2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

18 Mart 2014 Salı

Seçimlerde Hile

30 Mart Seçimleri'nde hile olacak mı? Son birkaç haftadır alttan alta gündemi işgal eden bir soru bu. En son dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu bu tartışmayı tekrar alevlendirecek bir soru sordu: "YSK'nın oy kullanacak seçmen sayısını 52 milyon 695 bin 831 kişi olarak açıkladığı dikkate alındığında 141 milyon 654 bin 161 adet oy pusulası bastırılmasının sebebi nedir?" Bir diğer iddia ise AKP'nin seçmenlere AKP'ye evet oyu verilmiş oy pusulaları dağıttığı ve bu zarfı sandığa atıp seçim görevlilerinin verdiği boş zarfı getirenlere 150-200 TL arasında para vereceği. Yine geçmiş yıllardan kalma yeniden hortlamış bir diğer şaibeli seçim iddiası ise ölmüş vatandaşlara oy kullandırtılacağı iddiası. Bu üç iddiayı da mantık çerçevesinde değerlendirelim:

1) 52 milyon seçmene 141 milyon oy pusulası ne oluyor?

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde 32 şehirdeki (toplam 41 milyon seçmen için) üç ayrı renkte 141 milyondan fazla oy pusulası basılacak. Önümüzdeki seçimler yerel seçimler olduğu için sadece bir oy pusulası kullanıp bir parti veya vekil seçmiyoruz. Belediye başkanını, meclis üyesini ve muhtarımızı seçiyoruz. Bu yüzden birden fazla oy pusulası basılıyor ve kullanılacak. Ayrıca baskı hatalarına karşı ihtiyaten de kanunlar gereği %15 fazladan oy pusulası basılır. Bu yüzden 32 şehir için 141 milyon oy pusulası basılması normal ve nizamidir. Dahası kalan 49 şehirdeki yaklaşık 11.5 milyon seçmen için de yine yaklaşık 40 milyon oy pusulası basılacak. Kaynak da verelim.

2) AKP, evet oyu verilmiş oy pusulaları dağıttı ve bu zarfı sandığa atıp seçim görevlilerinin verdiği boş zarfı getirenlere 150-200 TL arasında para verecek.

Diyelim ki AKP kendisine evet oyu verilmiş pusulaları seçmene dağıtıyor, neden bu seçmenlerden hiçbiri bunu bir gazeteye, emniyete veya savcılığa bildirmiyor? AKP'nin kendisini ispiyonlamayacak, çok güvendiği seçmenlere bu oy pusulalarını verdiğini iddia edenler var. Neden o kadar güvendiği insanlara versin ki bu oy pusulalarını? Onlar zaten AKP'ye oy vermez mi? Zaten AKP'ye oy verecek bir seçmene neden hile yaptırsın? Çok fakirleri kullanıyorlar, onlara 150 TL verip oylarını satın alıyorlar, diyenler de var. 150 TL'ye oyunu satacak adam, bu hileli pusulayı bir gazeteye verse çok daha fazlasını kazanabilir. Neden hiçbiri bunu yapmıyor? Dahası, her sandık başında görevlilerin ve müşahitlerin gözü önünde oy pusulalarının hepsinin arkası mühürlenir. Her sandıktaki görevliler kendi tercihlerine göre, pusulanın ortasını, sağını, solunu, sol üstünü vs. o sandığın mühürüyle damgalar. Sandıktan çıkan her oy da bu görevliler ve müşahitlerce kontrol edilir. Mühür olmayan veya yanlış yerde mühür olan bir pusula geçersiz oy sayılır. Bu şekilde geçersiz oy sayılacak bir oy kullanması için AKP neden herhangi bir insana para verip hile yaptırmaya kalksın?

3)Ölü vatandaşlara oy kullandırılacak.

Eskilerden kalma çok sevdiğimiz bir şehir efsanesi bu. Daha önce oy kullanmış olanlar bilir: Elinizde seçmen kağıdı ve kimliğinizle gidersiniz sandığa. Sandık görevlileri kimliğinizi elinizden alır ve kontrol eder. Oyunuzu kullandıktan sonra da kimliğinizi iade ederler. Sahte kimlikle başkasının yerine oy verilemez mi? AKP'nin veya başka herhangi partinin bunu yapması çok zor, çünkü ölü vatandaşların yaşlarına yakın seçmenleri bulması, onlar için sahte kimlikler düzenlemesi ve kendisi için oy vermeye ikna etmesi gerekir. Ayrıca bunu seçimleri etkileyebilecek bir düzeyde yapması gerekir (onbinler hatta büyükşehirler için yüzbinler). Bu da makul değil. Seçimleri etkileyecek ölçüde böyle bir operasyon yapmasının açığa çıkmaması ihtimali çok düşük. Yine de bu hilenin yapıldığının somut bir kanıtı olduğunu iddia edenlere bir kulak verelim: https://eksisozluk.com/entry/41233245 Ekşi sözlükteki bu fotoğraflı kanıtı incelediğimizde 1930 doğumlu ve 1999'da vefat ettiği söylenen bir kadına ait seçmen kağıdını görüyoruz. Seçmen kağıdı üzerindeki kimlik numarası ile adresi, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sitesinden doğrulayabilirsiniz. Söz konusu insan ölmüşse Nüfus Müdürlüğü'ndeki kaydına öldüğü işlenir. Uydurma bir kimlik numarası uydurma bir adrese gönderilmişse sistemde adres doğrulanmaz. Kişi yaşıyorsa ve belirtilen adreste ikamet ediyorsa, adres doğrulanır. Ben denedim adres doğrulandı. Buyrun siz de deneyin.

Hiç yorum yok: