2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

26 Şubat 2012 Pazar

Bugün pazar faşistler azar

26 Şubat 2012, Hocalı'da yaşanan katliamın 20. yıldönümüydü. Hakkında hiç fikri olmayanlar, bir aramayla tonla bilgiye erişebilir, tekrar anlatmayalım. Ama özetle, insanlık tarihindeki soy temelli yüzlerce aşağılık katliamdan biri, bunların da en yakın tarihte yaşananlarından olduğu için en rahat kayıt altına alınabilenlerinden olduğunu söyleyebiliriz.


Taksim'de korkunç bir nefret toplantısı düzenlendi bugün. Anma değil, yas değil, iyi niyetli hiçbir şey değil. Hocalı'da dökülen kanları, 1915'tekilerle temize çekmeye çalışan, nefretin bini bir para olan bir miting. Orada değildim ama medyaya yansıyanları, medyanın bunları ele alışını, destekleyişini, hele ki memleketin başına gelmiş en büyük felaketlerden biri olan bir "hükûmet parçası"nın da saçtığı salyalaları görünce tüylerim diken diken oldu. 


Aslında bu yazıda bir yerlerden arakladığım iki resim kendini anlatıyor zaten. Ayrıca böyle bir karşılaştırma yapmayı dahi kendi adıma çok üzücü buluyorum ama anladığınız dilden konuşmak için iki resim arasındaki 7+ fark (7'ye sığmadı, daha da vardır) bence şöyle:

- Hrant'ı anma etkinlikleri, benim kişisel olarak bugüne kadar tanık olduğum ve katıldığım eylemlerin içinde en barışçıl olanı, iken; bugün düzenlenen Hocalı toplantısı savaş çığırtkanlığının her şeyin önüne geçtiği bir nefret eylemidir. Resimde de görüldüğü üzere Hocalı anısına açılan her bir pankarta karşılık, nefret söylemi içeren ya da ırkçı iki pankart taşınıyor belki.

- Hrant Dink, 5 yıldır kendi katlinin özelinde anılırken; Hocalı için yapılan eylem ne hikmetse Fransa'ya tepki, Sarkozy'ye tepki, "hepimiz Ermeniyiz!"e, "sözde yalandan varmış gibi ama olmayan Ermeni yalanı"na tepki olarak bu yıl patlamıştır. Aslında bu 20. yıldönümü olduğu için bu kadar patladı değil mi? Bak sen!

- Hrant anılırken atılan "Hepimiz Ermeniyiz!" sloganının soyla sopla alakası yoktur, bir ırkı diğerinden üstün görmeyenlerin gocunmaksızın attığı slogandır; bugün atılan "Hepimiz Azeriyiz, hepimiz Türküz!" sloganı ise bunu anlamayan, soyuna sırtını dayayanların yine aynı soyundan duyduğu gururuyla attığı bir slogan...  

- 19 Ocak'ta "Katil devlet hesap verecek!" diye cinayetin asli sorumlusu hedef alınırken; bugün bütün bir Ermeni ırkı ve benim gibi "Ermeni dönmeleri" alenen tehdit edilmekte, aşağılanmakta, nefret söylemine maruz kalmaktadır. 

- Hrant'ı ananlar "Uğur Mumcu'yu andınız, Hrant'ı niye anmıyorsunuz!" diye kimseye hesap sormazken; bugün meydandakiler "Bir Ermeni öldü hepiniz Ermeni oldunuz, bugün neredesiniz ulan!?" deme cüretini en gevşek şekilde göstermektedirler.

- Hrant anılırken "Hrant için, adalet için!", "Hepimiz Ermeniyiz!" sloganları atılıp bunların yazılı olduğu dövizler taşınırken; bugün "Ermeni yalanına sessiz kalma!", "Hepiniz Ermenisiniz, hepiniz piçsiniz!"  sloganları/pankartları baskın (mesele sadece nicelik değil elbet) çıkmıştır . Yeri gelmişken soralım; faşizm orada, anma nerede?

- Hrant'ın anılması ve katlinin aydınlatılması amaçtır; Hocalı'nın ve orada kanı dökülenlerinki çok yazık ki ırkçıların nefretine araçtır. 

- Hrant'ın anması, "halkların kardeşliği" içindir; Hocalı eylemi "Türklerin kardeşliği"...


Yaşanan tüm bu aşağılık saldırılara ve nefret söylemine karşın yine de, faşist bir gazetenin reklamından alıntı olsa da; "Türkiye'de güzel şeyler de oluyor". Kin ve nefret içermediği, kansız olduğu için duyulmuyor belki ama, yine de oluyor.

Burada Ermenilere ve hatta kendileriyle çelişerek, kendileri ölçüsünde "milliyetçi" olmayan Türklere dahi kin kusan faşistler: sizin burada yaptıklarınızın aynısı, bire bir kopyası Almanya'da, Bulgaristan'da, Çin'de, Karabağ'da yapıldığında sakın ha gıkınızı çıkarmayın. Buna zerre hakkınız yok! Orada aynı b.ku yiyen "ülküdaş"larınızdan ufacık bir farkınız yok zira... 

Birkaç başka yazı daha:

- 'Yaşasın Xalqların Qardaşlığı' diyebilmek (Pınar Öğünç): http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1079991&Yazar=PINAR-OGUNC&CategoryID=97

Hepiniz ırkçısınız, hepiniz aşağılık!


--
*Başlık tanıdık gelmiş olabilir. Bkz: Bugün Pazar Yahudiler Azar

Hiç yorum yok: