta Yonca Evcimik ismini de bununla birlikte duymuştum ama senin gibi ben de inkar etmek istemiştim. Beni bu klibin ilk 30 saniyesi ile tanıştırdığın için teşekkür ederim.

Ya yok ben hakkaten bişi demiyorum.