2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

19 Ekim 2011 Çarşamba

Kürt Sorunu (Kıraathane Usülü)

(Aşağıda uzun, örnekli ve akademik dille yazılmış bir yazım var, ama bugün şeht haberleri geldikten sonra gene aynı teranelerin döndüğünü görünce tarz değiştirmeye karar verdim. Tane tane anlatıyorum bak şimdi.)

PKK nedir? Terör örgütü mü? Tamam. Terör örgütleri nasıl biter? Tarafi gözünde haklılıklarını sağlayan koşullar giderilerek. Bugün Kürtlerin, siyasi haklarını bırak -seçim barajı, milletvekillerinin durumu vs.-, en temel hakları verilmiş mi? Daha Kürtçe üzerinde yasak var mı? Var. Daha her sabah "Andımız" okunuyor mu? Okunuyor. Geç.

Ha, diyebilirsin ki "Hayır PKK onunla mücadele edilerek bitirilir." 30 yıldır bitirdin mi? Efendim?

Devlet ile PKK savaşıyor mu, bunun adı savaş mı? Tamam, kabul. Peki savaşlar nasıl sona erer? Ya kazanan-kaybeden olur, ya da ateşkes antlaşması imzalanır. Yani ya hakikaten savaştaymış gibi destek vereceksin ve ölüm senin için bir "skor" olacak, ya da barış istiyorsan iki tarafı da ateşkese çağıracaksın. Ya eline silahı alacaksın, ya da barış için çalışacaksın. İkisini de yapmıyorsan, oturduğun yerden bir gün "Vur, kır, parçala", öteki gün "Ama şiddet dursun :(" diyorsan tutarsızsın.

Gelelim goygoya. Bugün AKP, BDP, ordu, devlet, PKK, KCK... Bunların birbirinin gözünde haklarını ispat etme şansı var mı? Yok. Yani Türk'ün Türk'e, Kürd'ün Kürd'e diğer tarafın haksız olduğunu ispat etmeye çalışmasının bir faydası var mı? Yok. 30 yıldır yapamadılar. Kendi içlerinde doğru düzgün hesaplaşmadan bunu yapabilirler mi? Hayır. Peki kendilerini güçsüz gösterecek hamleyi atmaya razı gelirler mi? Evet, ama bir şartla: Karşı tarafın onları samimi bulacağına, onlara üstün pozisyon vereceğine inanırlarsa. Peki sen her söylemde karşı tarafa "Ama samimi değiller." diyorsan, bu diyalog başlar mı? Kapiş?

Peki o zaman bu aktörler nasıl iletişim kuracaklar? Öncelikle birbirlerine güvenecekler. Haklı-haksız tartışmasını -ilk etapta, geçici olarak- artlarına koyacaklar. Peki devlet KCK'nın/BDP'nin tepesine binerken, karşılıklı ateşkes sözleri tutulmazken, siyasi arenada taraflar birbirleriyle çatışırken, "Sen Zerdüştsün" falan derken bu iş olur mu? Olmaz.

Eee, döndük mü başa? Müzakere yok, haklar yok, tarafların yaptığı kendine goygoy, karşıdakine tehdit. Elde silah tutan bittabii kullanıyor silahı.

Demek ki neymiş? Kürt sorununun barışçıl çözümü konusunda bir arpa boyu yol kat etmiyormuşuz mevcut halimizle.

Şimdi gönül rahatlığıyla Facebook'ta profil resminizi değiştirebilir, gece 1'de başlayan Çukurca saldırısından sabah 9'da haberi olan (o da yabancı ajanslardan) devletinize "Savaşırsın, bitirirsin" gazı verebilir, her eleştiriye "Ama önce o onu dedi, ama bu kınamadı" diyerek savunma mekanizmanızı çalıştırabilirsiniz.

Emin olun siz böyle davranmaya devam ederseniz sorun şıp diye çözülür. 30 yıldır "PKK'nın son çırpınışları", "Bıçak kemiğe dayandı", "Sınırötesi operasyonda büyük başarı" haberlerini okuduk ve de o sayede de misler gibi çözüldü zaten.

Esenlikler dilerim.

7 yorum:

alper dedi ki...

Seni sever takdirde ederim bilirsin.

---PKK nedir? Terör örgütü mü? Tamam. Terör örgütleri nasıl biter? Haklılıklarını sağlayan koşullar giderilerek. Bugün Kürtlerin, siyasi haklarını bırak -seçim barajı, milletvekillerinin durumu vs.-, en temel hakları verilmiş mi? Daha Kürtçe üzerinde yasak var mı? Var. Daha her sabah "Andımız" okunuyor mu? Okunuyor. Geç.---

Hem terör örgütü olduğunda mutabık olacaksın hemde onun bir halkın haklarını savunduğunu ve bu savunma hakkı için vurup kırıp döktüğünü yazacaksın.El kaide kimin haklarını savunuyor acep?Eğer bir halk terör örgütü vasıtasıyla hak arama ve savunma işlevini görmeye çalışıyorsa ....(orası bende kalsın).yok bu halk eğer pkk terör örgütü bizi ve haklarımızı temsil etmiyor diyorsa(ki ben senin tersine yüzde 90 ının böyle dediğini düşünüyor,inanıyorum) senin bu yazdığın kıraathane stayla değil BDP ve PKK stayla söylenmiş olur.Alkış almaz.

Son bir not:Hem terör örgütü diyeceksin hemde haklılıklarını sağlayan koşullar diyeceksin?Adı eylemi ne olursa olsun terör örgütü olarak kabul ettiğin bir oluşuma haklılık payı vereceksin.Bu ne yaman çelişki bu ne lahana turşusu derler adama.Ve de güzel türkçemizin nadide deyimlerinden biriyle 'al tımarını' derler.

Haa bana dersen ki arkadaş bu PKK tüm kürtleri ve kürt halkını temsil ediyor ve tüm kürt halkıda bu eylemlerin arkasında... sözlerimi yalar yutarım.

Tam bir kahvehane stayla yazılmış yazı.Yakıştıramadım.Bir yazı da senin verdiğin kutsal!! vergilerle yapılan okullara hastanelere,yollara ,köprülere yapılan ve o vergilerin çer çöp olmasını sağlayanlar ile verdiğin vergiler ile maaş alan öğretmen,hemşire,doktorlara yapılan saldırılar hakkında da bir yazı bekleriz efendim.

Kal sağlıcakla.Üzme sen canını.Biz terör örgütü ve bir avuç çapulcu,it,kopuk ile elbet baş etmemizi sağlayacak bir yol bulacağız.Ama bu senin önerdiğin yol ile olmayacak.Andımız ile değil bir agnostiğe söylenecek en son söz ile çözülecek bu mesele..DİN VE İSLAM ÇİMENTOSU..

sokaktaki adam dedi ki...

din ve islam çimentosu bugüne kadar hangi meseleyi çözmüş ki bunu çözecek alper? bana tek tek ('tek'ten daha fazla varsa hani ola ki)söyler misin "dinle, islamla şu sorunlar çözüldü, hayat toz pembe oldu" diye?

milliyetçiler/ırkçılar da seninle aynı şeyi öbür taraftan söylüyor: "millî birlikle, andımızla çözülecek bu mesele!" diye. iki taraf da salt kendi tarafını temel alarak konuşuyor.

gibi ama?

alper dedi ki...

Dine karşı (ki aslında dinde değil İslama karşı) bu ön yargı olduğu müddetçe atomu parçalamak daha kolaydır.

O yüzden ben ''asrı saadet'' diyeceğim siz o ne diceksiniz.Sizlerin şimdi haklarını korumak için ortalığı velveleye verdiğiniz kadınları bizim dinimiz hayata bağladı ve cenneti ayaklarının altına serdi diyeceğim siz araplar işte diyeceksiniz.Ben emeviler,abbasiler ve 600 yıl süren Osmanlı Devleti diyeceğim (ki içlerinde bir sürü ırk,dil,milliyet barındıklaırnı sizde takdir edersiniz sanırım) siz devlet değil imparatorluk deyip milletin bilinç altına hükmetmeye çalışacaksınız.Sonra 80 yıllık cmhuriyette son 30 yıl diyeceğim siz asıl ırkçılığı yapıp ama kürtler ama andımız diceksiniz.Sizde bir kere olaki varsa ama gibi andımızdan başka bişeyle gelin.İnsanlara ırkın miliyetin olmadığını herkesin Adem ve Havvadan türediğini ve bunuda bir yaradan olduğunu,öldürmenin,cinayetin,ırza geçmenin sadece yakalanırsan hapiste yatmak ile cezalandırılmıyacağını anlatabilirske öğretebilirsek yani bir inanç paydasında birleştirebilirsek çözülecek mesele.yoksa bugün andımız yarın bayrağımız öbürgün sınırlarımız olacak mesele.sizde hep verelim ya diceksiniz.

alper dedi ki...

TV’de bir haber geçti: İçişleri Bakanı, Savunma Bakanı, yüksek rütbeli subaylar vs “Meclis’i bilgilendirecek” diyordu muhabir.Bu işte bir yanlışlık var. Asıl bilgiye haiz olan bilgilendirilecek meclis
içerisindeki o 35 haydut.
Esas bilgilendirmeyi onlar yapsın. Şöyle planladık, şöyle zamanladık, şöyle hedef seçtik, şu birimler bomna hazırladı, biz de konuşmalarımızı ona göre ayarladık ki tesir fazla olsuın;_ propaganda etkisi çok olsun. “Liberal iyi çocuklarımız”a şöyle “cambaza bak çektirdik”.. veya ne ise..

Kendimizi kandırmayalım. Bu bir savaştır. En az Amerika’nın “küresel terörle savaş”ı veya “terörle küresel savaş” ı kadar savaştır!

BDP denilen kıravatlı etekli haydutların PKK terör örgütünün propagandisti olmasına daha fazla izin verilmemelidir.KCK haydutlarına arka çıkan, onlar masumdur, sadece siyaset yapmak istiyorkar; siz Türkler ve devletiniz onların ellerini kelepçeleyerek düz ovada siyaset yapma haklarını elllerinden aldınız diyen Ahmet Altan, Cengiz Çandar, Hasan Cemal, Roni Margulies, Yasemin Çongar, Nuray Mert, ve ........ gibi diğer “liberal” , “entellektüel” vb. sıfatlarla milletin yarasına tuz basarcasına “uzmanlıklarına” baş vurulan, bulundukları durum artık “gaflet ve delalet” olarak tevil edilemeyecek, ölüm ticareti ile kariyer-para yapan sahte insancıl sürüsü de bu haydut sürüsünün destek mekanizmasını oluşturmnaktradır.

sokaktaki adam dedi ki...

birincisi, önyargıyla binlerce yıllık deneyim arasında bir fark olduğunu açıklamaya gerek yok diye düşünüyor, ilk cümleyi -ve dinden islam'a olan saptırmanı böylece geçiyorum.

zilyon tane din varken sadece islam değil mi doğrusu? seninki o ya, kesin en doğrusu odur. ne kadar "ben" odaklı baktığın burada çok açık. herhangi bakış açısından, herhangi bir yönetimin herhangi dönemi için "çok iyiydi" demek çok kolaydır.

iki sorum var şimdilik:

s1- senin islamının çimentoluğunda ben "gayrımüslim" olduğum için ikinci sınıf olacak mıyım? ek vergi alacak mı senin islam devletin benden? kanunlar, hayat senin dinine göre düzenlenecek mi?

s2- sorunun bugün andımız, yarın bayrağımızken öbür gün sınırımızken bir sonrakinin dinimiz olmayacağını -hatta ve hatta bugün olmadığını- nasıl söyleyebiliyorsun? hepsi birbirinden bölücü/ayırıcı değil mi bu kavramların? herkesin aynı milliyete/bayrağa/dine sahip olmadığı bir durumda nasıl bir çaren olacak? ortak payda arıyorsan neden "insan olmak"tan fazlasını arıyorsun, çok mu gerek?

alper dedi ki...

Bu mütarekeci (pardon müzakereci) enteller suç ortağıdır! Ve Ortaklık “gönül bağı”ndan çok ötedir.Sadece katilleri cezalandıralım, diğerinin tırnağına dokunmayalım
fazla Polyannacı, geröçek hayatta kareşılığı olmayan bir hamasettir. Yan hasar (collateral damage) her savaşta olmuştur.İnsan toplulukları davranışlarındamn sorumlu tutulmadıkça, ki buna fiyat ödeme dahildir, hangi enstruman ile caydırıcı olcaksınız? Artık görüldü ki dağa çıkmanın sebebi çaresizlik değilmiş.Nerden mi belli en paşa terörist babası Suriyeli Bahoz Erdal babası Amed cezaevinde öldürülen birid eğil.Bilge Köyü’nde kendi ailesinden 44 kişiyi saatlerce katleden zihniyetin üzerine objektif olarak gidebilecek sosyologlar lazım.Bunlarsda Cengiz Çandar ile ortağı Hasan Cemal değil kesin olarak.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

@alper

PKK'yi hakli goren milyonlarca insan var bugun TC sinirlari icinde yasayan. Yillardir "3-5 bin capulcu" olup da, bugun hala elini kolunu sallayarak 30-100 kisi oldurmesinin sebebi de bu. Bana "Vay PKK'yi hakli mi goruyorsun?" diye soracagina -ki bu tamamen yaziyi yanlis anlamak oluyor-, PKK'yi kim niye hakli goruyor onu dusun.

Emeviler-Abbasiler demissin de, Emevi ve Abbasi tarihini ne kadar iyi okudugundan emin degilim. Yani sen 21.yy'da merkezi yonetimi, Muluman olmayanlara ekstra vergi konulmasini, ekonominin fetih yoluyla denklestirilmesini falan savunacaksan bilemiyorum.

Ha, tabii Emeviler o kadar iyi yoneticilerdi ki, Abbasiler isyan edip onlari devirdi. Bunu yaparken de Siilerin destegini alip, sonra Siilerin tepesine bindiler.

Mesela Abbasiler de muthis "mermer" bir devletti. Oyle ki, Harun Resit Bermek ailesini, once iktidara yukselmek icin onlarin gucunu kullandikta sonra, katletmemisti. Turk generaller Abbasiler'e hic isyan edip vergi odemeyi falan birakmamislardi. Siiler ile hic kavga etmediler Abbasiler.

Fasizan cozum onerilerini anliyor, ve tutarli buluyorum kendi icinde. Ama tarihi yanlis okuyarak bu cozumlere variyorsan, senin adina uzulurum.