2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

6 Mayıs 2011 Cuma

Zamanla Zamanda Yolculuk

AKP devletleşmeye başladıkça, AKP'ye yakın çizgideki yayın organları da TRT'leşmeye başlıyorlar. Hatta öyle bir şekil değiştiriyorlar ki, kendimizi birden 90'larda Ertürk Yöndem'in cızırtılı bir programında buluyoruz.

Bahsettiğim haber, Zaman Gazetesi'nde dün yayınlanan bir haber. Konu şu: Kastamonu'da başbakanımızı korumakla görevli polislere saldıran PKK'lı teröristler. Bu teröristlere meğerse köylüler rastlamış, ve hatta bu teröristler köylüleri rehin almış ve aralarında şu diyalog geçmiş (parantez içindeki yerler benim yorumum):

Terörist: Bize yemek lazım. 
Köylü: Benim yanımda bir ekmek var
Terörist: Tamam çıkar (Buraya kadarki kısmını "Hans ile Türkçe Öğreniyorum" kitabına koyabiliriz.)
Terörist: Bu yetmez, bize başka yemek de lazım (adam bir ekmek dedi zaten, yetmeyeceğini şimdi mi anladın?)
Köylü: Yanımda bu kadar var, başka yok
Terörist: Köyden getirirsen sana bir şey yapmayız, köyüne saldırmayız. (Adam ekmek bulamadı diye köye saldıran terörist. Ama bu sırada Erdoğan'a eylem planlıyor bir yandan. Tam bir verimlilik abidesi.)
Köylü: Gider getiririm
Terörist: Getir ama polise, jandarmaya haber verirsen köyü yakarız, aileni ve seni öldürürüz. (Abi onu anladık. Köyü yakınca ailesi zaten ölecek, herif aptal değildir herhalde.)
Köylü: Tamam
Terörist: Sen hangi partiye oy vereceksin bakalım? (Bir dakika ya bu nereden çıktı?)
Köylü: Büyüklerim bilir, ben pek karışmam. (Köylü 30 yaşında, ne büyüğü?!?)
Terörist: BDP'ye vermelisin tamam mı?
Köylü: Peki tamam, (Abinin kelime dağarcığı kısıtlı biraz, noktalama da bilmiyor galiba.)
Terörist: Bak biz Diyarbakırlıyız. Bizim partiye oy verirsen, bize de ekmek, yemek getirirsen sana bir şey yapmayız, ailene, köyüne bir şey yapmayız. (Abi üç oldu yeter valla anladık.)

Bu Samanyolu TV'nin Sır Kapısı tarzı yapımlarından fırlama diyalogu sindirdiniz mi? Hah, tamam. Şimdi bomba kısmını söylüyorum: BDP'nin dahil olduğu Emek Özgürlük ve Demokrasi Platformu, Kastamonu'da bağımsız aday göstermedi. Yani bu köylü istese de BDP'ye oy veremez. Yandı gitti yani koca köy. Vah tüh vah.

Peki burada bitti mi? Hayır. Haberdeki kimi cümleler göz yaşartıcı güzellikte:

"Köylünün yanındaki ekmeğini alan teröristler, "köyünü yakarız" diyerek siyasi baskı uyguladı." (diyalog yetmezse diye ek vurgu)

"6 erkek teröristin oldukça kirli göründüğü ve gıda sıkıntısı çektiği belirtildi." (aptal değiliz sağ olun, içinde ekmek geçen cümlelerden anlamıştık)

Ve şaheser cümleyi sona sakladım:

köylü teröristleri, "bozuk Türkçe konuşan, çok pis kokan, sakal ve bıyıkları uzamış, PKK'lıların kıyafetinde 6 erkek" olarak tarif etti.

Bu ne ya? Teröristler bozuk Türkçe konuşuyormuş, bak sen? Çok pis kokuyorlarmış, sakallı ve bıyıklılarmış, vay anarşistler var. Ayrıca PKK'lı kıyafeti ne yahu, ne diyorsunuz siz?

1990'larda lügatımıza "Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlarımızın soydaşları" (Kürt diye bir şey yok o yıllarda) , "Bakın bunlar da yoksullar ama isyan etmiyorlar." gibi leziz tabirleri katan Ertürk Yöndem'i alt edecek bir zeka ile karşı karşıyayız.

Vay anam vay neler dönüyor Serhat ya...

5 yorum:

sokaktaki adam dedi ki...

ahahahaha! zaman okumayarak gerçekten çok şey kaybettiğimi fark ettim bazen :)

alper dedi ki...

İlginç.Başlığı okuyunca 25 yıllık gazetenin içinde zamana yolculuk yapacağımı sanmıştım ama o kadar temizmiş ki gazetem demek ki 1 gün önceki bir haber ile yetinilmek zorunda kalınılmış.Onda da her kelimenin önüne arkasına bol ünlemli cümleler ekleyerek punsterlik yapılmaya çalışılması şaşırtıcı benim açından yazıyı yazanı gördükten sonra.Basınd agüven mottolu gazetelerin porno sitesi kıvamındaki amiral gemilerini okuayacağıma bunları okurum daha iyi.Argümanlar yetersiz.Daha şık yazılarına alışmıştık oysa ki.

tearkan dedi ki...

konu hassas olunca biraz tedirgin yaklaşılıyor maalesef. yoksa yazıdaki 0-6 yaş grubuna yönelik ifadeleri görmemek mümkün değil. terörist kıyafetli ne demek yahu? sarı 'mekap' ayakkabı, şalvar, puşi falan mı?

haberin orjinalini okuduğumda aklıma direk o-hal dönemlerinde trt'nin teröristlerin mağaralarından görüntüler verdiği ve görüntüleri yorumlayan bir sesin bakın öksürüyorlar, çoğu hasta, kötü durumdalar diyerek insanları caydırmaya çalıştığı dönemler geldi. dünya değişiyor, o dönemlerin üzerinden 20 yıl geçiyor; ama mantık hala aynı mantık. kötü kokan, sakalı bıyığı uzamış, bozuk türkçeli...

bunlarla mı önüne geçeceğiz bu olayların? bunlarla mı sorunu çözeceğiz? gerçi unutmuşum sorun yoktu di mi?

semioticus (shelbyl) dedi ki...

@alper

Sorun zaten Zaman'in basinda guven mottolu gazetelere benzemeye baslamasi. Hakikaten su diyalogda hicbir gariplik gormuyor musun, elini vicdanina koy.

Bu ulkenin bilincaltina Erturk Yondem'in ettigini kimse etmedi. O dile basvurulmanin secilmesi bence oldukca trajik bir gelisme.

@tearkan

Evet abi, dun seninle Twitter'da konustuktan sonra biraz daha yazmak istedim bunu zaten. Hatta bir bos zamanimda Perde Arkasi arsivlerine dalasim var.

tearkan dedi ki...

Dün senle konustumuzdan beri bekliyordum ztn böyle bir yazı.. Aklımdan geceni yazmışsin.. Eline saglık..