2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

20 Mart 2014 Perşembe

Yerel seçim tahmin oyunu

Kişi başına düşen barut fıçısı sayısının tavan yaptığı şu günlerde seçim sözcüğünü gerginlikten bağımsız dile getirmek, hafife almak mümkün değil, fakat spor turnuvalarından Oscarlara her şeyin bir tahmin oyununun olduğu modern zamanlarda yerel seçimlere böyle bir dokunuş olmaması da eksiklik olur. Hem günde iki anketin yayınlanmaya başladığı bir süreçte, en muteber analizin "ben demiştim" formatında geldiği bir memlekette tahmin yarışması yapmayacağız da ne yapacağız?

Lütfen soruları cevaplamadan önce aşağıdaki açıklamaları, puanlama kurallarını vs. okuyun ki sonra "aaa ben bilmiyordum :(" falan olmasın ^.^



Genel açıklama:

* Oyun dört sorudan oluşuyor. İlk soru partilerin Türkiye genelinde alacakları oy oranı, ikinci soru üç büyükşehrin belediye başkanlıkları, üçüncü soru geçmiş seçim sonuçları ve şu anki adaylar ışığında bakıldığında çekişmeli geçecek 10 nispeten büyük ve önemli şehrin belediye başkanlıkları ve son soru da dört büyük partinin Türkiye çapında toplam kaç ilin belediye başkanlığını kazanacağı hakkında.

* İlk iki sorunun tamamen cevaplanması zorunlu. Son iki soru ise tercihe bağlı, zira kimseyi Balıkesir'deki seçimlerle ilgili benim kadar heyecan duymaya zorlamak istemedim. Eğer son iki soruyu cevaplamazsanız, sadece ilk kategoriyi kazanma şansınız olacak.

* Oyuna Twitter kullanıcı adınız ile katılıyorsanız isminizin başına @ koymalısınız. Eğer seçim gecesi öncesi yapılacak analizde/sonrasında sonuçlar irdelenirken kullanıcı isminiz bulunamazsa tahminleriniz mükerrer/geçersiz sayılacak.

* Seçim öncesi yapılacak analizle kast ettiğim de şu: Oyuncuların tahminlerini toplamayı bıraktıktan sonra, insanların seçimlerden beklentilerinin ne olduğunu göstermek adına ortalamaları vs. gene bu bloga yazacağım. Ümidim "strawpoll"lardan daha isabetli sonuçlar ortaya koyması ama bakalım, kısmet.

* Oyunun sonunda hem en iyi genel oy oranı tahmini, hem de tüm kategorilerde en çok puanı almış olan seçilecek. Münferit tahminlerin enteresanlığına göre ayrıca ödüller de dağıtabilirim. Büyük ödül bragging rights sadece maalesef, ama yarışmaya çok takipçili katılanlar olursa rica ederiz #ff verirler ^.^

Kurallar ve puanlama:

Birinci soru (oy oranı tahminleri): Tahmininizi tek haneli ondalık sayı olarak girmelisiniz (mesela 30.6) Eğer oy oranını ±%0.4 hata payına kadar bilirseniz 10 puan kazanırsınız. ±%0.5-±%0.9 aralığı 8 puan±%1.0-±%1.4 aralığı 6 puan alır. Bundan sonra her %0.5'lik aralıkta alınacak puan birer birer azalır. ±%4 üzeri tahminler puan alamaz.

Örnek: X partisi %23.6 oy aldıysa, sizin de tahmininiz %21.2 ise, 4 puan alırsınız. %21.1 diyen ise 3 puan alır. %24 10 puan, %24.1 8 puan getirir.

İkinci soru (üç büyükşehir): Her doğru tahmin 4 puan değerindedir.

Üçüncü soru (10 çekişmeli büyükşehir): Her doğru tahmin 2 puan değerindedir.

Dördüncü soru (toplam il sayısı): Puanlaması en karışık olan bu olacak. Dört temel verimiz/varsayımımız var: 1. Dört büyük partinin katıldığı belediye başkanlıkları neredeyse zero-sum oyuna dönüştü. Yani toplamanız varsa, bir partinin kazandığı belediye başkanlığı sayısında yaptığınız yanlış tahmin başka bir partiye de yansıyor. 2. Dört partinin de kazanacağı belediye başkanlığı sayısını tam bilmek, bir partinin oy oranını tam bilmek kadar zor. 3. Partilerin kazanacakları başkanlık aralıkları farklı ve bağıntılı olduğu için, her bir tahmini ayrı ayrı puanlamak sıkıntılı. 4. Diğer sorular bu sorunun biraz içinde olduğu için puanlama "oyunun kaderini değiştirecek" düzeyde olmamalı, fakat oyuncunun alacağı puan sarf edeceği efora da değmeli. Bunlar ışığında:

Oyuncular 10 puan cepte olarak bu soruya başlarlar. Dört parti için teker teker tahminlerinin ne kadar saptığı "hata puanı" olarak toplanır, sounda 0.5 ile çarpılır ve 10'dan çıkarılır.

Örnek: Geçen seçimlerde AK Parti 45, CHP 13, MHP 10, DTP 8 belediyeyi kazanmıştı. Tahminlerini 48, 12, 11, 9 olarak yapmış bir oyuncu 10 - (6*0.5) = 7 puan alacaktı.

Tiebreaker: Puan eşitliğinin olduğu durumlarda bakılacak kategorilerin önem sırası, soruların sırasıyla aynıdır.

Sonsöz:

* Formun sonuna "tahminlerinize ne kadar güveniyorsunuz?" sorusunu da koydum. Bunu dürüstlükle cevaplarsanız sevinirim. Amacım Dunning-Kruger deneyini tekrarlamak değil, fakat siyasete hakimiyet zannı ile hakimiyet arasında nasıl bir ilişki var merak ediyorum.

* Eğer formda bir hata, puanlama sisteminde bir sıkıntı vs. görürseniz çok geç olmadan bir ses edin de gerekli düzenlemeleri yapabileyim.

* Bu formu elden ele dolaştırmaktan imtina etmeyin, yani sadece sosyal medyada olanlar değil, başka insanlar da katılabilirler/katılsınlar (gerçi bragging rights ve #ff ödülleri pek bir manasız kalıyor böyle bir durumda ama yaratıcı bir çözüm önerisi olan varsa süper olur)

2 yorum:

alper dedi ki...

Ne kadar yazsak boş olacak gerçi de yazmadan edemedim.31 Mart sabahı sonuçları tam anlamıyla öğrendiğimizde hiç bir siyasi partinin kaybetmediğini aksine kazandığını göreceğiz!!.Akp oylarında ki düşüşe rağmen yine birinci parti çıktım diyecek,CHP ve MHP yine ikinci ve üçüncü parti olmalarına rağmen oylarındaki artışa dem vuracak ve kazanan biziz diyecek.BDP nin kazandım diyebilmesi için Urfa vilayeti kritik öneme haiz.Eğer orasını alırlarsa özerklik için önlerinde hiç bir engel kalmayacak ve G.Doğu Anadoluyu bir şerit halinde kesintisiz BDP renklerine boyayabilecekler.Ancak naçizane fikrim 17 Aralık tan günümüze ve geleceğe dair tek kaybeden AKP olacak gerçek manada.Çünkü liderlerinin ve partinin bir manada dokunulmaz olmadığı ve oy kaybedebileceği anlaşıldığı zaman güçlünün! yanında olmayı çok iyi becerebilen aziz ve necip milletimiz bu parti etrafındaki çözülmesini arttıracak ve hızlandıracaktır.Bu çözülmeyi analiz edebilecek olanlar ile kalan diğer iki seçime(cb ve genel seçim) AKP den ayrılacaklar ile birlikte yeni bir parti şemsiyesi altında girilecektir.Bu durum ise Akp nin daha hızlı bir şekilde tükenmesi manasına gelir.Uzun lafın kısası kısa lafın hülasası Akp için yolu sonu gözükmüştür 2002 den beri oy vermiş biri olarak söylüyorum bunu.17 Aralık süreci amacına fazlasıyla ulaşmış ve yeni 10 yıl için yeni siyaset dizayn edilmiştir.A.Babuşçu'nun gelecek 10 ylda ki yol arkadaşlarımızı değiştireceğiz söylemi dolaylı olarak yerine gelmiştir ancak tam tersi şekilde.Sosyal medyanın moda tabiriyle bitireyim yazımı kaybedenlerdensin Akp.

dreamsact dedi ki...

Keşke katılım oranı tahminini de sorsaydınız... o da sonuçlar kadar çok şey anlatacak bence.