2011 Uludere katliamı: 29 Aralık 2011. http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Kürtlere Soykırım Yapılıyor! (Kredi SVP)

Halil Berktay 1 Mayıs tartışmalarıyla gündemin göbeğine oturduğundan beri bu konu hakkında birçok yazı okudum. Çoğu yazının girizgahında Berktay'a itiraz edilmeden önce kendisinin yetkinliğine dem vuruluyor, akademik kişiliği önemseniyor. (bkz: Ferdan Ergut, Erol Katırcıoğlu, Adil Demirci vs.) Önemsenebilir tabii, fakat kendisinin akademik yayın sayısı bir elin parmağını geçmezken, bu akademik önemin nereden geldiği konusu kafa kurcalıyor. Bunun da ötesinde, kendisi profesör olmamasına karşın tartışma programlarında, yazılarda vs. profesör olarak lanse ediliyor.


1 Mayıs tartışmasında ve dahi genel olarak böyle bir krediye ulaşmasının sebebi ise gene bu tartışmadaki kimi yazılarda açıklanıyor: Yıllar önce bir röportajda/konferansta Ermeni Soykırımı demiş olması. Bunu hem kendisi, hem başkaları yapıyor. (bkz: Yıldıray Oğur, Halil Berktay)


Takdir edersiniz ki, birkaç popüler tarih yazısıyla ve iki cesur beyanatla "yetkin tarihçi" ve hatta "profesör" olabilme şansı iştahımı kabarttı. O yüzden an itibariyle bu doğrultudaki akademik çalışmamı buraya aktarıyorum.)



Türkiye tarihi ortak acılar, ve bu ortak acıların inkarları ile yazılmıştır. Kemalist zihniyetin lobotomi yaptığı zihinlerde yeşermiş idealar, insanların değil geçmişi, bugünü dahi idrak edememesine yol açacak denli bir hasarın işaretidir. Değerli Prof. Halil Berktay'ın da dediği gibi, sosyal bilimlerde asgari ve yeterli açıklama diye bir şey vardır. Bu şey uyarınca, apaçık ortadadır ki, bu ülkede on yıllardır Kürtlere soykırım yapılmaktadır, ve bunu bizzat itiraf eden de TCK'nın 76. maddesidir.

Ne demektedir bu madde? Parantez içinde yorumlayarak inceleyelim.
*******
Soykırım

Madde 76 - (1) Bir plânın icrası suretiyle (milli güvenlik/terörle mücadele), millî, etnik, ırkî veya dinî bir grubun (Kürtler) tamamen veya kısmen yokedilmesi maksadıyla, bu grupların üyelerine karşı aşağıdaki fiillerden birinin işlenmesi, soykırım suçunu oluşturur:

a) Kasten öldürme. (JİTEM)

b) Kişilerin bedensel veya ruhsal bütünlüklerine ağır zarar verme. (Diyarbakır Cezaevi)

c) Grubun, tamamen veya kısmen yokedilmesi sonucunu doğuracak koşullarda yaşamaya zorlanması. (Köy boşaltma/yakmalar)

d) Grup içinde doğumlara engel olmaya yönelik tedbirlerin alınması. (Kürtler çok çocuk yapıyor!)

e) Gruba ait çocukların bir başka gruba zorla nakledilmesi. (ÇEK himayesine alınan "taş atan çocuklar")
*******
Bu fiillerin birinin işlenmesi dahi soykırım suçunu oluşturacakken, yukarıdaki örneklerde açıkça görüldüğü gibi beşi dahi için "asgari ve yeterli açıklama" bulunmaktadır. Türkiye'de Kürtlere soykırım yapılmıştır/yapılmaktadır, ve bunu da açık yüreklilikle dile getirecek akademisyenlerin olmaması bir trajedidir.

Bunu Mayıs 2012'de söylüyorum, ama umarım ki 10 yıllar boyunca tartışılır, bu ben yazmasam üstü kapalı kalacak gerçekler açıklığa kavuşur.

İklimsel Şerh: Bu yazıda dile getirdiklerim olguları değil, söylemleri/üslupları hafife almaktadır. Bu topraklarda soykırım yapılmıştır ve zihniyet aynı kaldıkça, fırsat bulundukça da yapılacaktır.

4 yorum:

Karapaks dedi ki...

Sonunda ağzındaki baklayı çıkarmışsın...

Kevin Smith dedi ki...

Böyle bir güzel yazı!

Make your own quiz

alper dedi ki...

Berktay size dokunan bişey söyleyince prof.değil o yae..
Nihal Atsız söyleyince basit bir öğretmen o yae..
Nazım Hikmet yazınca büyük şair oovv
Ahmet Altan yazınca sakalından bile bilgi damlıyor vaauuvv..

Bu memlekette solcular adam öldürmediyse,solcular cinayet işlemediyse ve şiddet kültürünü literatüre solcular katmadıysa soykırımda yapılmamıştır.Deli saçması bir yazı.Soykırım yapılan memlekette bazı soylar hala kırılmamış demekki hala bu tür yazılar yazılabiliyor.Geçiniz efem.Başka kapıya.Bu ülkede ekmek çıkmaz artık size.Soyları değil gönülleri kırıp yeni Türkiye ye doğru yol alırken soykırımdan sonra birde cemaat üzerine kusma yazısı gelsin.Renkler netleşsin.Taraflar belli olsun.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Alper, Twitter'da muhabbetimiz var, hadi onu geçtim bu blogu okuyorsun. Beğenmediğin yazıların altına gelip böyle kişisel dezenformasyon yapman tek kelimeyle ayıp. Demek ki hukukumuz falan yok bizim, iletişim kurmuyoruz. Bir tane hiç elestirmedigim yazar adı versene kaydıyla kuyduyla? Her daim omurgasizlikla iltimas geçtiğim bir tane bul?

Senin mantiginla dünyanın hiçbir yerinde soykırım olmadı çünkü hala Yahudiler, Azeriler, Cerkesler, Boşnaklar yaşıyor. Bu mudur? Bu kadar mi korlesmeye razisin?

Orta sınıf ahlak kabaresi ve iktidar hevesi bu hale sokuyorsa insanları uzak dursun benden zaten.