2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

2 Ağustos 2014 Cumartesi

Cumhurbaşkanlığı seçimi tahmin oyunu

30 Mart Yerel Seçimleri'nden önce yaptığımız tahmin oyununa 300+ katılım olmuş, fakat tahminlerin analizi seçim sonuçlarının biraz uzağında kalmıştı. Oyunun sonunda çok başarılı tahmin yapanlar da olmuştu. Biz de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce de aynı şekilde bir tahmin oyunu düzenleyelim dedik. Bu sefer ilk oyunda eksik bıraktığımız analiz noktalarını da ekleyip oyunu daha iyi bir hâle getirmiş olmayı umut ediyoruz. İsterseniz anketin altındaki puanlama açıklamalarını okuyun, en azından göz gezdirin; sonra "ben çok iyi tahmin yapmıştım, şike var" falan olmasın. Uzun gelirse okumayabilirsiniz de ^.^

Lafı fazla uzatmadan oyunu kabaca açıklayayım: Görüldüğü gibi esasen dört adet soru var, seçime katılım, seçimin ikinci tura kalıp kalmayacağı, ve de her iki turda da adayların alacağı oy. Bu oyunda, şimdiden seçimlerin ikinci tura kalıp kalmayacağını bilmediğimiz, ve katılımcılara da tekrar tekrar tahmin yaptırmak mümkün olmayacağı için, her iki tur da yaşanacakmış gibi tahmin yapmanız önemli. Yani seçimin ikinci tura kalıp kalmayacağını zaten tahmin edeceksiniz ve ona göre puan kazanacaksınız, fakat aksi türlü herhangi bir dizaynda oyunun üst sıralarını sadece ikinci tur olup olmayacağını bilenler kaplayacaktı ve bu da oyunun heyecanını azaltacaktı. Böylece herkese sonuna kadar bir şans vermiş oluyoruz.



Puanlamaya gelirsek:

1. Seçime katılım oranı: Tahmininizi tek haneli ondalık sayı olarak girmelisiniz (mesela 30.6) Eğer oy oranını ±%0.4 hata payına kadar bilirseniz 10 puan kazanırsınız. ±%0.5-±%0.9 aralığı 8 puan, ±%1.0-±%1.4 aralığı 6 puan alır. Bundan sonra her %0.5'lik aralıkta alınacak puan birer birer azalır. ±%4 üzeri tahminler puan alamaz.

Örnek: X adayı %23.6 oy aldıysa, sizin de tahmininiz %21.2 ise, 4 puan alırsınız. %21.1 diyen ise 3 puan alır. %24 10 puan, %24.1 8 puan getirir.

2. İkinci tur olup olmayacağı: Bunu doğru bilenler 10 puan alır.

3. İlk turda adayların alacağı oy oranı: Gene puanlama mantığı 1. maddede açıklandığı gibi olacak, fakat bu sefer barem farklı; ±%0.4 hata payına kadar bilenler 20 puan±%0.5-±%0.9 aralığı 16 puan±%1.0-±%1.4 aralığı 12 puan±%1.5-±%1.9 aralığı 10 puan±%2.0-±%2.4 aralığı 8 puan alıyor. Bundan sonra gene her %0.5'lik aralıkta alınacak puan birer birer azalıyor, ±%6.0 üzeri tahminler puan alamıyor.

4. İkinci turda adayların alacağı oy oranı: Mantık aynı: ±%0.4 hata payına kadar bilenler 15 puan±%0.5-±%0.9 aralığı 12 puan±%1.0-±%1.4 aralığı 10 puan±%1.5-±%1.9 aralığı 8 puan±%2.0-±%2.4 aralığı 6 puan ve sonrasında birer birer azalıyor. ±%5.0 üzeri tahminler puan alamıyor.

Eğer seçimler tek turlu olursa maksimum alınacak puan 80, iki turlu olursa 110. Eşitlik olması hâlinde önce ilk turda adayların alacağı oy oranını nasıl bildiğine, sonra -olmuşsa- ikinci tur oy oranları tahmininin yakınlığına, sonra ikinci tur olup olmayacağı kategorisine ve en son da katılım oranına bakılacak.

Gene geçen oyunda olduğu gibi, güven endeksi sorusunu hakkaniyetle cevaplarsanız seviniriz. Seçim tahmin analizinde, insanların tahminlerine güveni sonucu ne kadar etkiliyor, bir bias yaratıyor mu, onu anlamak için o puan var.

Son olarak da, eğer formda bir hata, puanlama sisteminde bir sıkıntı vs. görürseniz çok geç olmadan bir ses edin de gerekli düzenlemeleri yapabilelim.

Bol şanslar!

Not: Neden ilk turdaki adayların maksimum puanı daha fazla, ve de hata payı daha yüksek? Bunun açıklamasını da merak edenler için yapayım: İkinci turda yapılacak tahminler, ilk turda yapılacak tahminlere az çok bağımlı zaten. Eğer ikinci turun puanı da ilk turla aynı ağırlıkta olsaydı, bu sefer ikinci tur tahminlerinin oyunu kazanmadaki önemi artmış olacaktı. Bu dizaynda, ilk turu çok iyi tahmin eden birisi seçimlerin ikinci tura kalacağını da muhtemelen bileceği için zaten avantajını kaybetmiyor. Öte yandan ilk turda fena olmayan tahmin yapsa da (mesela iki adayı iyi bilen) seçimin ikinci tura kalıp kalamayacağını bilemeyen insanın açığı kapatma şansı oluyor. İkinci turun olmayacağını bilen, fakat ilk turda kötü tahmin yapmış olanlar da maksimum 20 puanı alamayacağı için, sırf bu şekilde oyunu kazanacak bir ödül almıyorlar fakat gene de tur sayısını bilmeleri onlara bir avantaj sağlamış oluyor. Tabii ki olasılıkları bilmediğimiz için %100 adil bir puanlama yapmak mümkün değil, fakat bu dizaynın iyi tahmini ağırlığınca ödüllendireceği kanaatindeyiz.

Hiç yorum yok: