2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

13 Şubat 2010 Cumartesi

Belge Nedir?

Uzun zamandır yazasım gelmiyor pek ama, artık bunu da es geçemedim.
Önce Taraf Gazetesi'nin server'larının host edildiği sitenin Teksas merkezli olması üzerinden bir Fethullah Gülen bağlantısı kuruldu. Künyesindeki bilgi formunda yer alan Hasan Çağrıcı, Sawis Digital Solutions falan merkezli bir teori bu, link'i burada. İnternetten anlamayan birisi için çok inandırıcı argümanlar bunlar. Zaten bu e-mailları forward eden kişiler de spam'cilerin, bilgi hırsızlarının hesabına çalıştıklarının farkında değiller.
Taraf gazetesi hakkında bir başka iddia da 3 vakit dolmadan bugün atıldı. Oda TV'nin iddiasına göre Taraf Gazetesi, Alkım Yayınevi'nin devletten aldığı teşvik ile kurulmuş. Doğrudur, yanlıştır bilemiyorum; hiçbir fikrim yok. Ama itirazım var. Haberin "belge" diye sunduğu, dolayısıyla şüphe etmememizi istediği, kendisine mutlaklık hükmü verdiği zibidi şeye itirazım: (haber linki)
Belge bu imiş. Yahu şu bildiğin Excel'de hazırlanmış bir şey yahu? Nerede bunun dosyası, imzası, link'i, alındığı yeri, gelmişi geçmişi? Belge sunmak bu kadar kolay mı?
Oda TV Ergenekon ile bağlantılı, ondan para alıyor diyeyim ben de o zaman. Belgesi mi? Buyrun:
Tekrar ediyorum: Doğrusunu, yanlışını bilemem. Teşvik vardır, yoktur; varsa üzerine gidilmelidir. Ama belge diye, Excel'de hazırlaması 5 dakika sürmeyecek şeylerin sunulması benim sinirime dokunuyor ciddi ciddi. Dezenformasyon değilse, adam gibi enformasyon olsun.

9 yorum:

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Onu yazan bunu da yazdi:

http://www.odatv.com/n.php?n=vakit-ve-haber-7nin-israil-baglantisi-2004091200

Silver dedi ki...

O yaziyi gonderen okuyucu Alan Sokal cinsi bir cakallik yapmis. Linke bakarsak, odatv.com'un da PHP kullandigini goruyoruz... Belki de ben yanlis anladim olaylari, zaytung gibin bir site mi yoksa bu?

Murat dedi ki...

Bu "belgeyi" de utanmasalar powerpointle hazirlayacaklarmis. Böyle deste deste dolarlarin oldugu bir clip art resmi var, ondan koyarlardi herhalde- Bakin belgesi! diye...

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Olay su imis: Bu tesvik denilen olay, vergi yardimi, ya da diger bir deyisle kdv muafiyeti imis; liste de buradaymis.

http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2007/03/20070323-22.xls

Milleti resmen ayakta uyutuyorlar, ben yalanciligin ve yuzsuzlugun bu kadarini da gormedim artik, pes yani.

Unknown dedi ki...

taraf gazetesine bok kondurmuyorsunuz, nasil bu tirajla ve minimal reklamla ayakta kalabildigini, yazarlarinin gecmisini falan da aciklayin

sokaktaki adam dedi ki...

sevgili arttvendelay,

okur-yazarlığın oldukça yükseldiği çağımızda okur-anlarlığın hala fazlasıyla düşük olduğuna dair verdiğiniz bu örnekten dolayı size teşekkür ediyor, "okuduğumuzu anladık mı?" köşemizde bugün, bu yazıdan alınan aşağıdaki iki parçaya (ki yazının yarısı ediyor) yer veriyor, kendisinden kaçan dikkatinize sunuyoruz:

"...Oda TV'nin iddiasına göre Taraf Gazetesi, Alkım Yayınevi'nin devletten aldığı teşvik ile kurulmuş. Doğrudur, yanlıştır bilemiyorum; hiçbir fikrim yok. Ama itirazım var. Haberin "belge" diye sunduğu, dolayısıyla şüphe etmememizi istediği, kendisine mutlaklık hükmü verdiği zibidi şeye itirazım..."

"...Tekrar ediyorum: Doğrusunu, yanlışını bilemem. Teşvik vardır, yoktur; varsa üzerine gidilmelidir. Ama belge diye, Excel'de hazırlaması 5 dakika sürmeyecek şeylerin sunulması benim sinirime dokunuyor ciddi ciddi. Dezenformasyon değilse, adam gibi enformasyon olsun."

Unknown dedi ki...

tesekkur ediyorsun da ben de sana tesekkur ediyorum. 3 satir (yazi ile) yazmisim, onu bile anlamamissin. kurulma parasi lafi etmemisim yazimda, ayakta kalmasini sorgulamisim. ayrica sen nasil isine gelmeyen kisimlara bilemem deyip gecistirme hakkini kendinde sakli goruyorsan, ben de yazarlarin gecmisi gibi goreceli olarak konuyla alakasiz (aslinda cok da alakali isine gelmiyor sadece cevap vermek)gibi sorularla konuyu gelistirme hakkini kendimde sakli goruyorum. cevap verirsin vermezsin sana kalmis, orasi ayri

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Sevgili artvendelay,

Taraf cesitli kuruluslardan yardim aliyor olabilir, dogrudur. Ayni Taraf gazetesi 2-3 defa "iflasin esigine geldigini" de deklare etmistir. Belki cok kirli baglantilari vardir, dogrudur.

Burada elestirilen konu Taraf degil, Taraf uzerinden "belgeye dayali gazetecilik" adina yapilan sacmaliklar. Lutfen yazinin oznesini dogru algilayiniz.

Her konuda gorus bildirecek yetkinlikte olsak ansiklopedi yazariz. Ben burada sadece "gercekten" bildigim seyler hakkinda yaziyorum; Turkiye'nin alisik oldugu gibi "her konuda salla abi, millet yer" dusturunda degil; ya da gercekleri carpitip, boyle (tabir-i caizse) mosmor olduktan sonra yuz kizarikligi yasamayacak kadar komplo bazli degil.

Eger illa ki spekulasyon ariyorsaniz Taraf ile ilgili, onu da yaratiriz. Ama onun yaratilmisi var zaten, o yeter size.

Sizi mutlu edecekse soyleyeyim, ayni Taraf gazetesi, NTV skandalinda gee bu sitede yerden yere vurulmustur. Bianet'te de bulabilirsiniz o yaziyi Burak Tekin altinda.

Anlatabilecegim en basit sekilde anlattim, umarim hala daha "Ama Taraf'taki yazarlarin gecmisi!" diye gelmezsiniz.

Saygilar.

Kalten dedi ki...

Odatv nedir bilmem, ciddiye almak gerekli mi emin bile değilim aslında. Oray Eğin ikide bir yazılarında geçirmese deli bi internet okuyucusu olarak girmemiş bile olabilirdim bugüne kadar.

Taraf en başta özgürlükçü/liberal bir akım ile kurulduğu için bana da sempatik geliyordu, ama birkaç olayda çok saçmaladıklarını düşündüğüm için onların da marjinal olduğunu düşünmeye başladım. Zaten yukarıda bahsi geçmiş, NTV olayları ve birkaç dayanaksız belgeyle ortalığı karıştırıp tirajı yükseltme çabaları gibi. "Türkiye gibi bir ülkede aslında bu bile bir ilktir, o yüzden mazur görelim" denilebilir ama böyle yaparsak da Cumhuriyet okuyucusu ile diyalog kurma şansını kaybederiz gibi geliyor bana.